podmiana logo w webinterface

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
malarz
Been thanked: 2 times

Pracuję właśnie nad świątecznym projektem Suplowym i wpadłem na pomysł, aby standardowe logo widoczne w webinterface podmienić na inne, a konkretnie na to, którym nas obecnie wita cloud:
Image

Logo jest (chyba) wyświetlane ze stałej:

Code: Select all

const char logoSvg[] = ...
z pliku

Code: Select all

supla-device/src/supla/network/html_generator.cpp
Czy istnieje jakiś sposób aby to logo nadpisać nie produkując masy nadmiarowego kodu?
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

malarz wrote: Wed Dec 10, 2025 5:59 pm [...]

Czy istnieje jakiś sposób aby to logo nadpisać nie produkując masy nadmiarowego kodu?
Nie odpowiem Ci na Twoje pytanie, ale sam pomysł podmiany logo jest interesujący. Sam jestem ciekaw, czy można to prosto zrobić i nie chodzi tylko o zmianę na zimowe, ale tak ogólnie. Śledzę wątek.
Swoją drogą ja też mam taką zimową ikonkę, ale w bardziej w barwach Supli ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Obrazek nie powinien dużo ważyć. Tak czy siak trzeba go na flash wgrać.

Problem z web interface jest taki, że możesz nie znać daty, więc dynamiczne nie zmienisz logo na odpowiednie. Chyba że masz podrzynanie bateryjne czasu
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
malarz

Ja go chcę wgrać na stałe. To logo w cloudzie też jest w SVG więc nie zajmie dużo więcej miejsca niż oryginalne. Projekt jest ściśle świąteczny, więc tam na zawsze będzie wersja w czapce i z szalikiem.
malarz

Zibi_007 wrote: Wed Dec 10, 2025 6:14 pm Swoją drogą ja też mam taką zimową ikonkę, ale w bardziej w barwach Supli ;)
Ikonka w webserwerze prezentowana jest na zielonym tle. Więc już mamy bardzo dużo barw Supli na około :-) Poza tym ta w cloudzie jest wielokrotnie mniejsza, co jest na pewno ważne i @klew też na to zwrócił uwagę.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wrzuć screen z web interface jak już skończysz :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

malarz wrote: Wed Dec 10, 2025 6:46 pm
Zibi_007 wrote: Wed Dec 10, 2025 6:14 pm Swoją drogą ja też mam taką zimową ikonkę, ale w bardziej w barwach Supli ;)
Ikonka w webserwerze prezentowana jest na zielonym tle. Więc już mamy bardzo dużo barw Supli na około :-) Poza tym ta w cloudzie jest wielokrotnie mniejsza, co jest na pewno ważne i @klew też na to zwrócił uwagę.
Jasne, pewnie, że tak.
Mój obrazek służy mi za tło (świąteczne) w aplikacji obsługującej wybrane funkcje w domu :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
malarz

Przejrzałem kod SD i wydaje mi się, że trzeba:
* zrobić klasę pochodną Supla::HtmlGenerator
* zmienić w niej funkcję Supla::HtmlGenerator::sendLogo
* utworzyć EspWebServer z parametrem wskazującym na element tej nowej klasy (a nie domyślnie bez parametru)

@klew, czy dobrze myślę?
malarz

klew wrote: Wed Dec 10, 2025 6:58 pm Wrzuć screen z web interface jak już skończysz :)
Zrzut ekranu 2025-12-27 205011.png
Melduję, zadanie wykonane :-)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ale baja 👍

Return to “Pomysły i koncepcje”