Problem z połączeniem Auraton Box - WiFi bez hasła

maciek2000

Dzień dobry.

Zakupiłem niedawno zawór zalania wraz z czujkami. Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność zaworu zamówiłem też Auraton Box. Auraton Box dwa miesiące temu bezproblemowo zainstalowałem i korzystam w innej lokalizacji.
Niestety tym razem instalacja już nie poszła gładko. Po zalogowaniu się do urządzenia przez przeglądarkę i wpisaniu danych potrzebnych do skojarzenia go z Suplą cały czas miga szybko lampka Supli na urządzeniu i urządzenie nie próbuje łączyć się z siecią Wifi, nie znika też emitowana przez Box sieć Wifi.
Z pewnych względów nie mam i nie mogę mieć hasła do sieci Wifi i wszystkie komponenty, które mam w Supli łączą się z tą siecią Wifi bez hasła bezproblemowo (głównie Sonoffy i komponenty Zamela). Tutaj w Auraton Box domyślam się, że jest problem tego typu, że Box nie akceptuje Wifi które nie ma hasła, po restarcie Boxa i zalogowaniu się do niego pojawia się poniższy komunikat:

AURATON Box
LAST STATE: Config mode, Missing Wi-Fi password
Firmware: 25.04

Po wpisaniu hasła (znak spacji), urządzenie zachowuje się, jakby chciało łączyć się z siecią (wolne miganie diody Supla) jednak z uwagi na błędne hasło nie może się połączyć.

Pomocy!
Maciej
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Wydaję mi się że po prostu musi być hasło dla sieci do której będziesz się łączyć. A wpisanie spacji powoduje że hasło nie pasuje
Nieużywanie haseł to bardzo zły pomysł.
Nie oczekiwał bym że zostanie to zmienione, raczej Ty popraw sieć
maciek2000

Tak jak wspomniałem, z pewnych powodów sieć musi być bez hasła. Mój laptop, telefon, pozostałe komponenty Supli nie mają kłopotu aby połączyć się z siecią bez hasła, zakładam, że powinno być te możliwe połączyć Box bez hasła
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Urządzenia SUPLI zawsze wymagały i wymagają hasła.
W DIY różnie to może być, ale na pewno żaden Zamel tak nie ma.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Cóż to za powody? Bo kompletnie nie rozumiem jak można tak robić, no chyba że Ci sąsiad internet pożycza 😅
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Załóż drugie ssid z hasłem dla auratona
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

maciek2000 wrote: Tue Feb 17, 2026 7:25 pm Dzień dobry.

Zakupiłem niedawno zawór zalania wraz z czujkami. Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność zaworu zamówiłem też Auraton Box. Auraton Box dwa miesiące temu bezproblemowo zainstalowałem i korzystam w innej lokalizacji.
Niestety tym razem instalacja już nie poszła gładko. Po zalogowaniu się do urządzenia przez przeglądarkę i wpisaniu danych potrzebnych do skojarzenia go z Suplą cały czas miga szybko lampka Supli na urządzeniu i urządzenie nie próbuje łączyć się z siecią Wifi, nie znika też emitowana przez Box sieć Wifi.
Z pewnych względów nie mam i nie mogę mieć hasła do sieci Wifi i wszystkie komponenty, które mam w Supli łączą się z tą siecią Wifi bez hasła bezproblemowo (głównie Sonoffy i komponenty Zamela). Tutaj w Auraton Box domyślam się, że jest problem tego typu, że Box nie akceptuje Wifi które nie ma hasła, po restarcie Boxa i zalogowaniu się do niego pojawia się poniższy komunikat:

AURATON Box
LAST STATE: Config mode, Missing Wi-Fi password
Firmware: 25.04

Po wpisaniu hasła (znak spacji), urządzenie zachowuje się, jakby chciało łączyć się z siecią (wolne miganie diody Supla) jednak z uwagi na błędne hasło nie może się połączyć.

Pomocy!
Maciej
Z ciekawości zapytam. Który to Zamel nie potrzebuje hasła?

A co do Auratona.Zrób, jak @YoMan radzi. Box nie musi być w tej samej sieci co reszta. A lokalnie i tak działa po swoim radiu.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

:shock:
Mam kilka pytań do autora tematu.
Czy zamykasz drzwi do domu na noc?
Czy zamykasz samochód jak z niego wysiadasz?
Czemu masz otwartą sieć?
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
wojtas567

A może to nie jest kolegi sieć tylko jakaś "public" do której ma tylko zasięg ?
Pozdrawiam
Wojtek
vajera
Has thanked: 288 times
Been thanked: 161 times

wojtas567 wrote: Tue Feb 17, 2026 9:45 pm A może to nie jest kolegi sieć tylko jakaś "public" do której ma tylko zasięg ?
W 2026 stawiać domowe IoT na publicznej sieci? Podejrzewam, że to raczej klasyczny problem jakiegoś urządzenia/urządzeń legacy, które muszą działać bez hasła.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “AURATON Box”