Podgląd ciągłości zasilania MEW-01

marwint

Witam,
czy da się sprawdzić w historii czy były krótkotrwałe(poniżej sekundy) zaniki napięcia. Nie widzę takiego wykresu, a zdarza mi się coś takiego, przy czym nie wiem czy to problem po stronie ZE czy mojej instalacji.
Pozdrawiam,
Marcin
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

marwint wrote: Sat Nov 08, 2025 6:10 am Witam,
czy da się sprawdzić w historii czy były krótkotrwałe(poniżej sekundy) zaniki napięcia. Nie widzę takiego wykresu, a zdarza mi się coś takiego, przy czym nie wiem czy to problem po stronie ZE czy mojej instalacji.
Możesz włączyć w cloud monitorowanie aberracji napięcia.
Z tym że 1s raczej tym nie wyłapiesz.
Do tego napięcie musiałoby znikać na jakiejś fazie, a nie na wszystkich.

W jaki sposób zaniki napięcia mogą być po Twojej stronie?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Adamo28

Możesz na 3 przekaźnikach dla 3 faz zrobić pułapki na samo podtrzymaniu przez styk NC, i w ten sposób monitorować czy był zanik napięcia na danej fazie, potem może dodatkowym stykiem wysterowywać wejście w esp z GUI i powiadomieniami, ale żeby wyłapywać w jednostce czasu gotowcem to ciężko chyba. Ewentualnie jakieś transoptory i udawać temperaturę żeby było na wykresie ? Ale to wszystko wiąże się z DIY i dłubaniem z napięciem sieciowym...
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Prościej czujnik zaniku fazy ma wyście przekaźnikowe
Przykładowy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
marwint

"W jaki sposób zaniki napięcia mogą być po Twojej stronie?"
bo zauważam ten zanik tylko na obwodzie na którym mam moduł ROW-04m, i zastanawia mnie czy gdzieś mam luźny obwód sterowania(instalacja ma ponad 10 lat i dotychczas nic się takiego nie działo) czy być może na tym tylko widzę zanik z sieci, bo są "poślizgi" w czasie zadziałania, tj. tutaj mam ROW'a + przekaźnik i przez to czas przywrócenia zasilania może być zauważalny a na innych odbiornikach nie.

Czujnik zaniku fazy daje bezpośrednią informację, której albo nie wychwycę, albo będzie tak samo zauważona jak teraz. A chciałbym wiedzieć dokładną godzinę zaniku napięcia. Chociaż może to i do przejścia, jak się zrobi podtrzymanie na lampce kontrolnej, o ile podtrzymanie zadziała p-rzy zaniku ;).
Pozdrawiam,
Marcin
kiler88
Been thanked: 1 time

scripts.supla.io + pushover.net

Ustaw za pomocą tego tandemu powiadomienie jak ROW zgubi zasięg, jeśli nie masz problemów z WiFi będzie to tożsame z utratą zasilania.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Możesz też podglądać w apce Supli czas pracy urządzeń - klikasz na (i) i widzisz, czy pracuje od 2 min, czy od 5 dni.
Zanik napięcia zresetuje urządzenie (o ile nie trwa on bardzo krótko). Tylko pamiętaj jeszcze o tym, że dużo urządzeń Supli resetuje się co jakiś czas, jeśli ma problemy z nawiązaniem połączenia z serwerem.

Także jeśli masz kilka urządzeń Supli i widzisz, że czas pracy resetuje się im wspólnie, to można się domyślać, że na tej fazie nie było zasilania przez jakiś czas.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”