Złe wskazania licznika PGE - czy zamel może być podstawą reklamacji?

malecky

Cześć Wszystkim!
Dawno mnie tu nie było, ale jak wszystko działa jak należy, to człowiek zapomina o forach.
No ale niestety się skończyło.
Dostałem dziś nową fakturę z PGE za ostatnie półrocze (prosument) no i jest klops.
Jak wygląda instalacja:
Domek z przyłączem 3F i fotowoltaiką na starych zasadach. Praktycznie od początku między instalację domową a licznik PGE wpięty zamel supla mew-01.
Supla zabezpieczona jak należy i pomiar wykonany na kablu przychodzącym od licznika PGE - jakieś 2,5m od pomiaru suplą jest drugi koniec kabla z licznikiem PGE.
No i dotychczas wszystko działało świetnie - różnica między pomiarami z supli a PGE była znikoma (nie więcej niż 40kWh rocznie). W zeszłym roku przeprowadzili zamieszanie ze zmianą okresów rozliczeniowych - trafiłem na kwiecień-październik, ale teraz w sumie nie o tym.
Licznik PGE to Apator Corax 3 - posiadam go już całkiem długo, bo był w moim posiadaniu jeszcze przed założeniem instalacji fotowoltaicznej. Po założeniu instalacji został tylko przeprogramowany i obiecana była wymiana na liczniki z odczytem zdalnym, ale na obietnicach się skończyło. Nie pamiętam czy jesienią zeszłego roku, czy też jesienią dwa lata temu został dołożony moduł DGT do komunikacji i to w sumie była jedyna zmiana w mojej sieci w ostatnich latach.
No i nie zmieniając nic w sieci jakieś było moje zdziwienie jak dziś otworzyłem fakturę za ostatnie półrocze.
Poniżej przedstawiam zestawienie z zeszłego całego roku i zestawienie z bieżącego roku.
2024.jpg
2025.jpg
Jak widać licznik PGE w tym roku w czasie gdy jest największa produkcja zaczął pokazywać jakieś bzdury. Nie znam się za bardzo na zasadzie działania licznika, ale tu ewidentnie problem występuje tylko w kierunku oddawania energii, co już dla mnie jest dziwne. I jak widać tylko w miesiącach o największej produkcji. Spotkaliście się kiedyś z czymś takim?
Wertowałem dzisiaj różne fora i nie natknąłem się na taki problem.
Jak widać rozjazd zaczął się w nowym dla mnie okresie rozliczeniowym i się zastanawiam czy może mają jakiś błąd w swoim skrypcie dodającym cyferki, czy jest inny problem?
Druga ewentualność jaką biorę pod uwagę, to złe zliczanie oddanej energii w momencie gdy napięcie sieci jest wyższe od standardowego 230V, ale to są tylko moje gdybania.
Najbardziej denerwujące jest to, że na dzień dzisiejszy znów odczyty pokrywają się z suplą.
Dodam jeszcze, że mieszkam na starym osiedlu, gdzie fotowoltaika jest na góra 10% domów i nigdy nie miałem problemów z za wysokim napięciem w sieci - nigdy nie wyłączyło mi falownika z powodu za wysokiego napięcia i falownik ten nie został "stuningowany" pod tym kątem.
No i teraz pytanie do znawców tematu.
Mając pomiary z supli czy można wnioskować o wymianę licznika?
Pewnie wymyślą zabranie go na sprawdzenie i obciążenie mnie kosztami tego przedsięwzięcia, ale jak przyłożą do licznika 230V, to wynik będzie, że wszystko jest OK z licznikiem, a ewidentnie jest jakiś problem.
Poradźcie jakie kroki mogę podjąć, bo nie uśmiecha mi się być skubanym rok w rok na kilkaset zł.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rumunn95

Mój aktualizowałem gdzieś na wiosnę tego roku i niestety ale przekłamuje: pobrana o 25kwh za dużo w porównaniu do licznika PGE a oddana 21kwh za mało w skali miesiąca :\
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

rumunn95 wrote: Thu Nov 20, 2025 8:38 pm Mój aktualizowałem gdzieś na wiosnę tego roku i niestety ale przekłamuje: pobrana o 25kwh za dużo w porównaniu do licznika PGE a oddana 21kwh za mało w skali miesiąca :\
PGE pewnie bilansuje wektorowo, dlatego widzisz taką różnicę. Wejdź w szczegóły MEW - tam masz też bilans wektorowy i to porównaj
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”