Nazwa kanału ogólnego z poziomu Supla device

nebraska
Been thanked: 1 time

Witam
Czy mogę w bibliotece SD z poziomu programu z góry nazwać sobie kanał? Jeśli tak to gdzie tego szukać na githubie
Last edited by nebraska on Wed Nov 19, 2025 10:24 pm, edited 1 time in total.
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

nebraska wrote: Wed Nov 19, 2025 9:34 pm Witam
Czy mogę w bibliotece SD z poziomu programu z góry nazwać sobie kanał? Jeśli tak to gdzie tego szukać na githubie

Code: Select all

channel->setInitialCaption(name);
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
nebraska

lukfud wrote: Wed Nov 19, 2025 9:48 pm
nebraska wrote: Wed Nov 19, 2025 9:34 pm Witam

channel->setInitialCaption(name);
Bardzo dziękuje. Czy jest możliwosc również ustawienia jednostki zaznaczyłem strzałką.
Mam w kodzie, ale coś nie zmienia jak wpisuje na sztywno w programie.

gpm->setDefaultUnitAfterValue("cm");
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wartości domyślne działają gdy je ustawisz na czystym urządzeniu i rejestrujesz pierwszy raz w cloud.
Jeśli zmienisz wartości domyślne później, to one się nie ustawią jako aktualna konfiguracja.
W cloud powinien być przycisk do ustawienia ustawień domyślnych
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
nebraska

klew wrote: Wed Nov 19, 2025 10:13 pm Wartości domyślne działają gdy je ustawisz na czystym urządzeniu i rejestrujesz pierwszy raz w cloud.
Jeśli zmienisz wartości domyślne później, to one się nie ustawią jako aktualna konfiguracja.
No szkoda myślałem że z poziomu programu ustawią sie. Czyli na chwilę obecną nie ma takiej opcji?
klew

nebraska wrote: Wed Nov 19, 2025 10:20 pm
klew wrote: Wed Nov 19, 2025 10:13 pm Wartości domyślne działają gdy je ustawisz na czystym urządzeniu i rejestrujesz pierwszy raz w cloud.
No szkoda myślałem że z poziomu programu ustawią sie. Czyli na chwilę obecną nie ma takiej opcji?
Przecież napisałem, że można. Tylko tutaj ustawiasz wartości domyślne.
Można też zmieniać aktualne ustawienie, tylko z tym trzeba ostrożnie, bo jeśli będziesz to ustawiał za każdym razem przy starcie programu, to urządzenie będzie zawsze nadpisywać wartość ustawioną w Cloud
nebraska

klew wrote: Wed Nov 19, 2025 10:35 pm
nebraska wrote: Wed Nov 19, 2025 10:20 pm
Przecież napisałem, że można. Tylko tutaj ustawiasz wartości domyślne.
Można też zmieniać aktualne ustawienie, tylko z tym trzeba ostrożnie, bo jeśli będziesz to ustawiał za każdym razem przy starcie programu, to urządzenie będzie zawsze nadpisywać wartość ustawioną w Cloud
Nie rozumiem dalej. Wgrałem soft na czyste urządzenie wpisalem na sztywno. Wchodzę w cloud i nie ma wartosci "cm" musze kliknąć przycisk domyślne żeby się pojawiło z automatu nie ma wartośći. Dlaczego?

gpm = new Supla::Sensor::GeneralPurposeMeasurement();
  gpm->setInitialCaption("Czujnik odleglosci");
  gpm->setDefaultUnitAfterValue("cm");
  gpm->setValue(-1);
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

:) Nie pamiętam jak to dokładnie było, coś mi się przypomina jak robiłem ale z tego co @klew Ci próbuje powiedzieć to chyba chodziło o to że Ty w kodzie w ten sposób to ustawiasz właśnie wartości domyślne. Mówiąc nadpisze to że nadpisze ustawienia domyślne a nie wyświetlane. Jak usuniesz w cloudzie urządzenie i się na nowo zarejestruje to będziesz miał te wpisy swoje. Jeśli masz już urządzenie w cloudzie a zmienisz to w kodzie to się po uruchomieniu nie nadpisze to co wyświetla tylko nadpisze wartość domyślną. A jak chcesz zmienić wtedy wpisy na takie jak w kodzie to musisz nacisnąć przywrócenie domyślnych. Wydaje mi się że tak to działało. Jeśli się mylę niech mnie @klew poprawi
Duch__
Been thanked: 6 times

Usuń urządzenie z Clouda i zarejestruj je ponownie.
klew

Dokładnie.
Tylko urządzenie też pamięta konfigurację, więc na urządzeniu też ją trzeba skasować.

Return to “Arduino IDE”