↔️ZigBee Level Sensor 💧🔥

Moderator: vajera

george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Cześć, skoro @Vajera kazał sie chwalić, to moze nie chwale ale informuje :)

Na ESP32h2 i ultradźwiękowego czujnika HC-SR04 zrobiłem mały prototyp Czujnika Poziomu. Narazie pająk na biurku, ale obudowa sie juz drukuje. Myśle ze mozna urzyc innego czujnika tego typu, ja uzyłek takiego bo taki mialem pod reką.
Obrazek.jpeg
Urządzenie działa na Zigbee, zgodne z bramka Zigbee-Supla.
Na początku konfigurujemy poziom 100% poprzez długie naciśnięcie przycisku boot, poziom % definuje drugie naciśniecie. Urządzenie dopiero wtedy zaczyna binding i łączy sie z bramka. Wartość wyświetlana w %. Czujnik można użyć do monitorowania poziomu wody, 💰pelletu💰, soli w uzdatniaczu.
Zrzut ekranu 2026-02-15 o 13.43.56.png
IMG_1553.jpeg

W planie dodanie zasilania z jakiegoś aku, oraz funkcja deep sleep. Jeśli zmienię płytkę na C6 to konfiguracja będzie się odbywała przez mały webinterface. Tam będziemy podawać zakres pomiaru, jednostkę.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

No i świetnie, gratulacje!
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

george1255 wrote: Sun Feb 15, 2026 12:52 pm Cześć, skoro @Vajera kazał sie chwalić, to moze nie chwale ale informuje :)

Na ESP32h2 i ultradźwiękowego czujnika HC-SR04 zrobiłem mały prototyp Czujnika Poziomu. Narazie pająk na biurku, ale obudowa sie juz drukuje. Myśle ze mozna urzyc innego czujnika tego typu, ja uzyłek takiego bo taki mialem pod reką.
Obrazek.jpeg
Urządzenie działa na Zigbee, zgodne z bramka Zigbee-Supla.
Na początku konfigurujemy poziom 100% poprzez długie naciśnięcie przycisku boot, poziom % definuje drugie naciśniecie. Urządzenie dopiero wtedy zaczyna binding i łączy sie z bramka. Wartość wyświetlana w %. Czujnik można użyć do monitorowania poziomu wody, 💰pelletu💰, soli w uzdatniaczu.
Zrzut ekranu 2026-02-15 o 13.43.56.pngIMG_1553.jpeg

W planie dodanie zasilania z jakiegoś aku, oraz funkcja deep sleep. Jeśli zmienię płytkę na C6 to konfiguracja będzie się odbywała przez mały webinterface. Tam będziemy podawać zakres pomiaru, jednostkę.
Brawo Ty! Takie projekty bardzo cieszą - im więcej tym lepiej!
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
poszukiwacz

Super, będe obserwował bo przyda mi się to do pelletowca :)

Return to “Bramka ZigBee”