Wiatm, zbudowałem ostatnio sterowni do inteligętnego domu. Na początku wszystko było w pająku polutowane i dziłało. Ostatnio polutowałe układy na płytcje uniwersalnej i nie mogę sobie poradzić z problemem.
Wygląda to tak żę esp32 po kilku zadziałaniach obojętnie jakiego wejscia zawiesza się. Wtedy wszystkie zadzaiłane wyjscie się wyłączją. Gdy podłącz obciązenie, jakiekolweik i zadziałam tym wyjściem układ odrazu się zawiesza. Nie ma zadnego wspólnego połącznie miedzy 230V które zasila urządzenia a zasilaniem płytki ponieważ zasilana jest z akumulatora. W momencie zawieszenia się płytki po zalogowaniu się do supli widać zę jest ona podłączona do sieci i akcje są realizowane ale tylko w chmurze, fizycznie nic się nie dzieje.
Proszę o pomoc, może ktoś przerabiał podobny temat?
zawieszane sie sterownika esp32 po włączeniu funkcji
-
[email protected]
Zbudowałeś sobie prototyp i bez podania szczegółów liczysz na pomoc? Wrzuć schemat połączeń, napisz czym i jak sterujesz itd.
Pierwsze co mi przychodzi na myśl to zasilanie które nie wyrabia, esp32 potrzebuje dużo prądu na "rozruch".
Pierwsze co mi przychodzi na myśl to zasilanie które nie wyrabia, esp32 potrzebuje dużo prądu na "rozruch".
-
[email protected]
Zasilanie to przetwornica 5v, 3A. esp32 + 2 expandery MCP23017 + OLED + optoizolacja wejść 16x El817.
Zasilanie racze nie przysiada, wygląda jak by coś się indukowało i zawieszało układ. Siedzę już 4 dzien przy tym i w domu na stole działa, a jadę na budowe, podłączam i klops podczas wlączenia światła układ się zawiesza
Wszystko połączone na podstawie schematów sterowników kincony
Zasilanie racze nie przysiada, wygląda jak by coś się indukowało i zawieszało układ. Siedzę już 4 dzien przy tym i w domu na stole działa, a jadę na budowe, podłączam i klops podczas wlączenia światła układ się zawiesza
Wszystko połączone na podstawie schematów sterowników kincony
Last edited by [email protected] on Fri Oct 17, 2025 7:37 pm, edited 1 time in total.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Ja Ci chętnie pomogę. Zacznij od przerobienia słownika ortograficznego. Bo to, w jaki sposób piszesz, to jest zwyczajny brak szacunku wobec Forumowiczów. A Ty jeszcze oczekujesz pomocy.[email protected] wrote: Fri Oct 17, 2025 6:16 pm Proszę o pomoc, może ktoś przerabiał podobny temat?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
[email protected]
Bez expanderów nie, potrzebuje więcej wejsć i wyjść. Może i zawiesza się magistrala i2C, tego nie wiem, dlaczego miała by się zawieszać.Maciek663 wrote: Fri Oct 17, 2025 7:19 pm A za tą opoizolacją jest co?
Próbowałeś bez espanderowów? Pierwsze co się może zawieszać to magistrala i2c.
Robiłem jedynie takie testy że na pracującym układznie rozpinałem SDA i SCL żeby wymusić jakąś awarię, ale wasze po podpieciu spowrotem przewodów na pracującym układzie wszystko zaczynało działać.
Za optoizolacją bezpośrednio do wejść expanderów.
-
[email protected]
Dziekuje za uwagi.Robert Błaszczak wrote: Fri Oct 17, 2025 7:25 pmJa Ci chętnie pomogę. Zacznij od przerobienia słownika ortograficznego. Bo to, w jaki sposób piszesz, to jest zwyczajny brak szacunku wobec Forumowiczów. A Ty jeszcze oczekujesz pomocy.[email protected] wrote: Fri Oct 17, 2025 6:16 pm Proszę o pomoc, może ktoś przerabiał podobny temat?
Wiatm,
rozumiem, że zbudowałeś ostatnio sterowni do inteligętnego domu.
I na początku wszystko było w pająku polutowane i dziłało.
Ostatnio polutowałe układy na płytcje uniwersalnej i nie możesz sobie poradzić z problemem.
Wygląda to tak żę esp32 po kilku zadziałaniach obojętnie jakiego wejscia zawiesza się.
Wtedy wszystkie zadzaiłane wyjscie się wyłączją.
Gdy podłącz obciązenie, jakiekolweik i zadziałam tym wyjściem układ odrazu się zawiesza.
Nie ma zadnego wspólnego połącznie miedzy 230V które zasila urządzenia a zasilaniem płytki ponieważ zasilana jest z akumulatora.
Bez expanderów nie, potrzebujesz więcej wejsć i wyjść.
Robiłeś jedynie takie testy że na pracującym układznie rozpinałeś SDA i SCL żeby wymusić jakąś awarię, ale wasze po podpieciu spowrotem przewodów na pracującym układzie wszystko zaczynało działać.
No to wygląda jak by coś się indukowało i zawieszało układ.
rozumiem, że zbudowałeś ostatnio sterowni do inteligętnego domu.
I na początku wszystko było w pająku polutowane i dziłało.
Ostatnio polutowałe układy na płytcje uniwersalnej i nie możesz sobie poradzić z problemem.
Wygląda to tak żę esp32 po kilku zadziałaniach obojętnie jakiego wejscia zawiesza się.
Wtedy wszystkie zadzaiłane wyjscie się wyłączją.
Gdy podłącz obciązenie, jakiekolweik i zadziałam tym wyjściem układ odrazu się zawiesza.
Nie ma zadnego wspólnego połącznie miedzy 230V które zasila urządzenia a zasilaniem płytki ponieważ zasilana jest z akumulatora.
Bez expanderów nie, potrzebujesz więcej wejsć i wyjść.
Robiłeś jedynie takie testy że na pracującym układznie rozpinałeś SDA i SCL żeby wymusić jakąś awarię, ale wasze po podpieciu spowrotem przewodów na pracującym układzie wszystko zaczynało działać.
No to wygląda jak by coś się indukowało i zawieszało układ.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Ja rozumiem, że potrzebujesz espanderowów, ale testowo spróbuj bez.[email protected] wrote: Fri Oct 17, 2025 7:34 pmBez expanderów nie, potrzebuje więcej wejsć i wyjść. Może i zawiesza się magistrala i2C, tego nie wiem, dlaczego miała by się zawieszać.Maciek663 wrote: Fri Oct 17, 2025 7:19 pm A za tą opoizolacją jest co?
Próbowałeś bez espanderowów? Pierwsze co się może zawieszać to magistrala i2c.
Robiłem jedynie takie testy że na pracującym układznie rozpinałem SDA i SCL żeby wymusić jakąś awarię, ale wasze po podpieciu spowrotem przewodów na pracującym układzie wszystko zaczynało działać.
Ale po stronie wykonawczej, czym sterujesz? Jakie przekaźniki?
-
[email protected]
Takie przekaźniki stosuje https://allegro.pl/oferta/przekaznik-8- ... 3614072174
Spróbuję testowo bez expandera, ale gdyby było ok to co wtedy? Te same expandery stosowałem na płytce testowej i tam było wszystko ok.
Spróbuję testowo bez expandera, ale gdyby było ok to co wtedy? Te same expandery stosowałem na płytce testowej i tam było wszystko ok.