Dzień dobry
Posiadam zainstalowany MEW-01, do tej pory działał bez zarzutu. Dzisiaj rano (tj. 26.11) chciałem sprawdzić zużycie prądu, ale okazało się, że licznik jest rozłączony, a ostatni zarejestrowany pomiar był 26.11 o 00:01:31.
Sprawdziłem w rozdzielni i okazało na MEW świeciła się tylko zielona dioda światłem ciągłym, natomiast prądy fazowe były wygaszone (wydaje mi się, że nie były wyłączone całkowicie, ale były bardzo przyciemnione).
W tym samym czasie monitorowana pompa ciepła podłączona do tego samego źródła zasilania była zasilana i działała.
Po zrestartowaniu licznika (na bezpieczniku) powrócił do działania, ale energia pobrana w trakcie "zablokowania" nie była zliczona.
Przypuszczam, że mogło dojść do jakiegoś błędu, w wyniku którego wysypał się firmware. Widziałem podobny przypadek w innym temacie viewtopic.php?t=17042
Możliwe, że bez manualnej interwencji, w moim przypadku okres przerwy w działaniu również byłby dłuższy.
Czy jest jakaś możliwość, aby zapobiec takim awariom w przyszłości? Ewentualnie, czy wiadomo co mogło spowodować taki błąd i czy jest możliwe naprawienie tego w aktualizacji?
Pozdrawiam
MEW-01 "zablokował" się krótko po północy
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ok, czyli najnowsza.
Na razie nikt inny takiego zachowania nie zgłaszał. Niczego na razie nie wykluczam, ale też niczego w ciemno nie wymyślę.
Obserwuj licznik. Gdyby problem się powtórzył, to najpierw sprwadź, czy działa przycisk "CFG" na obudowie - przytrzymaj go około 5s i powinien przejść w tryb konfiguracyjny i zacząć szybko migać diodą.
Możesz też wtedy sprawdzić po stornie routera, czy MEW jest podłączony oraz puścić ping na IP MEW.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Elrohil
Ok, dziękuję za feedback. W razie, gdyby sytuacja się powtórzyła to zrobię, jak sugerujesz
-
Elrohil
Trochę odkopuję temat, ale ten sam problem się powtórzył. Ponownie w pewnym momencie MEWka się zawiesiła:
1. Diody poszczególnych faz przestały świecić
2. Zielona dioda świeciła światłem ciągłym
3. Nie było połączenia Wi-Fi (sprawdziłem po stronie routera)
4. Sieć Wi-Fi nie była rozgłaszana (sprawdziłem dostępne sieci na telefonie)
5. Brak reakcji na naciśnięcie przycisku Config
6. Po restarcie zasilania powrót do prawidłowego działania
7. Podczas awarii pobór prądu nie był zliczany
Oprogramowanie: 2.8.61
W załączniku przesyłam zdjęcia skrzynki i licznika.
A tutaj filmik z próby wejścia w tryb konfiguracji, a następnie restartu zasilania: https://youtube.com/shorts/4xvpiJyHue0
1. Diody poszczególnych faz przestały świecić
2. Zielona dioda świeciła światłem ciągłym
3. Nie było połączenia Wi-Fi (sprawdziłem po stronie routera)
4. Sieć Wi-Fi nie była rozgłaszana (sprawdziłem dostępne sieci na telefonie)
5. Brak reakcji na naciśnięcie przycisku Config
6. Po restarcie zasilania powrót do prawidłowego działania
7. Podczas awarii pobór prądu nie był zliczany
Oprogramowanie: 2.8.61
W załączniku przesyłam zdjęcia skrzynki i licznika.
A tutaj filmik z próby wejścia w tryb konfiguracji, a następnie restartu zasilania: https://youtube.com/shorts/4xvpiJyHue0
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Elrohil
Na ten moment wolałbym pozostawić licznik przynajmniej do końca sezonu grzewczego, aby nie mieć przerw w rejestrowaniu zużycia. Prawdopodobnie prześlę go w sezonie letnim, być może w międzyczasie problem się jeszcze powtórzy, teraz było 5 miesięcy przerwy między awariami