Dzień dobry,
poproszę o pomoc w następującym problemie:
Beninca Bull 5M, schemat przed podłączeniem SWB-02:
, podłączyłem SBW-02 w następujący sposób:
A1 - 24VAC
A2 - 24VAC
11 - PP
14 - COM
W aplikacji na ten moment (jak na foto), podświetlony jest przycisk "zamknij" (nie działa), przycisk "otwórz" działa (otwiera i zamyka), przycisk "open/close" działa (otwiera i zamyka). Po zamknięciu bramy przyciskiem "otwórz", brama wykonuje trzy cykle otwarcia i zamknięcia. Po odwróceniu polaryzacji w aplikacji, sytuacja z przyciskami się odwraca.
Do bramy podłączona jest Proxima NM, działa już kilka lat.
Nie mam podłączonej lampki, gniazda SCA na listwie puste.
Nie znalazłem podobnego tematu, jedynie o Bull 8, ale w tamtym wątku coś się zjarało i nie chce kombinować już sam. Poproszę o pomoc, co robię nie tak. Z góry dziękuje.
Podłączenie SWB-02 do Beninca BULL 5M
-
Karol.K
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Karol.K
jeszcze foto całości, przed podłączeniem SWB-02
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie: jeśli podłączasz tylko przekaźnik, to polecenia "otwórz" i "zamknij" nie będą działać poprawnie, bo SBW nie zna stanu. Wtedy tylko "otwórz/zamknij" działa sensowne.
Jeśli tak chcesz to zostawić (bez czujników otwarcia), to w Cloud usuń przypisany czujnik otwarcia. Wtedy w apce powinien być widoczny tylko przycisk otwórz/zamknij.
Jeśli jednak chcesz mieć stan i poprawnie działające pozostałe przyciski, to trzeba podłączyć coś do wejść SBW (albo stan z napędu lub kontaktron).
Jeśli tak chcesz to zostawić (bez czujników otwarcia), to w Cloud usuń przypisany czujnik otwarcia. Wtedy w apce powinien być widoczny tylko przycisk otwórz/zamknij.
Jeśli jednak chcesz mieć stan i poprawnie działające pozostałe przyciski, to trzeba podłączyć coś do wejść SBW (albo stan z napędu lub kontaktron).
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Karol.K
Dziękuje za odpowiedź.
Czyli w tym przypadku nie da się pobrać stanu bramy, jeżeli na listwie jest tylko PP? Czy można to jakoś obejść?
Czyli w tym przypadku nie da się pobrać stanu bramy, jeżeli na listwie jest tylko PP? Czy można to jakoś obejść?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Podłącz multimetr ustawiony na detekcję zwarcia pod SCA. Przy zamkniętej powinno być zwarcie, a przy otwarcie brak zwarcia. Może być też odwrotnie (nie ma to znaczenia). Jeśli jest tak jako opisałem i nie ma tam napięcia to podłącz A1 pod jeden zacisk SCA, a IN1/IN2 pod drugi zacisk.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Karol.K
Pogoda mnie pokonała, mróz.. dopiero teraz sprawdziłem, przy otwartej jest zwarcie przy zamkniętej brak. W trakcie otwierania długie zwarcia, w trakcie zamykania krótkie.
Dołączam schemat z instrukcji.
Dołączam schemat z instrukcji.
-
Karol.K
a w Cloud jakie ustawienia wtedy zrobić? bo coś nie działa.