Zapalanie światła po otwarciu bramy
-
klimek12vd
Mam zainstalowany u siebie SBW-02 oraz ROW-04m. Na chwilę obecną światło zapalane jest ręcznie z przycisku lub za pomocą aplikacji. Potrzebuje zrobić aby światło zapalało i gasło automatycznie po otworzeniu bramy garażowej/zamknięciu bramy w przedziale czasowym 30 minut przed zachodem słońca oraz 30 minut po zachodzie słońca. Dodatkowo aby zapaliło się światło gdy brama będzie otwarta wcześnie lub zgasło gdy brama zostanie zamknięta później niż wyznaczony czas załączania automatycznego. Zapalanie z przycisku i aplikacji bez zmian. Jest ktoś w stanie pomóc ogarnąć takie działanie.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Pierwsza część ogarniesz za pomocą reakcji cloud - pobaw sie, to jest proste. Jak coś nie będzie działać to podpowiemy.klimek12vd wrote: Sun Oct 26, 2025 7:57 pm Mam zainstalowany u siebie SBW-02 oraz ROW-04m. Na chwilę obecną światło zapalane jest ręcznie z przycisku lub za pomocą aplikacji. Potrzebuje zrobić aby światło zapalało i gasło automatycznie po otworzeniu bramy garażowej/zamknięciu bramy w przedziale czasowym 30 minut przed zachodem słońca oraz 30 minut po zachodzie słońca. Dodatkowo aby zapaliło się światło gdy brama będzie otwarta wcześnie lub zgasło gdy brama zostanie zamknięta później niż wyznaczony czas załączania automatycznego. Zapalanie z przycisku i aplikacji bez zmian. Jest ktoś w stanie pomóc ogarnąć takie działanie.
Zgaszenie światła 30min po zachodzie - domyślam się, że tu zrobiłeś błąd, powinno być "po wschodzie" -> zwykły harmonogram gaszący o wschodzie +30m (to niedokładnie to co chcesz ale zadziała podobnie, tj. nie będzie sie świecić za dnia)
To włączanie o godzinie jeżeli brama jest otwarta raczej będzie na dziś wymagać zapoznania ze skryptami.
YoMan
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Żebyśmy się dobrze zrozumieliklimek12vd wrote: Sun Oct 26, 2025 7:57 pm Mam zainstalowany u siebie SBW-02 oraz ROW-04m. Na chwilę obecną światło zapalane jest ręcznie z przycisku lub za pomocą aplikacji. Potrzebuje zrobić aby światło zapalało i gasło automatycznie po otworzeniu bramy garażowej/zamknięciu bramy w przedziale czasowym 30 minut przed zachodem słońca oraz 30 minut po zachodzie słońca. Dodatkowo aby zapaliło się światło gdy brama będzie otwarta wcześnie lub zgasło gdy brama zostanie zamknięta później niż wyznaczony czas załączania automatycznego. Zapalanie z przycisku i aplikacji bez zmian. Jest ktoś w stanie pomóc ogarnąć takie działanie.
30 min przed zachodem i 30 min po zachodzie jeśli otworzysz bramę to światło się zapala a jeśli zamkniesz to gaśnie
Jeżeli mamy czas poza warunkami powyżej to jeśli brama jest otwarta to zaświeć a jeśli zamknięta to zgas ?
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
klimek12vd
30 min przed zachodem i 30 min po wschodzie ( źle opisałem ) jeśli otworzysz bramę to światło się zapala a jeśli zamkniesz to gaśniemyxhir wrote: Sun Oct 26, 2025 9:34 pmŻebyśmy się dobrze zrozumieliklimek12vd wrote: Sun Oct 26, 2025 7:57 pm Mam zainstalowany u siebie SBW-02 oraz ROW-04m. Na chwilę obecną światło zapalane jest ręcznie z przycisku lub za pomocą aplikacji. Potrzebuje zrobić aby światło zapalało i gasło automatycznie po otworzeniu bramy garażowej/zamknięciu bramy w przedziale czasowym 30 minut przed zachodem słońca oraz 30 minut po zachodzie słońca. Dodatkowo aby zapaliło się światło gdy brama będzie otwarta wcześnie lub zgasło gdy brama zostanie zamknięta później niż wyznaczony czas załączania automatycznego. Zapalanie z przycisku i aplikacji bez zmian. Jest ktoś w stanie pomóc ogarnąć takie działanie.
30 min przed zachodem i 30 min po zachodzie jeśli otworzysz bramę to światło się zapala a jeśli zamkniesz to gaśnie
Jeżeli mamy czas poza warunkami powyżej to jeśli brama jest otwarta to zaświeć a jeśli zamknięta to zgas ?
Jeżeli mamy czas poza warunkami powyżej to jeśli brama jest otwarta to zaświeć a jeśli zamknięta to zgas ? - np mamy godzinę 19.00 i jest otwarta brama a ustawione jest że ma się zapalać o 20.00 - to aby się zapaliło o 20.00 automatycznie i odwrotnie jest zapalone światło np. o 7.00 i brama otwarta a ustawione jest o 8.00 aby gasło - to aby o 8.00 zgasło automatycznie mimo otwartej bramy.
Tylko teras się zastanawiam czy to nie będzie kolidowało z ręcznym zapalaniem, np. jeśli brama będzie zamknięta a lokalnie zapale światło i przy zapalonym świetle otworze bramę to czy nie zgasi wtedy światła ?
Zawsze możesz użyć scen i przy ręcznym włączeniu/wyłączeniu światła je wywoływać (a w scenach zrobisz co chcesz włącznie z harmonogramami).klimek12vd wrote: Sun Oct 26, 2025 9:59 pm [...]
Tylko teras się zastanawiam czy to nie będzie kolidowało z ręcznym zapalaniem, np. jeśli brama będzie zamknięta a lokalnie zapale światło i przy zapalonym świetle otworze bramę to czy nie zgasi wtedy światła ?
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036