Zużycie filtra wody przez odczyt koloru

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Zainspirowany postem: viewtopic.php?p=200757#p200757 oraz linkiem do którego prowadzi: https://www.thingiverse.com/thing:6974150

Nabyłem czujnik TCS3200 i zacząłem zabawę, z której mam nadzieje, że wyniknie coś fajnego ;)

https://github.com/rkalwak/ColorSensorTemp.git

Czy ktoś jest w ogóle tym zainteresowany? bo ja np. trochę tak, i nie ukrywam, że liczę na małą współpracę - ja to oprogramuje a jak dojdziemy do działającej wersji to szukam wydruku pod konkretny zestaw jakieś ESP32+ ten czy inny czujnik jak TCS34725 w zgrabnej obudowie :)

Dlaczego? :
MVIMG_20260214_100417~2.jpg
A może @ERGOenergia coś działa w takim temacie i chce właśnie wyważać właśnie otwierane drzwi? :)

Biorę po 5zł od każdego z uczestników i słucham Państwa :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by [email protected] on Sat Feb 14, 2026 6:28 pm, edited 1 time in total.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Mam u siebie identyczny filtr, mam też drukarkę :)
Możemy coś podziałać w temacie, zamówię dziś na all TCS3200 bo i tak zamawiam graty na budowę yoRadia :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mam kilka takich filtrów u siebie i rodziny, drukarka jakąś tania też stoi, więc też zamówię sensor 😉
Natomiast widzę że są różne opcje, alternatywy, etc. Może podrzuć linka żebyśmy mieli to samo (o ile tylko u Chińczyka to jest możliwe :lol: )
YoMan

Ja mam taki: hw-531 sensor
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Pomysł bardzo fajny.
Tym razem odpuszczam testowanie, bo... nie mam systemu filtrującego do wody :(
Trzymam kciuki za projekt i mocno kibicuję :)
Powodzenia!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94

W zasadzie w tym projekcie można zastąpić wemosa modułem na ESP32, zamówiłem cały zestaw tzn. czujnik, ESP32S2 mini i OLED.
Na przyszły weekend wydrukuję obudowę i zobaczę jak to wszytko pasuje. :D

https://pl.aliexpress.com/item/10050069 ... in_prod%3A
[email protected]

Ja się zastanawiam jak to zmieścić,bo zawszę jakieś bzdury robię na esp32 dev kit c, bo nigdy z nim nie było problemów i ma pełno GPIO, a tu opcjonalnie ekran po i2c i czujnik i weź to jakoś połącz ze sobą 😅
DamD
Has thanked: 2 times

Z niecierpliwością czekam na finał projektu. Trzymam kciuki powodzenia.
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
[email protected]

Wrzuciłem w pierwszym poście linka do githuba, cos tam się póki co urodziło :D

Z moich dzisiejszy obserwacji wynika, że światło będzie miało znaczenie - ułożenie ledów, ciekawe też ile wytrzymają ciągłego świecenia i czy nie trzeba będzie załączać przed pomiarem, jak również odległość czujnika od obiektu obserwowanego, ok 1 cm są racjonalne pomiary.

Bawiłem się głównie strategią BrownScore. O ile obiekt czysty ( biały) wydaje się być dobrze czytany, tak np. obiekt czarny to jakieś 80%
Mamy do wyboru kilka strategii przeliczania zabrudzenia, która będzie najlepsza to już trzeba sobie potestować.

Wizję mam taką:
- czujnik wystawia wg ustawionej strategii liczbę 0-100% zabrudzenia
- trzeba sobie ustawić strategie przeliczania
- w zależności od strategii można ustawić kalibrację
- ustawiamy sobie reakcje wg widzi mi się i np. wysyłamy powiadomienie przy 80% w wybranej strategii.
- myślę czy nie filtrować wartości 0
robertklepacki94

[email protected] wrote: Sat Feb 14, 2026 6:40 pm Wrzuciłem w pierwszym poście linka do githuba, cos tam się póki co urodziło :D

Z moich dzisiejszy obserwacji wynika, że światło będzie miało znaczenie - ułożenie ledów, ciekawe też ile wytrzymają ciągłego świecenia i czy nie trzeba będzie załączać przed pomiarem, jak również odległość czujnika od obiektu obserwowanego, ok 1 cm są racjonalne pomiary.

Bawiłem się głównie strategią BrownScore. O ile obiekt czysty ( biały) wydaje się być dobrze czytany, tak np. obiekt czarny to jakieś 80%
Mamy do wyboru kilka strategii przeliczania zabrudzenia, która będzie najlepsza to już trzeba sobie potestować.

Wizję mam taką:
- czujnik wystawia wg ustawionej strategii liczbę 0-100% zabrudzenia
- trzeba sobie ustawić strategie przeliczania
- w zależności od strategii można ustawić kalibrację
- ustawiamy sobie reakcje wg widzi mi się i np. wysyłamy powiadomienie przy 80% w wybranej strategii.
- myślę czy nie filtrować wartości 0
Wydrukuje teraz na weekend tą obudowę, zobaczymy jaki ona ma odstęp od filtra itd. natomiast u mnie testy najszybciej około 04.03.2026 bo tak pokazuje ale dostawę.
Jeśli ktoś szybciej chciałby potestować a nie ma dostępu do drukarki to niech da znać :D

Return to “GUI Generic”