Blokada kanału/rolety
-
elektyczek
Tak jak w tytule, czy istnieje możliwość abym poprzez supla scripts zablokował otwarcie rolety gdy inna jest już otwarta i na odwrót ? sterowanie rolet odbywa sie tylko poprzez telefon. jakieś pomysły ? chyba że jakoś inaczej się da ?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie ma takiej możliwości.elektyczek wrote: Wed Nov 12, 2025 10:11 pm Tak jak w tytule, czy istnieje możliwość abym poprzez supla scripts zablokował otwarcie rolety gdy inna jest już otwarta i na odwrót ? sterowanie rolet odbywa sie tylko poprzez telefon. jakieś pomysły ? chyba że jakoś inaczej się da ?
A do czego to potrzebne?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
Pytanie jaki moduł, jak DIY to można zrobić.elektyczek wrote: Wed Nov 12, 2025 10:11 pm Tak jak w tytule, czy istnieje możliwość abym poprzez supla scripts zablokował otwarcie rolety gdy inna jest już otwarta i na odwrót ? sterowanie rolet odbywa sie tylko poprzez telefon. jakieś pomysły ? chyba że jakoś inaczej się da ?
Dodać wirtualny kanał, który będzie blokować.
Lukfud dodał dla mnie blokadę rodzicielską - blokowanie fizycznych klawiszy.
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
elektyczek
Myślałem zrobić sobie do dwóch kojców z psami siłowniki i kupić suple od zamela rolety. Ale potrzebuje pewność że gdy jedna furtka jest otwarta do druga jest zamknięta bo gdy bym przez przypadek otworzył drugą to pieski
będą się na siebie rzucać. Bo (murzyn) nie toleruje szczeniaka. Ale cóż muszę pomyśleć nad innym systemem choc mam juz inne rzeczy na supla i myślałem że jest to do wykonania.
-
klew
Możesz spróbować dać przewód otwierający roletę A przez kontaktron, który jest załączony gdy roleta B jest zamknięta i analogicznie z drugą.elektyczek wrote: Thu Nov 13, 2025 9:06 pm Myślałem zrobić sobie do dwóch kojców z psami siłowniki i kupić suple od zamela rolety. Ale potrzebuje pewność że gdy jedna furtka jest otwarta do druga jest zamknięta bo gdy bym przez przypadek otworzył drugą to pieskibędą się na siebie rzucać. Bo (murzyn) nie toleruje szczeniaka. Ale cóż muszę pomyśleć nad innym systemem choc mam juz inne rzeczy na supla i myślałem że jest to do wykonania.
Wtedy otwieranie nie będzie działać, gdy druga roleta jest otwarta.
Tylko trzeba pewnie kontaktron dobrać, aby wytrzymał prąd z rolety i 230V, lub przez stycznik to dać.
-
elektyczek
Tak najbardziej przez przekaźnik można, tylko czy nie rozjedzie się mi miniaturka w aplikacji bo przyjmijmy że się pomyliłem przekaźnik fizycznie nie pozwoli otworzyć wszystko okej ale apka tego nie widzi i będziecie otwierała się tylko wirtualnie. Ale jednak ? A gdybym poprzez wejścia dla łącznika podawać caly czas 230v na zamkniecie i wtedy nawet z aplikacji nie uruchomię ? Tylko czy nie zepsuje modułu bo dostanie 230v na otwarcie i zamknięcie naraz 
-
klew
Nie zepsujesz, ale takie podanie napięcia na oba wejścia może odpalić zamykanie/otwieranie (pewnie losowo jedno z nich).elektyczek wrote: Fri Nov 14, 2025 9:03 am Tak najbardziej przez przekaźnik można, tylko czy nie rozjedzie się mi miniaturka w aplikacji bo przyjmijmy że się pomyliłem przekaźnik fizycznie nie pozwoli otworzyć wszystko okej ale apka tego nie widzi i będziecie otwierała się tylko wirtualnie. Ale jednak ? A gdybym poprzez wejścia dla łącznika podawać caly czas 230v na zamkniecie i wtedy nawet z aplikacji nie uruchomię ? Tylko czy nie zepsuje modułu bo dostanie 230v na otwarcie i zamknięcie naraz![]()
Przy tym zabezpieczeniu, co zaproponowałem, stan będzie się rozjeżdżał względem rzeczywistości.
-
elektyczek
Nie mogę dopuścić do losowosci działania kanałów. Chyba pozostaje kupić taniego sonoffa do rolet i spróbować wgrać zmodyfikowany kod z blokadą wtedy będzie bezpiecznie. Chyba że gui generic sie da modyfikować ?
-
klew
W opcji, którą zaproponowałem, nie ma losowości. Masz tam pewną blokadę. Jedyny mankament, to to, że przy próbie niedozwolonego otwarcia, stan rolet w Supli będzie nieprawidłowy.elektyczek wrote: Fri Nov 14, 2025 12:32 pm Nie mogę dopuścić do losowosci działania kanałów. Chyba pozostaje kupić taniego sonoffa do rolet i spróbować wgrać zmodyfikowany kod z blokadą wtedy będzie bezpiecznie. Chyba że gui generic sie da modyfikować ?
Na dowolnym urządzeniu "DIY" możesz wgrać dowolnie zmodyfikowany soft. Źródła GG są też na githubie dostępne.
-
elektyczek
Zastanawiam się też nad tym czy nie posłużyć się esp32 stworzyć 2 wirtualne rolety które będą dostępne z poziomu aplikacji. W tle gdy kliknę otwórz będą w tle najpierw spradzać warunek a potem dawać sygnał do rzeczywistej rolety ? co o tym myślisz ma to prawo zadziałać ?