Sterowanie zaworami

jo33333

Pytanie podwójne, bo nie potrafię się doszukać na forum (albo już ślepy jestem :) )

1. Otwieranie zaworów czasowo - jak ogarnąć na jednym przekaźniku żeby otworzyć elektrozaworem dopływ wody do budynku?
Wszystko fajnie działa, ale na automacie schodowym da się ustawić czas tylko na 2h, a potrzebuje 6h. Niby da się to zrobić na scenach, żeby po godzinie otwierał na następną godzinę ale wtedy nie do końca widać jak długo już jest otwarty zawór.

2. Druga sprawa też odnośnie zaworów. Jako że czas działania jest bliżej nieokreślony to rozdzielenie otwierania i zamykania zaworu na dwa przekaźniki.
Klikasz otwórz -> automat schodowy działa 20s i otwiera zawór -> chcesz zamknąć to dajesz drugi przekaźnik na automacie schodowym -> kolejne 20s i zawór zamknięty.
Wszystko niby fajnie ale tu się nasuwa pytanie jak wyświetlić aktualny stan działania zaworu (typy last state). Teoretycznie da się to wkomponować jako działanie rolety, ale ma to być działanie 0-1, bez stanów pośrednich
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

jo33333 wrote: Thu Jan 08, 2026 9:14 am 1. Otwieranie zaworów czasowo - jak ogarnąć na jednym przekaźniku żeby otworzyć elektrozaworem dopływ wody do budynku?
Wszystko fajnie działa, ale na automacie schodowym da się ustawić czas tylko na 2h, a potrzebuje 6h. Niby da się to zrobić na scenach, żeby po godzinie otwierał na następną godzinę ale wtedy nie do końca widać jak długo już jest otwarty zawór.
Aktualnie inaczej tego się nie da zrobić. Sceny mają jeszcze w tej sytuacji ten minus, że nimi steruje serwer, więc w przypadku braku połączenia z siecią -> zawór się nie zamknie.
Ewentualnie można zrobić scenę, która odpala timer schodowy.

Tu by pomogło dodawnie zwykłego timera (takiego jak w apkach), tylko do Cloud. Mamy na to issue od dawna, ale cierpliwie czeka w kolejcie i nie wiem kiedy będzie zrobione.
jo33333 wrote: Thu Jan 08, 2026 9:14 am 2. Druga sprawa też odnośnie zaworów. Jako że czas działania jest bliżej nieokreślony to rozdzielenie otwierania i zamykania zaworu na dwa przekaźniki.
Klikasz otwórz -> automat schodowy działa 20s i otwiera zawór -> chcesz zamknąć to dajesz drugi przekaźnik na automacie schodowym -> kolejne 20s i zawór zamknięty.
Wszystko niby fajnie ale tu się nasuwa pytanie jak wyświetlić aktualny stan działania zaworu (typy last state). Teoretycznie da się to wkomponować jako działanie rolety, ale ma to być działanie 0-1, bez stanów pośrednich
Takie coś mógłbyś zrobić pisząc samemu oprogramowanie na urządzenie.
Wg mnie opcja z roletą jest ok. Tylko musisz sterować tym na zasadzie "otwórz całkowicie" i "zamknij całkowicie". Jeśli zatrzymasz w połowie, to będzie w połowie otwarty ;).
Urządzenie nie jest 0-1, więc nie wiem czy wymóg działania 0-1 jest tu na stosowny.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jo33333

Czyli "1" będzie działać jak dotychczas - scena restartująca automat schodowy x razy żeby uzyskać 6h

Z czystej ciekawości - czemu jest dodane ograniczenie do automatu schodowego na 2h max?
jo33333 pisze: czw sty 08, 2026 10:14 am
2. Druga sprawa też odnośnie zaworów. Jako że czas działania jest bliżej nieokreślony to rozdzielenie otwierania i zamykania zaworu na dwa przekaźniki.
Takie coś mógłbyś zrobić pisząc samemu oprogramowanie na urządzenie.
Wg mnie opcja z roletą jest ok. Tylko musisz sterować tym na zasadzie "otwórz całkowicie" i "zamknij całkowicie". Jeśli zatrzymasz w połowie, to będzie w połowie otwarty ;).
Urządzenie nie jest 0-1, więc nie wiem czy wymóg działania 0-1 jest tu na stosowny.
W teorii nie jest, ale w praktyce lepiej dla pomp jak zawory są całkowicie otwarte ;)

A nie da się zrobić czegoś w stylu wirtualnego IO który byłby sterowany przekaźnikami otwórz/zamknij, przez co w jakiś sposób byłby wskaźnikiem ostatniego stanu przełączenia?

Return to “Pomoc”