Czas pracy / czas połączenia

P__G

Dzień dobry,
Mam w pracy system z ponad czterdziestoma urządzeniami.
Ostatnio wymieniłem wszystkie chińczyki na Zamele i... się zaczęło.
W systemie mam kilka harmonogramów sterujących kilkoma grupami oświetlenia oraz kilkoma grupami ogrzewania w łazienkach.
Sieć wifi w całej firmie oparta jest na urządzeniach Lancom czyli wysoka półka więc powinno być stabilnie.
Niestety problem, który się objawił polega na tym, że czasy pracy czy połączenia mam bardzo krótkie czyli urządzenia często się rozłączają. Efekt jest taki, że niektóre nie łapią się na harmonogramy i albo nie włączają się kiedy powinny, albo nie wyłączają kiedy trzeba.
Dodam, że Sonoffy nie robiły mi takich przykrości.
Podpowiecie gdzie szukać przyczyny?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Pewnie w konfiguracji sieci.
Sprawdź może last state na kilku urządzeniach.
Zobacz czy urządzenia rozłączają się cyklicznie z jakąś regularnością, czy nie. Czy wszystkie mają ten problem, czy tylko niektóre.
Sprawdź ustawienia sieci. Urządzenia pracują na b/g/n i nie lubią funkcji roamingu. Niekiedy AP próbuje też przerzucać urządzenia na sieć 5 GHz (której nie wspierają).
Sprawdź logi po stronie Wi-Fi, może tam coś widać
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
P__G

Dzięki za zaświecenie światełka.
To miałoby sens ponieważ każdy sterownik jest w zasięgu kilku AP-ków (w sumie w całej firmie jest ich ponad 60).
Sprawdzimy czy skakały po AP-kach. Dam znać co ustaliliśmy (tak dla potomności) a na razie bardzo dziękuję.

Return to “Pomoc”