Pushover Bramka Z2S

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Tue Feb 24, 2026 7:50 pm .....
Czasami się gubię w tym gąszczu wiadomości - dlatego proszę o zakładanie oddzielnych wątków na nowe tematy/pomysły.
Ok. @vajera to zgodnie z propozycją pozwolę sobie w takim razie zapytać ponownie.
Wklejam gdzie wcześniej pytałem i przy okazji kilka postów w temacie.
viewtopic.php?p=229838#p229838
Osobiście uważam że taka funkcjonalność znacznie wzbogaciła by bramkę. Oczywiście to jest moja propozycja. Brakuje do tego opinii innych, ale przede wszystkim Twojej czy rozmowa na ten temat ma w ogóle sens.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Post, którego treść znajduje się w linku? ;)

Ja bym w pushover nie szedł. To będzie funkcja dla procenta promila ;).

Lepiej jest proponować tego typu funkcje po prostu do SUPLI. Ale rozumiem że tempo wdrażania pomysłów może zniechęcać
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Wed Feb 25, 2026 3:55 pm Post, którego treść znajduje się w linku? ;)

Lepiej jest proponować tego typu funkcje po prostu do SUPLI. Ale rozumiem że tempo wdrażania pomysłów może zniechęcać
Może nawet promil promila ;) Klub homeopaty założymy :lol:

A tak serio, pomysł ciekawy, osobiście dawno już zrezygnowałem z pushover (odkąd są powiadomienia), choć muszę przyznać, że rozwiązania, które tam są mają sporo zalet.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

@klew do Supli już były próby. I nie był to promil chętnych. Powiadomienia zrobione w SUPLA były poniekąd efektem takich rozmów. Nie możesz powiedzieć że na powiadomienia z tyloma możliwymi opcjami był by tylko promil chętnych :) ;) No chyba że mówimy o wszystkich którzy używają Z2S bo nawet jak ich liczba się powiększy 100 razy to już zostaniemy wszyscy promilowcami :)
Co do powiadomień. Powiadomienia w pushover to bardzo dobra alternatywa. A w niektórych zastosowaniach to nawet aż by sie prosiło mieć powiadomienie z dwóch serwerów(tak na wszelki wypadek). Dla wielu osób Jasne intuicyjne powiadomienia z SUPLA też wystarczą. Jednak kiedy potrzebujemy cos bardziej pewnego... No osobiście to ciekawy jestem jak to inni widzą.
klew

Chodziło mi o to, że dodawanie takiej funkcji co z2s będzie miało niewielu użytkowników.
Mnożenie źródeł powiadomień też nie jest dla mnie mocnym argumentem. Szczególnie gdy problem może być np z dostępem do internetu.
Mi się nie zdarzyło aby powiadomienie z SUPLI nie dotarło.

Na pewno jest planowana rozbudowa powiadomień w SUPLI o coś w stylu alarmów (czyli piszczy i wibruje do skutku) - szczególnie pod kątem czujnika CO.

Przy wprowadzanych funkcjach, staramy się też aby te rzeczy były wykonane zarówno na Android jak i iOS.

Z pushover nie zamierzamy konkurować i ogólne wrzucanie tematów w stylu "zobaczcie ile pushover ma funkcji" jest z góry skazane na niepowodzenie w SUPLI, bo pushover jest apką do powiadomień, a w SUPLI to tylko jedna z funkcji. Do tego na bank pushover ma co najmniej tyle samo programistów do apki lub więcej niż SUPLA, więc siłą rzeczy wychodzi co wychodzi ;).

Oczywiście nie zarządzam czasem vajery ;). Ale jeśli potrzebuje pretekstu, aby tego nie dodawać do bramki, to ja to popieram ;).
zzrr

@klew tak nawiązując do tego zdania Twojego...
klew wrote: Wed Feb 25, 2026 3:55 pm Post, którego treść znajduje się w linku? ;)
...
... to Ty sobie nie myśl że ja nie wiedziałem że Ty mnie próbujesz "wkręcić" :P
Ale była okazja coś o pushover powiedzieć. :P
A tak bardziej na poważnie... Wszystko co napisałeś powyżej może być prawdą, nie wiem. Ciekawie brzmi też deklaracja o ewentualnych innych powiadomieniach dla alarmów. Bo to chyba dało się z moich wypowiedzi wywnioskować że również o to mi chodziło. Ale gdybyś jeszcze jakimś terminem rzucił było by super.
Ciekawy jestem czy ludzie jeszcze pushover używają. Kiedyś faktycznie to była konieczność. Dzisiaj może być alternatywą. Ale za to jaką.
Hektorek
Been thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Wed Feb 25, 2026 4:02 pm

Może nawet promil promila ;) Klub homeopaty założymy :lol:

A tak serio, pomysł ciekawy, osobiście dawno już zrezygnowałem z pushover (odkąd są powiadomienia), choć muszę przyznać, że rozwiązania, które tam są mają sporo zalet.
Ja używam pushovera do powiadomiania konkretnego zdarzenia powiązanego z indywidualnym sygnałem dźwiękowym więc po sygnale wiem jakie to zdarzenie. Ale to moja subiektywna opinia .
Pozdrawiam:
Sławek
klew

zzrr wrote: Wed Feb 25, 2026 4:52 pm ... to Ty sobie nie myśl że ja nie wiedziałem że Ty mnie próbujesz "wkręcić" :P
Ale była okazja coś o pushover powiedzieć. :P
A tak bardziej na poważnie... Wszystko co napisałeś powyżej może być prawdą, nie wiem. Ciekawie brzmi też deklaracja o ewentualnych innych powiadomieniach dla alarmów. Bo to chyba dało się z moich wypowiedzi wywnioskować że również o to mi chodziło. Ale gdybyś jeszcze jakimś terminem rzucił było by super.
Ciekawy jestem czy ludzie jeszcze pushover używają. Kiedyś faktycznie to była konieczność. Dzisiaj może być alternatywą. Ale za to jaką.
Staram się nie wkręcać. Może coś źle napisałem.

Nie jestem programistą apek i nie wiem jak to się da fachowo nazywa. Słyszałem, że takie alarmy polegają na wysyłaniu i kasowaniu powiadomienia co kilka sekund, do czasu aż użytkownik takie powiadomienie kliknie.

Ja pushover używałem do powiadomień o bramie ze skryptów. Ale samych podstaw używałem.
Ogólnie na telefonie mam alergię na wszelkie dźwięki, więc są zawsze są wyciszone.
zzrr

klew wrote: Wed Feb 25, 2026 5:05 pm ...

Ja pushover używałem do powiadomień o bramie ze skryptów. Ale samych podstaw używałem.
Ogólnie na telefonie mam alergię na wszelkie dźwięki, więc są zawsze są wyciszone.
Aaa... rozumiem. No ja dawałem to w urządzeniach co sobie kiedyś robiłem. Alarm czy czujniki zalania. To było o tyle wygodne że obsługa klienta, czyli telefony do powiadomienia itd. już odbywa się po stronie serwera pushover. Po stronie urządzenia tylko GUI pozostaje i kilka wpisanych niezbędnych danych. Generalnie bardzo fajne rozwiązanie. Ale wiadomo jak to jest. Mi się może wydawać fajne, komu innemu nie koniecznie. Dlatego byłem bardzo ciekawy czy @vajera w ogóle brał taką opcję pod uwagę. No i opinii innych w temacie
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma 😉
O to co teraz pyta kolega @zzrr pytałem i ja kilka lat temu 🤣

Return to “Bramka ZigBee”