🚨Zigbee Post Module by george1255 📬📫📩

Moderator: vajera

george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Cześć
Zbudowałem oprogramowanie do czujnika skrzynki na listy na XIAO ESP32-C6, na prośbę Roberta z tego postu
Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am ...

Ps.
Może ktoś z Forumowiczów pokusi się o napisanie firmware na ESP32-C6 (najlepiej na Xiao C6 z włączeniem anteny zewnętrznej), które obsługuje dwa kontaktrony i jest wybudzane zmianą stanu jednego z dwóch kontaktronów, a stan baterii wysyła np. co 12 godzin?
Dwa kontraktony GPIO1 ustawia stan „jest poczta” (1), GPIO2 ustawia „pusto” (0), a GPIO0 odpowiada za odczyt napięcia baterii.
Urządzenie zgodne z bramką od @vajera(gdy tylko doda do ogólnej bazy) , działa jako jeden kanał Zigbee, raportuje stan tylko przy realnej zmianie i dodatkowo wysyła baterię co 6 godzin. Po wysłaniu danych przechodzi w deep sleep, więc jest oszczędne energetycznie i budzi się tylko na zdarzenie z kontaktronów lub cykliczny raport baterii. Warto przetestować kilka cykli otwarcie/zamknięcie oraz stabilność raportów baterii. Podlaczenie baterii na screenie Image
Gdyby ktoś był chętny do przetestowania i feedbacku to zapraszam do komentowania. U mnie dziala bez zarzutu.
Urządzenie identyfikuje sie w bramce jako DIY_george1255 / ZBmodule_post

Pinologia (XIAO ESP32-C6)

GPIO0 (A0) -> pomiar napięcia baterii
GPIO1 -> kontaktron SET (wrzut listu, stan skrzynki = 1)
GPIO2 -> kontaktron RESET (odbiór listu, stan skrzynki = 0)
GND -> wspólna masa dla obu kontaktronów i baterii
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@george1255 :lol: dobry jesteś. Rozbawiłeś mnie ale spoko. Naprawdę nie mówię tego ironicznie.
Jeśli się wystraszyłeś że pierwszy mogę wstawić to urządzenie to nie musisz się obawiać. Ani się z tym nie spieszyłem ani nie mam zamiaru ścigać ;) Mam tylko pytanie. Wysłałeś w ogóle do @vajera prośbę o dodanie tego do bramki? ;)
george1255

zzrr wrote: Fri Feb 20, 2026 11:54 am @george1255 :lol: dobry jesteś. Rozbawiłeś mnie ale spoko. Naprawdę nie mówię tego ironicznie.
Jeśli się wystraszyłeś że pierwszy mogę wstawić to urządzenie to nie musisz się obawiać. Ani się z tym nie spieszyłem ani nie mam zamiaru ścigać ;) Mam tylko pytanie. Wysłałeś w ogóle do @vajera prośbę o dodanie tego do bramki? ;)

Kolego, daruj sobie takie wycieczki :)

post mialem roboczo napisany od dawna, czekalem z publikacja na feedback od @Robertblaszczak.
Kolega Robert mial przetestować urządzenie dodając je do swojej bramki lub zgłaszając dla @Vajera dodanie do ogólnej bazy. Czekam kilka dni na jakis feedback od Roberta ale bezskutecznie. Dlatego dodalem post w poszukiwaniu innych chetnych testerow. Nie powiem, zmotywowałes mnie delikatnie aby sprawdzic czy Robert chociaz zglosil sie do Vajera z dodaniem urzadzenia, w bazie pusto wiec wziąłem sprawy w swoje rece. Tyle. Ciesze się ze potrafie wywołać u kogoś uśmiech :)
zzrr

george1255 wrote: Fri Feb 20, 2026 12:01 pm ... Ciesze się ze potrafie wywołać u kogoś uśmiech :)
No udało Ci się... nie powiem :) ;)
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Panowie! Obaj jesteście wielcy i nie musicie konkurować ze sobą niczym Edison i Tesla! Jeszcze trochę i sami zrobimy Z2S Offline Party - macie u mnie kolejkę, cokolwiek tam pijacie 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Fri Feb 20, 2026 12:35 pm Panowie! Obaj jesteście wielcy i nie musicie konkurować ze sobą niczym Edison i Tesla! Jeszcze trochę i sami zrobimy Z2S Offline Party - macie u mnie kolejkę, cokolwiek tam pijacie 😉
:) 👍 A później My stawiamy :P
george1255

vajera wrote: Fri Feb 20, 2026 12:35 pm Panowie! Obaj jesteście wielcy i nie musicie konkurować ze sobą niczym Edison i Tesla! Jeszcze trochę i sami zrobimy Z2S Offline Party - macie u mnie kolejkę, cokolwiek tam pijacie 😉
Z mojej strony nie bylo tu grama konkurencji. Kolega @zzrr odrobine zmotywował mnie aby dalej popchnąć temat w celu znalezienia innych testerów niz główny zainteresowany :)
gdyby SOP2026 odbyło sie gdzies w przystepnej odległosciowo lokalizacji to chetnie bym sie spotkał. Niestety ode mnie jest "wszedzie daleko" :D
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

george1255 wrote: Fri Feb 20, 2026 12:40 pm
Z mojej strony nie bylo tu grama konkurencji. Kolega @zzrr odrobine zmotywował mnie aby dalej popchnąć temat w celu znalezienia innych testerów niz główny zainteresowany :)
gdyby SOP2026 odbyło sie gdzies w przystepnej odległosciowo lokalizacji to chetnie bym sie spotkał. Niestety ode mnie jest "wszedzie daleko" :D
To gdzie Ty mieszkasz? 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

@george1255 jeszcze tak Ci powiem, tylko proszę odbierz to właściwie bo dzięki Tobie naprawdę jestem w dobrym humorze :)
Musze Ci przyznać że reagujesz błyskawicznie :), niech Cię nie uraża w razie czego moje szczere ubawienie się tą sytuacją. To taki trochę zbieg okoliczności bo skąd mogłem wiedzieć wstawiając prośbę o dodanie do bramki swojego urządzenia że "ktoś komuś coś tam" :) Ale racja jest jedna i to fakt. Nikt tu nikomu nie próbuje robić konkurencji. A tak na koniec Ci powiem że gdybym wiedział że się tym zająłeś to może zabrałbym się za coś innego. Poczułem krótko mówiąc potrzebę pogłębiania wiedzy w temacie ZigBee :) . Zobaczymy jeszcze na ile mi obowiązki na to pozwolą :) ;)
EDIT:
vajera wrote: Fri Feb 20, 2026 12:54 pm
george1255 wrote: Fri Feb 20, 2026 12:40 pm ........ Niestety ode mnie jest "wszedzie daleko" :D
To gdzie Ty mieszkasz? 😉
Za górami, za lasami.... :) ;)
Wychodzi na to że tylko ja bedę stawiał. Ale za to zrobie to z wielka radością i przyjemnością w razie czego👍
george1255

vajera wrote: Fri Feb 20, 2026 12:54 pm

To gdzie Ty mieszkasz? 😉
Nad Bugiem :) Ode mnie na Ukraine lub Białoruś jest bliżej niż do inngo miasta powiatowego :)

Return to “Bramka ZigBee”