Witam,
Posiadam napęd Elektrobim KSE180DG do bramy przesuwnej.
Podpiąłem do niego sterownik Supla SBW02.
Jednak nie działa mi to zdalne sterownie brama prawidłowo.
Obecnie wpięte mam to następująco:
1. Zasilanie sterownika supla z wyjść karty napędu GND i VCC.
2. Sterownie Supla OUT1 wyjście 11 na kartę napędu w miejsce E0. Wartość parametru E0 w napędzie wynosi 0 - czyli praca cykliczna.
3. Sterownie Supla OUT1 wyjście 14 na kartę napędu w miejsce GND.
Obecnie napęd działa następująco:
a) w trybie krokowym (otwarcie - stop - zamknięcie - stop - otwarcie - stop - itd) działa poprawnie.
b) samo otwarcie w aplikacji supla nie działa.
C) samo zamknięcie w aplikacji supla powoduje że napęd działa cały czas, naprzemiennie otwierając i zamykając bramę.
Proszę o informację jak podpiąć wyjścia ze sterownika supla na kartę napędu tak aby zachować pełną funkcjonalność starowania z aplikacji.
Pytanie czy da się tak podpiąć sterownik oraz napęd aby wszystkie 3 funkcje bramy działały poprawnie czyli: samo zamknij, samo otwórz i otwórz/zamknij (krok po kroku).
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam Dawid.
Podłączenie do Elektrobim KSE180 DG
-
dawid0131
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
@dawid0131 bez czujnika otwarcia działa to tak jak opisałeś i tak ma być.
Teraz steruj poprzez krok po kroku albo zamontuj kontaktron by uzyskać stan w pełni otwarte/zamknięte w zależności od montażu.
Teraz steruj poprzez krok po kroku albo zamontuj kontaktron by uzyskać stan w pełni otwarte/zamknięte w zależności od montażu.
-
dawid0131
Dzięki.
OK czyli brakuje mi kontaktronów - dopiero wtedy uzyskam powiedzmy pełna funkcjonalność?
OK czyli brakuje mi kontaktronów - dopiero wtedy uzyskam powiedzmy pełna funkcjonalność?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jeśli masz krańcówki podłączone pod "LIMITS" to na własną odpowiedzialność możesz wpiąć IN1 w jedną z nich.
Nie jest to rekomendowany sposób i może wpłynąć negatywnie na napęd ale są użytkownicy różnych central, którzy jak twierdzą z powodzeniem wpięli się w krańcówki napędu. Drugie rozwiązanie, rekomendowane dla tego napędu to dodatkowy kontaktron. Np. Satel B3.
Dopiero jak Supla będzie widzieć czy brama jest zamknięta/otwarta to będą działały poprawnie przyciski Otwórz/Zamknij.
Nie jest to rekomendowany sposób i może wpłynąć negatywnie na napęd ale są użytkownicy różnych central, którzy jak twierdzą z powodzeniem wpięli się w krańcówki napędu. Drugie rozwiązanie, rekomendowane dla tego napędu to dodatkowy kontaktron. Np. Satel B3.
Dopiero jak Supla będzie widzieć czy brama jest zamknięta/otwarta to będą działały poprawnie przyciski Otwórz/Zamknij.
SUPLA.... Nareszcie w domu.