Blokada kanału/rolety

elektyczek

Tak jak w tytule, czy istnieje możliwość abym poprzez supla scripts zablokował otwarcie rolety gdy inna jest już otwarta i na odwrót ? sterowanie rolet odbywa sie tylko poprzez telefon. jakieś pomysły ? chyba że jakoś inaczej się da ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

elektyczek wrote: Wed Nov 12, 2025 10:11 pm Tak jak w tytule, czy istnieje możliwość abym poprzez supla scripts zablokował otwarcie rolety gdy inna jest już otwarta i na odwrót ? sterowanie rolet odbywa sie tylko poprzez telefon. jakieś pomysły ? chyba że jakoś inaczej się da ?
Nie ma takiej możliwości.
A do czego to potrzebne?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

elektyczek wrote: Wed Nov 12, 2025 10:11 pm Tak jak w tytule, czy istnieje możliwość abym poprzez supla scripts zablokował otwarcie rolety gdy inna jest już otwarta i na odwrót ? sterowanie rolet odbywa sie tylko poprzez telefon. jakieś pomysły ? chyba że jakoś inaczej się da ?
Pytanie jaki moduł, jak DIY to można zrobić.
Dodać wirtualny kanał, który będzie blokować.

Lukfud dodał dla mnie blokadę rodzicielską - blokowanie fizycznych klawiszy.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
elektyczek

Myślałem zrobić sobie do dwóch kojców z psami siłowniki i kupić suple od zamela rolety. Ale potrzebuje pewność że gdy jedna furtka jest otwarta do druga jest zamknięta bo gdy bym przez przypadek otworzył drugą to pieski 🐕 będą się na siebie rzucać. Bo (murzyn) nie toleruje szczeniaka. Ale cóż muszę pomyśleć nad innym systemem choc mam juz inne rzeczy na supla i myślałem że jest to do wykonania.
klew

elektyczek wrote: Thu Nov 13, 2025 9:06 pm Myślałem zrobić sobie do dwóch kojców z psami siłowniki i kupić suple od zamela rolety. Ale potrzebuje pewność że gdy jedna furtka jest otwarta do druga jest zamknięta bo gdy bym przez przypadek otworzył drugą to pieski 🐕 będą się na siebie rzucać. Bo (murzyn) nie toleruje szczeniaka. Ale cóż muszę pomyśleć nad innym systemem choc mam juz inne rzeczy na supla i myślałem że jest to do wykonania.
Możesz spróbować dać przewód otwierający roletę A przez kontaktron, który jest załączony gdy roleta B jest zamknięta i analogicznie z drugą.
Wtedy otwieranie nie będzie działać, gdy druga roleta jest otwarta.
Tylko trzeba pewnie kontaktron dobrać, aby wytrzymał prąd z rolety i 230V, lub przez stycznik to dać.
elektyczek

Tak najbardziej przez przekaźnik można, tylko czy nie rozjedzie się mi miniaturka w aplikacji bo przyjmijmy że się pomyliłem przekaźnik fizycznie nie pozwoli otworzyć wszystko okej ale apka tego nie widzi i będziecie otwierała się tylko wirtualnie. Ale jednak ? A gdybym poprzez wejścia dla łącznika podawać caly czas 230v na zamkniecie i wtedy nawet z aplikacji nie uruchomię ? Tylko czy nie zepsuje modułu bo dostanie 230v na otwarcie i zamknięcie naraz 🫣
klew

elektyczek wrote: Fri Nov 14, 2025 9:03 am Tak najbardziej przez przekaźnik można, tylko czy nie rozjedzie się mi miniaturka w aplikacji bo przyjmijmy że się pomyliłem przekaźnik fizycznie nie pozwoli otworzyć wszystko okej ale apka tego nie widzi i będziecie otwierała się tylko wirtualnie. Ale jednak ? A gdybym poprzez wejścia dla łącznika podawać caly czas 230v na zamkniecie i wtedy nawet z aplikacji nie uruchomię ? Tylko czy nie zepsuje modułu bo dostanie 230v na otwarcie i zamknięcie naraz 🫣
Nie zepsujesz, ale takie podanie napięcia na oba wejścia może odpalić zamykanie/otwieranie (pewnie losowo jedno z nich).

Przy tym zabezpieczeniu, co zaproponowałem, stan będzie się rozjeżdżał względem rzeczywistości.
elektyczek

Nie mogę dopuścić do losowosci działania kanałów. Chyba pozostaje kupić taniego sonoffa do rolet i spróbować wgrać zmodyfikowany kod z blokadą wtedy będzie bezpiecznie. Chyba że gui generic sie da modyfikować ?
klew

elektyczek wrote: Fri Nov 14, 2025 12:32 pm Nie mogę dopuścić do losowosci działania kanałów. Chyba pozostaje kupić taniego sonoffa do rolet i spróbować wgrać zmodyfikowany kod z blokadą wtedy będzie bezpiecznie. Chyba że gui generic sie da modyfikować ?
W opcji, którą zaproponowałem, nie ma losowości. Masz tam pewną blokadę. Jedyny mankament, to to, że przy próbie niedozwolonego otwarcia, stan rolet w Supli będzie nieprawidłowy.

Na dowolnym urządzeniu "DIY" możesz wgrać dowolnie zmodyfikowany soft. Źródła GG są też na githubie dostępne.
elektyczek

Zastanawiam się też nad tym czy nie posłużyć się esp32 stworzyć 2 wirtualne rolety które będą dostępne z poziomu aplikacji. W tle gdy kliknę otwórz będą w tle najpierw spradzać warunek a potem dawać sygnał do rzeczywistej rolety ? co o tym myślisz ma to prawo zadziałać ?

Return to “SUPLA Scripts”