Jeden mail, wiele kont SUPLA

QBA-dev
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Cześć
Dziś podczas szkolenia online prowadzonego przez firmę ZAMEL przypomniał mi się pewien sprytny trik z którego od dawna korzystam, a mało kto w ogóle wie że takie coś istnieje:
email z plusem - prawdopodobnie działa tylko na gmail

Jeżeli mamy dwa lub więcej miejsca w których zainstalowaliśmy SUPLę jak na przykład ja:
- dom rodzinny
- mieszkanie

To możemy stworzyć dwa lub więcej osobnych kont SUPLa korzystając z jednego adresu email. Jak? Już pokazuję:
Załóżmy że nasz podstawowy adres email wygląda tak:
[email protected]

Dla domu tworzymy nowe konto SUPLA podając email:
[email protected]

Dla mieszkania tworzymy nowe konto SUPLA podając email:
[email protected]

Linki aktywacyjne przychodzą na naszą skrzynkę [email protected]
W aplikacji logujemy się na oba konta używając maili:
[email protected]
[email protected]
I przełączamy sobie wygodnie konta w aplikacji(prawy górny róg) w zależności gdzie akurat jesteśmy

Źródła:
https://wykop.pl/wpis/82972955/wskaz-pr ... a-w-ostatn
https://gmail.googleblog.com/2008/03/2- ... -your.html
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To nic innego jak aliasy do skrzynek, które można utworzyć na większości serwerów pocztowych.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
QBA-dev
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

pzygmunt wrote: Mon Feb 23, 2026 8:17 pm To nic innego jak aliasy do skrzynek, które można utworzyć na większości serwerów pocztowych.
Zgadza się, nie wiem czy pierwszy wpadłem na to żeby tak zrobić kilka kont SUPLi na jednym mailu, ale trochę wywołałem konsternację.
Mam nadzieję że komuś się ta metoda przyda
QLQ

z gmail wygląda to tak , że jak masz adres np [email protected] to wtedy [email protected] to ten sam. [email protected] to też ten email. [email protected] to też to samo. Gmail traktuje te kropki jakoś "dziwnie" . Sam miałem sytuację gdzie aż na policję się wybrałem...
tak na szybko znalezione na Google:
W Gmailu
kropki w adresie e-mail (przed znakiem @) nie mają znaczenia. Adresy [email protected] oraz [email protected] to to samo konto. Oznacza to, że otrzymasz wiadomości wysłane na wersję Twojego adresu z kropkami i bez nich, a także nie możesz założyć konta różniącego się tylko kropką.
Kluczowe informacje o kropkach w Gmailu:

Ignorowanie kropek: System Gmail traktuje kropki jako nieistniejące, więc [email protected] to to samo co [email protected].
Własność adresów: Wszystkie wersje adresu z kropkami należą do właściciela konta, który założył je jako pierwszy.
Dlaczego dostaję cudze maile? Jeśli otrzymujesz e-maile skierowane do kogoś o podobnym adresie (np. imie.nazwisko zamiast imienazwisko), oznacza to, że nadawca pomylił się przy wpisywaniu adresu. Wiadomości trafiają do Ciebie, bo Gmail ignoruje kropki, ale adresat był inny.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “FAQ / Jak to zrobić”