miało być kilka dni później ale nie wiedziałem o urodzinach
Chciałbym się podzielić radosną twórczością Github Copilota i modelu Claude Sonnet 4.5 oraz prac moich i Zibi_007 w ostatnich 2 miesiącach.
Z tego miejsca chylę czoła przed Zbyszkiem, nie wiem co robisz zawodowo, ale musisz to robić świetnie
Przedstawiam Gui Generic Desktop Builder (GGDB).
Co to?
- Nowa wersja GG Buildera, tym razem desktop.
- Czemu Desktop? Bo aplikację Web trzeba gdzieś hostować, zabezpieczać i za to płacić a mi się nie uśmiecha
Dlaczego powstała?
- bo mogę i umiem
- bo nudzi mi się czasem
- bo by się przydała
- bo GG zasługuje by żyć
- bo starego buildera nie... a nie ważne
Co potrafi a czego nie?
- Zbuduje soft dla ESP32, ESP32-C3, ESP32-S3, ESP32-C6 na podstawie Gui-Generic, z możliwością rozszerzenia na inne platformy.
- Nie zbuduje softu dla ESP8266 - nie działa mi to od ręki a chyba na ten model już pora...
- Na chwilę obecną nie wspiera JSONów - to się pewnie zmieni, ale jeszcze rozkminiam temat.
- Wykryje model ESP, rozmiar flasha i port COM do którego jest podłączone urządzenie
- Robi backup przed wgraniem nowego softu
- Zapisuje konfigurację do pliku i pozwala ją ponownie wykorzystać, jak również podzielić się nią z innymi
- Nie używa GUIDów z istniejącego Buildera - to jest przechowywane w jakiejś bazie danych do którego nie ma dostępu wieć się nie da
- Jest 90% kompatybilne z istniejącym Builderem, są różnice w partycjach w celu dostosowania do większej ilości pamięci Flash w nowych płytkach, czy nie nadpiszę czegoś przy aktualizacji to ciężko powiedzieć, ale brałbym to pod uwagę, nie działa ESP8266
Jaka jest wartość dodana ponad istniejący Builder?
- Pozwoli na wykorzystanie nowych rzeczy z SD
- Pozwoli sparametryzować konfigurację z poziomu komputera i pominąć konieczność użycia GUI na ESP (do pewnego momentu, nie wszystko się da).
- Pozwoli dodać nowe czujniki
Czy można podpiąć moją wersję GG pod istniejący Builder?
- Można, pozwalam ^^
- Tak poważnie to powinno przejść, ale np. parametry budowania nie będą dostępne
- Jak bym miał możliwość sprawdzenia to bym nie pisał swojego Buildera...
Czy będzie rozwijane?
- Tak, w miarę możliwości czasowych, tj. kiedyś zrobię co obiecałem
- Zamierzam aktualizować wersję SuplaDevice w GG jak tylko wyjdzie albo będzie do czegoś potrzebna wersja z brancha main.
- Zamierzam dodawać nowe czujniki jak ktoś coś zgłosi i opisze jak to ma działać
- Jak się krycha88 odezwie to z przyjemnością się podziele zmianami które zaszły i możemy wciągnaj do istniejącego Buildera
- Zmiany będa publikowane tutaj: https://github.com/rkalwak/GuiGenericDe ... angelog.md
Co bym chciał dodać?
- viewtopic.php?p=200757#p200757
- sx1278 i odczyt radiowych wodomierzy bo CC1101 nie da się uruchomić
- viewtopic.php?t=17742
- I2c sensors jako kpop
- viewtopic.php?p=200757#p200757
- viewtopic.php?p=201170#p201170
- viewtopic.php?p=194354#p194354
- viewtopic.php?t=16885
- konfiguracja na podstawie json
- zaluzje rs->addTiltFunctions();
Co jest potrzebne do działania?
- Windows na chwilę obecną, .NET 10 Runtime, aczkolwiek zbudowana wersja to może mieć
- zainstalowane Platform.io w domyślnej lokalizacji, tj. %USERPROFILE%/.platformio/penv/Scripts/platformio.exe
- najprościej zainstalować Vistual Studio Code https://code.visualstudio.com/ i extension PlatformIO IDE, UWAGA: nie zgadzać się na instalację Pythona w wersji 3.14, bo przestanie działać budowanie w PlatformIO
- trochę miejsca na dysku na boardy ESP - kilka ładnych GB przy wiekszej ilości wykorzystywanych ESP
Jak to działa?
- Wykorzystuje mojego forka GG z aktualnym SuplaDevice z brancha main - aczkolwiek aktualizowane przeze mnie ręcznie, kiedy jest taka potrzeba.
- Buduje z nich soft na ESP przez Platform.io CLI z możliwością wgrania na urządzenie
- Wspomaga się w kilku akcjach esptool'em, np. merge-bin aby stworzyć plik merged
Jak możesz pomóc w rozwoju?
- testuj zmiany i podrzucaj screeny, logi i opis problemów/rozwiązań do zaimplementowania na forum
- nie spamuj mi w prywatnych wiadomościach, od razu mowię, że na tematy związane z GGDB odpowiadam tylko na posty na forum
Gdzie jest dostępne?
- https://github.com/rkalwak/GuiGenericDesktop/releases
- plik *framework-dependant.zip wymaga zainstalowanego Runtime .NET 10
Znane problemy:
- pierwsza kompilacja może trwać kilkanaście minut, bo ściągane są boardy dla Platform.io
- im starszy komputer tym wolniej trwa kompilacja i wiele się z tym nie zrobi, natomiast można dodać katalog z Builderem do wyjątków w Windows Defender - polecam zapytać google jak się to robi
- przy próbie uruchomienia pliku *.exe Windows się pluje: Filtr Microsoft Defender SmartScreen uniemożliwił uruchomienie nierozpoznanej aplikacji.
Uruchomienie tej aplikacji może spowodować zagrożenie komputera - nie większe niż sam Windows
Podpisana nie jest bo to kosztuje
Źródła można sobie przejrzeć na Githubie i jest w kodzie tylko to co potrzebne.
Źródła:
- https://github.com/rkalwak/GuiGenericDesktop
- https://github.com/rkalwak/GUI-Generic
Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za efekty uboczne wygenerowanych softów