[Początkujący] Migracja Tuya -> Supla. Jak bezpiecznie zrestartować router? (Zamel vs Gosund)

Ar_Ek

Dzień dobry, Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie na forum!

Jestem świeżo po przesiadce z systemu Tuya na Suplę. Kupiłem kilka sterowników Zamel oraz dwa gniazdka Gosund (już przerobione, z wgranym softem GG v24.10.27). Główne "pożeracze energii" działają już świetnie pod Zamelami, ale utknąłem przy temacie routera.

Chciałbym podłączyć router do gniazdka, aby móc robić mu restart (zdalny lub cykliczny, np. w nocy). Mam jednak obawę, że w Supli działa to inaczej niż w Tuya – jeśli wyłączę gniazdko z aplikacji, to zniknie Wi-Fi i nie będę mógł go już włączyć z powrotem, bo gniazdko straci połączenie z chmurą.

Czy da się to jakoś bezpiecznie ogarnąć na tym sprzęcie, który mam?

Czy Zamel ma jakąś funkcję "zresetuj i wstań"?

A może lepiej użyć do tego Gosunda? Szukałem w nim opcji "Warunkowanie" (żeby wstał sam po zaniku zasilania), ale w moim menu tego nie widzę.

Będę wdzięczny za porady dla początkującego, jak nie odciąć się od internetu przy takiej konfiguracji.

Pozdrawiam.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ar_Ek wrote: Sat Jan 10, 2026 10:29 am
Bezpiecznie będzie użyć timera z aplikacji. Możesz tam odpalić: wyłącz na 10 s.
Timer działa lokalnie na urządzeniu.

W harmonogramach tego na razie nie zrobisz, bo cloud nie ma jeszcze funkcji timera
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Tak z ciekawości zapytam. Jakie były powody przesiadki jakie są Twoje wrażenia/spostrzeżenia po przesiadce ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Ar_Ek

klew wrote: Sat Jan 10, 2026 10:56 am
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
pzygmunt wrote: Sat Jan 10, 2026 12:14 pm Tak z ciekawości zapytam. Jakie były powody przesiadki jakie są Twoje wrażenia/spostrzeżenia po przesiadce ?
Temat rzeka, ale postaram się streścić moje "boje".

1. Dlaczego uciekłem z Tuya? Głównym powodem była ogólnie pojęta jakość i stabilność. Moja przygoda z Tuyą (głównie urządzenia firmy Neo) trwała około 7 lat. W szufladzie leży teraz 8 sztuk, a 2 wylądowały już w koszu. Główne grzechy tego systemu w moim przypadku:

Awaryjność: Gniazdka działały rok, może dwa, po czym nagle zaczynały zrywać połączenie lub padały całkowicie.

Brak spójności: Kupując to samo urządzenie tej samej firmy po jakimś czasie, dostawałem inny soft, inny wygląd w aplikacji i inne zachowanie (np. jedne wracały do stanu poprzedniego po zaniku prądu, inne nie).

Problemy z danymi: Zdarzało się, że historia zużycia znikała, by potem "magicznie" wrócić po czasie.

Aktualizacje-niespodzianki: Gwoździem do trumny była sytuacja, gdy stosunkowo nowe gniazdka same się zaktualizowały i zniknęły z aplikacji. Musiałem je parować na nowo. To przelało czarę goryczy.

2. Zamel vs Gosund Przyznaję bez bicia – chyba popełniłem błąd na starcie, kupując od razu Zamela zamiast Gosundów. Chciałem wesprzeć lokalny biznes, ale patrząc na stosunek ceny do możliwości i podejścia do klienta, to była drogą nauczka. Teraz pewnie zacząłbym od Gosundów.

3. Wrażenia z Supli (Dane i Wykresy) Tuya przy Supli to zabawka – tam widziałem tylko chwilową moc (jak akurat patrzyłem na ekran) i sumaryczne zużycie. W Supli ilość danych jest przytłaczająca (pozytywnie), choć pewnie minie sporo czasu, zanim to ogarnę.

Mam jednak jeden spory zawód. Przed zakupem robiłem research i wydawało mi się, że Supla oferuje wykresy z próbkowaniem co minutę. Zależało mi na dokładnym obrazie, bo chciałem zdiagnozować dziwną pracę moich klimatyzatorów. Tymczasem w rzeczywistości widzę słupki 10-minutowe :( Nawet jak przełączę na wykres mocy czynnej, to punkty są co 3 minuty. Liczyłem na wykres ciągły. Rozumiem ograniczenia serwerowe i miejsce na dane, ale szczerze? Chętnie zapłaciłbym za jakieś "Premium", żeby mieć próbkowanie co sekundę lub chociaż co minutę. Z perspektywy czasu widzę, że te 3 minuty może wystarczą do podstawowej diagnozy, ale lekki niesmak pozostał, chyba że to kwestia ustawień, o których jeszcze nie wiem?

Podsumowując: stabilność i możliwości na duży plus, szczegółowość wykresów w chmurze – liczyłem na więcej.

Return to “Pomoc”