Witam.
Czy Zamel ma coś na wzór Philips Hue?
Chodzi mi generalnie o możliwość włączania światła na wybranych lampach w domu podczas mojej nieobecności w domu, oraz ustawienie harmonogramu włączania oświetlenia.
Taki system imitujący obecność w domu, podczas wyjazdu np na urlop.
Druga sprawa, mam cztery rolety na silnikach Somfy Oximo 40, do sterowania pilot Situo 5 io.
Nie mam przycisków
Czy ZSW-01 będzie odpowiedni bym mógł przez Suple sterować tymi roletami, będąc poza domem?
Alternatywa do sterowania oświetleniem i roletami
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie SUPLA ma harmomogramy, w których możesz sobie ustawić kiedy ma się włączyć/wyłączyć światło itp. Jest to dostępne dla wszystkich urządzeń sterujacych światłem, w tym dla Zamela również.Smrek wrote: Wed Feb 04, 2026 1:27 pm Czy Zamel ma coś na wzór Philips Hue?
Chodzi mi generalnie o możliwość włączania światła na wybranych lampach w domu podczas mojej nieobecności w domu, oraz ustawienie harmonogramu włączania oświetlenia.
Taki system imitujący obecność w domu, podczas wyjazdu np na urlop.
Nie ma obecnie dedykowanego trybu symulowania obecności, ale na harmonogramach można tego typu rzeczy poustawiać.
Żadne sterowniki rolet sobie z tym napędem nie poradzą. Musisz szukać jedynie urządzeń dedykowanych do tego systemu od Somfy, lub poszukać, czy da się to jakoś integrować z innymi systemami.Smrek wrote: Wed Feb 04, 2026 1:27 pm Druga sprawa, mam cztery rolety na silnikach Somfy Oximo 40, do sterowania pilot Situo 5 io.
Nie mam przycisków
Czy ZSW-01 będzie odpowiedni bym mógł przez Suple sterować tymi roletami, będąc poza domem?
Sterowniki SRW/mSRW pracują z silnikami sterowanymi poprzez podanie napięcia na jeden z dwóch przewodów: góra, dół.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Smrek
Kupiłem ten sterownik, rolety działają.kiler88 wrote: Thu Feb 05, 2026 7:33 am Skoro masz pilot io, to do rolet powinna pasować centralka Connectivity Kit Somfy, ale z Suplą tego nie zintegrujesz, za to na telefonie apką Tahoma będziesz mógł sterować.
dziękuje