Cześć,
chciałbym zapytać o aktualny status wsparcia w SUPLA dla Sonoff POW R320D (ESP32, 20A, LCD).
https://templates.blakadder.com/sonoff_POWR320D.html
Stan obecny:
– Na oryginalnym firmware Sonoff oraz na Tasmocie urządzenie działa poprawnie:
• przekaźnik
• przycisk
• pomiar mocy / energii
• wyświetlacz LCD
– Po wgraniu firmware SUPLA i wybraniu GUI-generic urządzenie nie działa poprawnie:
• brak pomiaru mocy
• brak obsługi LCD
• nie działa przycisk
• brak sterowania przekaźnikiem
Z tego co udało mi się ustalić, POW R320D:
– oparty jest o ESP32,
– ma pomiar energii oraz LCD obsługiwane przez wewnętrzny MCU / UART,
– nie jest kompatybilny z klasycznym GUI-generic (mapowanie GPIO nie wystarcza).
Pytania:
Czy SUPLA oficjalnie wspiera lub planuje wsparcie dla Sonoff POW R320D / POW R3 (ESP32, LCD)?
Czy istnieje dedykowany firmware SUPLA dla tego modelu (nawet eksperymentalny)?
Czy ktoś z użytkowników ma działającą konfigurację SUPLA na POW R320D (nawet z ograniczoną funkcjonalnością)?
Z góry dzięki za informacje i ewentualne wskazówki.
Sonoff POW R320D (ESP32) – brak wsparcia w SUPLA / problem z GUI-generic
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zacznijmy od tego, że Supla oficjalnie nie wspiera żadnych urządzeń Sonoff. A urządzenia oficjalnie wspierane są wylistowane tu: https://www.supla.org/pl/devicespiwczak1 wrote: Sun Jan 18, 2026 9:50 am Czy SUPLA oficjalnie wspiera lub planuje wsparcie dla Sonoff POW R320D / POW R3 (ESP32, LCD)?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
piwczak1
Dzięki za wyjaśnienie.Robert Błaszczak wrote: Sun Jan 18, 2026 10:27 amZacznijmy od tego, że Supla oficjalnie nie wspiera żadnych urządzeń Sonoff. A urządzenia oficjalnie wspierane są wylistowane tu: https://www.supla.org/pl/devicespiwczak1 wrote: Sun Jan 18, 2026 9:50 am Czy SUPLA oficjalnie wspiera lub planuje wsparcie dla Sonoff POW R320D / POW R3 (ESP32, LCD)?
Przepraszam, zdaję sobie sprawę, że stwierdzenie "oficjalnie wspiera ", nie było do końca fortunne. Mam świadomość, że SUPLA nie wspiera oficjalnie urządzeń Sonoff jako produktów. Moje pytanie dotyczyło jednak wsparcia na poziomie SUPLA Device / ESP32, a nie certyfikacji konkretnego modelu.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
SuplaDevice oficjalnie wspiera wszystkie warianty esp32 z Wi-Fi.
Do tego działają wyjścia i wejścia (przekaźniki, przyciski, czujnik binarne) oparte o proste sterowanie na gpio.
Ma też kilka termometrów i czujników wilgotności.
W SD jest tylko obsługa pzem, i nie ma żadnych innych liczników energii (ale są klasy do których można podłączyć własną implantację czytającą licznik,) nie ma też żadnego wyświetlacza.
W GG nie wiem co jest. Jak ustalisz dokładny model licznika em I wyświetlacza, to możesz przeszukać forum używając tego modelu.
Raczej może tego nie być, ale warto spróbować.
Do tego działają wyjścia i wejścia (przekaźniki, przyciski, czujnik binarne) oparte o proste sterowanie na gpio.
Ma też kilka termometrów i czujników wilgotności.
W SD jest tylko obsługa pzem, i nie ma żadnych innych liczników energii (ale są klasy do których można podłączyć własną implantację czytającą licznik,) nie ma też żadnego wyświetlacza.
W GG nie wiem co jest. Jak ustalisz dokładny model licznika em I wyświetlacza, to możesz przeszukać forum używając tego modelu.
Raczej może tego nie być, ale warto spróbować.
Najlepsze suple dla Twojego domu