Haier2Supla - sterowanie klimatyzatorem Haier w wersji SmartAir2

piglet0

Cześć,
Trafiłem na projekt na github z protokołem Haier (https://github.com/paveldn/HaierProtocol) oraz sterowaniem klimatyzatorem z poziomu esp-home (https://github.com/paveldn/haier-esphome).
Spróbowalem zrobić coś podobnego dla Supla. Projekt jest tutaj:
https://github.com/piglet0/haier2supla
Co obecnie działa?
  • obsługa klimatyzatorów Haier, które są sterowane aplikacją SmartAir2 - czyli starsza wersja. Dodanie wifi do klimatyzatora polega na podłączeniu dongla usb. Ten dongle zastępuje esp32 z suplą. Nie działa nowszy protokół Hon.
  • podstawowe sterowanie klimatyzatorem: on/off, tryby heat/cool/dry/fan/auto, ustawienie i odczyt temperatury, tryby wentylatora, włączanie i wyłączanie swing, tryb healt, wyłączanie wyświetlacza.
Jak to jest zrobione?
  • użyłem płytki esp32-c6 w wersji super mini
  • przylutowalem do wybranych gpio kabelek z wtyczką usb (obcięty ze starej myszki)
  • urządzenie podłącza się bezpośrednio do usb w klimatyzatorze, zamiast oryginalnego dongla
To jest pierwsza testowa wersja, więc bądźcie wyrozumiali :) i testujcie ostrożnie.
Michał
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Brawo za pomysł. Wrzuć jakieś fotki, screeny
piglet0

george1255 wrote: Sun Feb 15, 2026 8:40 pm Brawo za pomysł. Wrzuć jakieś fotki, screeny
ESP z dolutowanym kablem USB. To bezpośrednio wkładam do klimatyzatora. Wydaje mi się, że można obyć się bez obudowy, bo gniazdo jest zasłonięte w środku urządzenia.
1000036835.jpg
Dodatkowe pola w konfiguracji. Room dodaje przedrostek do wszystkich kanałów, by było wiadomo czego dotyczą. Interface level dodaje więcej lub mniej kanałów.
config.png
Widok w aplikacji. Niestety nie znalazłem sposobu przełączania w jednym kanale pomiędzy 5 opcjami, więc np. przełączenie trybu klimatyzatora robi się włączając np. Cool lub Heat. Podobnie z trybami wentylatora. Regulację temperatury dodałem jako przełącznik on/off ze zmianą co 1 stopień. Mam plan spróbować użyć kanału HVAC, ale na razie jeszcze mi się to nie udało.
Screenshot_20260216_071910_SUPLA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Fajny projekt! :)

Odnośnie przycisków, to większość opcji można zmigrować na termostat. Wtedy masz tam normalny suwak do ustawiania temperatury, jest on/off, zmiana trybów, a także program tygodniowy (którym zarządza ESP).

Co prawda SUPLA nie ma dokończonego trybu "heat + cool", więc na razie by to musiało być w ramach funkcji "HVAT_THERMOSTAT".

No i nie ma obsługi regulacji wiatraka, ale to mam nadzieję, że niedługo będzie dodane :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
piglet0

klew wrote: Mon Feb 16, 2026 8:40 am Odnośnie przycisków, to większość opcji można zmigrować na termostat. Wtedy masz tam normalny suwak do ustawiania temperatury, jest on/off, zmiana trybów, a także program tygodniowy (którym zarządza ESP).
Próbowałem, ale nie poradziłem sobie z podstawieniem funkcji. Będę dalej walczył.
Kanał HVAC ma pełną logikę sterowania temperaturą. To co robi komunikacja z Haier to praktycznie tylko pilot, który wywołuje poszczególne funkcje. Gdybyś miał podpowiedzi jak zamienić kanał HVAC w wersję virtual, to będę wdzięczny :)
Dla mnie to pierwsze próby programowania Supli.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

piglet0 wrote: Mon Feb 16, 2026 10:19 am
klew wrote: Mon Feb 16, 2026 8:40 am Odnośnie przycisków, to większość opcji można zmigrować na termostat. Wtedy masz tam normalny suwak do ustawiania temperatury, jest on/off, zmiana trybów, a także program tygodniowy (którym zarządza ESP).
Próbowałem, ale nie poradziłem sobie z podstawieniem funkcji. Będę dalej walczył.
Kanał HVAC ma pełną logikę sterowania temperaturą. To co robi komunikacja z Haier to praktycznie tylko pilot, który wywołuje poszczególne funkcje. Gdybyś miał podpowiedzi jak zamienić kanał HVAC w wersję virtual, to będę wdzięczny :)
Dla mnie to pierwsze próby programowania Supli.
Klasę HVAC można dość łatwo przerobić na taki "pilot". Używa tego Auraton Box oraz bramka ZigBee.
Tutaj kilka na szybko znalezionych postów, gdzie jest kilka wskazówek jak do tego podejść:
viewtopic.php?p=195888#p195888
viewtopic.php?p=202833#p202833
viewtopic.php?p=203001#p203001

Jakby co, to dopytuj
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
piglet0

@klew dzięki za podpowiedź
Zrobiłem to trochę po omacku, ale zadziałało. Zdecydowałem się zostawić wybór trybu AC poza kanałem HVAC, by nie mieszać interfejsu.
Poprawioną wersję wrzuciłem na github https://github.com/piglet0/haier2supla

Przy takich projektach przydałby się kanał z możliwością wyboru z wielu opcji. Teraz używam tylko kilku jednostronnie działających VirtualRelay.
Podobnie z oczytywaniem trybu. Pomocna byłaby możliwość podmiany liczby z oczytu sensora na zdefiniowaną wartość z listy. Teraz można tylko dodać tekst przed i po, ale niezależny od wartości.
To tylko takie propozycje rozwojowe dla Supla :)
piglet0

Aktualny status: Dodałem projekt jako bibliotekę Arduino IDE by łatwiej było go użyć

W tym momencie działa obsługa klimatyzatorów z SmartAir2. Gdyby ktoś chciał spróbować z wersją Hon to proszę o priv. Nie mam takiego urządzenia więc nie mam jak testować.

Return to “Projekty użytkowników”