Hej.
Oba moduły otrzymane lata temu w ramach testów.
mSRW-01 od jakiegoś czasu zawiesza się lub zgłasza błąd że roleta zablokowała się, przy czym napęd działa prawidłowo, nie umie przeprowadzić autokalibracji. Po resecie napięciowym wraca do normalnej pracy i tak popracuje sobie parę dni i znów zwiecha lub komunikat o rolecie.
mROW-02 zauważyłem że zawiesza się przy restarcie napięciowym (są momenty że wyjeżdżam na dłużej i wyłączam zbędne obwody w rozdzielni). Ponowny restart napięciowy przywraca go do pełnej sprawności.
Stanu diod i last state nie znam, początkowo uważałem to za chwilowe anomalnie.
Nie jest to wina routera (Mikrotik RB4011 z WIFI) i jego puli adresów (każde urządzenie w sieci posiada swój adres IP przypisany do MAC).
mSRW-01 oraz mROW-02 - problem
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Pamiętasz jaki masz tam silnik?Duch__ wrote: Thu Nov 13, 2025 1:05 pm Hej.
Oba moduły otrzymane lata temu w ramach testów.
mSRW-01 od jakiegoś czasu zawiesza się lub zgłasza błąd że roleta zablokowała się, przy czym napęd działa prawidłowo, nie umie przeprowadzić autokalibracji. Po resecie napięciowym wraca do normalnej pracy i tak popracuje sobie parę dni i znów zwiecha lub komunikat o rolecie.
mROW-02 zauważyłem że zawiesza się przy restarcie napięciowym (są momenty że wyjeżdżam na dłużej i wyłączam zbędne obwody w rozdzielni). Ponowny restart napięciowy przywraca go do pełnej sprawności.
Stanu diod i last state nie znam, początkowo uważałem to za chwilowe anomalnie.
Nie jest to wina routera (Mikrotik RB4011 z WIFI) i jego puli adresów (każde urządzenie w sieci posiada swój adres IP przypisany do MAC).
Wczesne wersje mSRW miały trochę za wysoko ustawiony próg detekcji poboru prądu i ta funkcja autokalibracji (i błędów silnika) nie działała poprawnie. Może Twój silnik ma pobór prądu "na granicy" detekcji i do tego doszedł jakiś efekt lekkiego dryftu pomiaru prądu z wiekiem urządzenia (?). Trochę zgaduję.
Możesz spróbować ustawić ręcznie czasy kalibracji. Wtedy będzie działało bez opierania się o pobór prądu i nie powinno być tych niedogodności.
Odnośnie zawieszania się mROW, to na razie nie wiem
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
mSRW nie chce nawet wejść w tryb konfiguracji, ani wymuszając z poziomu przycisku, ani z Clouda. Podejrzewam obwód zasilania (wyschnięte kondensatory)
Edit. Zmierzyłem teraz pobór przez napęd około 110-115W wg MEW-01.
Edit. Zmierzyłem teraz pobór przez napęd około 110-115W wg MEW-01.