Witam.
Mam sterownik ROW-04m podłączony pod stycznik silnik 3f. Niestety okazało się że sterownik po zaniku zasilania i ponownym podłączeniu przekaźnik pamięta stan włączony i ponownie włącza stycznik silnika co nie jest pożądaną funkcją przy moim zastosowaniu. Czy macie jakieś propozycje jak można zmienić to w tym sterowniku? Pisałem do Zamel, ale odpisali mi że niema takiej funkcji żeby zmieniać stan pamięci po zaniku zasilania. Czy można jakoś zmodyfikować soft? Inaczej zostaje mi zmiana sterownika na innego producenta co powoduje dodatkowe koszty i zmianę systemu Supla (zależało mi na sterowniku z zewnętrzną anteną).
ROW-04m - stan po zaniku zasilania
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie wiem co tu więcej napisać ;PStar Lord wrote: Wed Feb 18, 2026 12:22 pm Witam.
Mam sterownik ROW-04m podłączony pod stycznik silnik 3f. Niestety okazało się że sterownik po zaniku zasilania i ponownym podłączeniu przekaźnik pamięta stan włączony i ponownie włącza stycznik silnika co nie jest pożądaną funkcją przy moim zastosowaniu. Czy macie jakieś propozycje jak można zmienić to w tym sterowniku? Pisałem do Zamel, ale odpisali mi że niema takiej funkcji żeby zmieniać stan pamięci po zaniku zasilania. Czy można jakoś zmodyfikować soft? Inaczej zostaje mi zmiana sterownika na innego producenta co powoduje dodatkowe koszty i zmianę systemu Supla (zależało mi na sterowniku z zewnętrzną anteną).
ROW-04m nie ma opcji zmiany tego zachowania. Urządzenie po utracie zasilania powinno wrócić do stanu sprzed utraty zasilania. Podobno wynika to z jakichś norm, ale nie znam szczegółów.
ROW-04m ma ESP8266 i da się tam zmienić oprogramowanie. Natomiast nie ma udostępnionych GPIO, ani schematu.
W razie czego zawsze możesz zgrać flash jako backup i go przywrócić.
Pamiętaj, że tego typu ingerencje pozbawiają Cię gwarancji producenta i sprzedawcy.
Najlepsze suple dla Twojego domu