Witam,
Jak zrealizować dwa rodzaje oświetlenia korytarza w zależności od pory dnia (harmonogramu) załączane poprzez czujnik obecności?
Chodzi o to żeby w określonych porach dnia (np. od 23 do 5 rano) załączało się oświetlenie "słabe" a w pozostałych "mocne" (dwa osobne obwody).
Załączanie w zależności od natężenia oświetlenia załatwia czujnik obecności (nastawiana czułość LUX), wyłączanie w przypadku braku ruchu też (w końcu od tego jest).
Próby ogarnięcia tego na ROW-02 / mROW-02 spełzły na niczym.
Są dwa główne problemy:
1. Czujnik obecności na "wyjściu" daje ok 4,5 V rozłączony i 230 załączony (ORNO OR-CR-235), podłączony do mROW-02 daje ok. 120V wyłączony i 230V załączony (tu nie wiem co jest grane ale tak pokazuje miernik napięcia)
2. Podanie napięcia na IN1 najpierw załącza "mechanicznie" przekaźnik 1 a potem dopiero 'sterowanie" z chmury stara się go wyłączyć i załączyć 2 (zgodnie z ustawieniem "wyzwalacz akcji"). Powoduje to że najpierw na sekundę załącza się mocne oświetlenie a następnie gaśnie i załącza się drugie słabsze.
Rozwiązanie problemu 1 - zmiana czujnika obecności (drogie to i trudno testować który będzie OK) , wstawienie jakiegoś "tłumika", wstawienie przekaźnika ?
Rozwiązanie problemu 2 - brak już pomysłów.
Stąd moje pytanie, czy ktoś już ogarnął taki temat i może podzielić się doświadczeniami.
Z góry dziękuję.
Czujnik obecności i oświetlenie ambiente
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Nie do końca rozumiem co i jak masz podłączone, ale ja bym to zrobił np tak, że sygnał dotyczący pory dnia (czy to z Supli czy z innego urządzenia) przełącza przekaźnik z dwoma wyjściami: COM, NO, NC.
Sygnał z czujnika ruchu daje napięcie na COM powyższego przekaźnika.
Złącza NO i NC dają zasilanie na dwa źródła światła.
Wtedy zależnie od pory dnia mamy załączone NO lub NC. W momencie wykrycia ruchu, czujnik ruchu daje napięcie na COM i zapala się odpowiednie światło
Sygnał z czujnika ruchu daje napięcie na COM powyższego przekaźnika.
Złącza NO i NC dają zasilanie na dwa źródła światła.
Wtedy zależnie od pory dnia mamy załączone NO lub NC. W momencie wykrycia ruchu, czujnik ruchu daje napięcie na COM i zapala się odpowiednie światło
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Cześć, może nie dokładnie o to co Ci chodzi ale zrobiłem coś takiego że w odpowiednich godzinach określonych harmonogramem włączało się różne podświetlenie dla schodów, tutaj też możesz zastosować coś takiego,.lub będzie to zdefiniowane czujnikiem światła że w nocy możesz mieć mniejsze podświetlenia, ja zrobiłem do tego klasę i wywołuję ją 2 razy, każdy z kolorów ustawiam osobnym kanałem RGB . I teraz tak harmonogramem lub odpowiednim natężeniem światła ustawiasz włączanie się światła z jednego lub drugiego kanału RGB, oba mają to samo wyjście. Mam nadzieję że zrozumiałe napisałem. Jak coś to mogę pomóc w temacie
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005