🇿 Zibi ZigBee CO True Sensor 💨☠ ✅️ [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Zibi Zigbee CO True Sensor

Cześć wszystkim!

Pamiętacie ten mój post? viewtopic.php?t=18243
Każdy kto doczytał do końca, to zobaczył informację:
Za niedługo pokażę, jak zrobić taki czujnik z wykorzystaniem bardziej wiarygodnego sensora elektrochemicznego w wersji niskobudżetowej (koszt całkowity urządzenia <40 zł) :)
No to przyszedł czas, aby się pochwalić i jednocześnie udostępnić projekt kompletnego czujnika CO Zigbee, który zbudowałem i dopracowywałem przez ostatnie dni. Urządzenie działa całkowicie lokalnie, obsługuje IAS Zone, ma zarówno alarm sprzętowy, jak i programowy, a do tego w pełni integruje się z Home Assistant / Zigbee2MQTT / Z2S (Suplą).
Poniżej opisuję, co to robi, jak jest zrobione i jak możecie to odtworzyć.

Funkcje urządzenia
• Dokładny odczyt CO z modułu elektrochemicznego SC16 CO (ramki 9B -> ppm).
• Aktywne odpytywanie czujnika (polling 0xFF 01 86…) - stałe, stabilne odczyty.
• Autokalibracja offsetu (45s po wygrzaniu sensora).
• Programowy alarm CO (>50 ppm) + histereza + buzzer.
• Sprzętowy alarm SC16 CO (pin 5 HIGH) - natychmiastowa reakcja.
• IAS Zone:
  • stan „Open = ALARM”, „Closed = OK”
  • automatyczny Enroll i Restore
• Kolorowy LED RGB:
  • wygrzewanie -> pomarańczowy
  • autokalibracja -> niebieski
  • normalna praca -> gradient zielony-czerwony zależnie od ppm
  • alarm (HW lub programowy) -> migający czerwony
• Przycisk:
  • ≥1.5s -> ponowna autokalibracja
  • ≥3s -> Zigbee Factory Reset
Hardware
Platforma: ESP32 C6 z obsługą Zigbee (Zigbee End Device).
Sensor CO: SC16 CO (ramki 9B, jednostka 0x04, CRC two’s complement).
Dodatkowe elementy:
• wbudowana/wyprowadzona dioda RGB,
• buzzer aktywny 3.3V,
• przycisk do GND (pull up),
• opcjonalny rezystor pull down dla pinu alarmowego SC16.
Układ działa na 3.3V, SC16 CO na 5V - logika UART jest na 3.3V.

Jak działa odczyt CO?
SC16 CO wysyła ramki:
FF 18 04 XX HI LO ALH ALL CS
• HI i LO -> 16 bitowy wynik w ppm
• CS -> suma kontrolna: two’s complement sumy bajtów 1..7
• Zapytanie aktywne: FF 01 86 00 00 00 00 00 79
Urządzenie używa pollingu co 250ms, więc nie trzeba polegać na automatycznych transmisjach modułu (które zanikają po użyciu trybu aktywnego).

Integracja Zigbee (HA / Z2M / Z2S)
Tworzę dwa endpointy:
1) Endpoint 10 - CarbonMonoxideSensor
Wysyłane wartości:
ppm_use
czyli Z2M widzi to jako fraction - działa niezawodnie i nie robi konwersji jednostek.
2) Endpoint 11 - IAS Zone:
• Open = alarm,
• Closed = normal.
Automatyczny Enroll działa tak:
• próba restore,
• jeśli brak -> wysyłanie request co 10s,
• powtarzanie do skutku.

Alarmy
Sprzętowy (SC16 pin 5)
Wysoki poziom = alarm od sensora (reakcja natychmiastowa).
Programowy
>= 50 ppm
wyłączenie dopiero po spadku do <= 40 ppm.
Każdy alarm:
• włącza buzzer,
• powoduje czerwone miganie LED,
• ustawia IAS Zone = Open,
• raportuje do Zigbee.

Jak to wykonać - krok po kroku
1. ESP32 C6
2. Podłącz sensor SC16 CO:
  • TX modułu -> GPIO5
  • RX modułu -> GPIO4
  • ALARM -> GPIO1
  • 5V + GND
3. Podłącz buzzer -> GPIO6
4. Po starcie:
  • 1 min wygrzewania (pomarańczowy LED),
  • potem 30-90s automatycznej kalibracji (LED niebieski).
5. Po autokalibracji urządzenie zgłosi się w Zigbee.
6. Gotowe - urządzenie raportuje ppm i alarmy.
7. Jeśli czujnik binarny działa odwrotnie -> odwróć logikę w cloud

Podsumowanie

Urządzenie działa niezawodnie i dobrze integruje się z systemami Zigbee.
Daje:
• szybkie, stabilne odczyty CO,
• alarmy na dwóch poziomach (HW + soft),
• kolorowe LED-y,
• buzzer,
• pełną integrację IAS Zone,
• autokalibrację.

Inne
  • Pamiętaj, że to urządzenie dalej nie posiada, żadnych certyfikatów i wszystkie ostrzeżenia zawarte tutaj viewtopic.php?t=18243 dalej obowiązują.
  • Testy pokazały, że urządzenie wskazuje prawie dokładnie tak, jak rozwiązania komercyjne (różnice pojedynczych ppm do poziomu stężenia 100 ppm CO.
  • Powyższe jest zasługą użytego czujnika elektrochemicznego - tego samego typu co w rozwiązaniach "sklepowych".
  • Obiecałem, że gotowe urządzenie można złożyć za mniej niż 40 zł. I tak jest. Przykładowy link do czujnika https://pl.aliexpress.com/item/1005008405473051.html? . Jeśli widzicie go za więcej jak 20-22zł (z wysyłką) to poczekajcie. Po 1.03. powinien stanieć do ok. 16-17 zł, albo poszukajcie w ofertach z monetami (jeśli macie) lub w ofertach łączonych. Mnie kosztował 18,53 zł, ale widziałem też taniej (z monetami).
  • Buzzer jest opcjonalny (ale myślę, że warto podłączyć) - koszt 1-2 zł.
  • C6 - dowolne - kupcie najtańsze, jakie znajdziecie, albo wykorzystajcie ze starej bramki (np. wersję 4MB) - testowane na modułach N4, N8, N16, SuperMini oraz Xiao 4MB. Generalnie działa na każdym C6 (powinno też na H2).
  • Na Xiao jest domyślnie włączona antena zewnętrzna.
  • W pełni wykorzystuje diodę RGB w C6 (wygrzewanie, autokalibracja, pomiary, przekroczenie progu alarmowego). W modułach wyposażonych tylko w LED dioda nie jest wykorzystywana do sygnalizacji stanu pracy (pomiarów).
  • Obudowa - dowolna. Pamiętajcie tyko, że czujnik powinien mieć zapewniony swobodny przepływ powietrza. Można sobie wydrukować coś z tego, co podałem ostatnio.
  • Soft wgrywamy standardowo czymkolwiek, co potrafi wgrać do ESP32-C6. Jeśli jest konieczność podania adresu, to wgrywamy od adresu 0x0.
  • Uwaga! Przywrócenie ustawień fabrycznych najlepiej wykonać wgrywając na nowo soft do C6. Można też przytrzymać dłużej (>5s) BOOT. Spowoduje to tzw. Zigbee factory reset.
czujnik.jpg
Uwagi
  • Podczas pracy nad softem okazało się, że producent czujnika zmienił w nim firmware - aktualną wersję dokumentacji technicznej możecie pobrać stąd: https://ae01.alicdn.com/kf/S04b132aaaf8 ... b99cP.pdf?
  • Problem w tym, że inaczej (w różnych wersjach firmware) konstruowana jest ramka wysyłana przez czujnik.
  • Jednak bez obawy. W sofcie zaszyłem automatyczną detekcję wersji ramki i nie ważne z jakim firmware kupicie czujnik - na tym sofcie będzie działać.
  • Jak zwykle podziękowania dla @vajera - za wsparcie i testy oprogramowania.
  • Soft oparty jest na autorskich klasach - w czym pomogły doświadczenia z wersji wyposażonej w MQ-7.

Soft w wersji 0.7a z 27.02.2029r. - działa z bramką Z2S od wersji 1.4.50-25/02/26
W Supli widoczny tak samo, jak poprzedni czujnik: ZIBI::ESP32C6_CO_Sensor
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

Rezerwacja...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Zbyszek - nie dostałeś jeszcze żadnego maila z propozycją od Tuya albo Aqara? 😉

Naprawdę jestem pod wrażeniem a jednocześnie zastanawiam się co teraz? Czujnik gleby profi max? Stacja pogodowa?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

vajera wrote: Fri Feb 27, 2026 5:08 pm Zbyszek - nie dostałeś jeszcze żadnego maila z propozycją od Tuya albo Aqara? 😉

Naprawdę jestem pod wrażeniem a jednocześnie zastanawiam się co teraz? Czujnik gleby profi max? Stacja pogodowa?
Mi po glowie chodzi czujnik jakosci wody w basenie. pH, poziom chloru, temperatura... Cieżko znaleść coś co mozna ożenic z esp...
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

george1255 wrote: Fri Feb 27, 2026 6:47 pm
vajera wrote: Fri Feb 27, 2026 5:08 pm Zbyszek - nie dostałeś jeszcze żadnego maila z propozycją od Tuya albo Aqara? 😉

Mi po glowie chodzi czujnik jakosci wody w basenie. pH, poziom chloru, temperatura... Cieżko znaleść coś co mozna ożenic z esp...
Też dobry pomysł!
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

vajera wrote: Fri Feb 27, 2026 6:59 pm
george1255 wrote: Fri Feb 27, 2026 6:47 pm

Też dobry pomysł!
Tylko ze cieżko o dobre wiarygodnie czujniki ktore esp obsłuży. Bo samo złożenie i "ozigbowanie" nie bedzie stanowiło problemu. Bo jakies gotowce na BT czy zigbee to ponad 400-500zł ...
Zibi_007

Mam w zasadzie gotowy czujnik jakości powietrza na SPS30.
Ale on doskonale działa bezpośrednio pod Suplą.
Wycisnąłem z niego, co tylko możliwe, dorobiłem zasilanie bateryjne (akumulator).
Mam go na C3 od Xiao. Jest teraz na testach przy stacji jakości powietrza, bo chciałem mieć pewność, że można na nim (w miarę) polegać.
Do tej pory różnice są w pojedynczych μg/m³ i to głównie PM4 i 10. W bin też jest OK. A dodatkowo mam podgląd na średnią wielkość cząstki :)
Jestem mocno zdziwiony, że to tak dobrze chodzi. Myślałem, że będzie dużo gorzej i zakładałem, że jeśli różnica nie będzie przekraczać rzędu wielkości, to będzie OK :lol:
Jak wróci z testów, to może przeportuję kod na C6 i Zigbee.

Do czujnika gleby mam części. Tylko czasu nie mam, a tutaj trzeba sporo testów i dobry punkt odniesienia.
Mam czujniki analogowe i trochę cyfrowych, ale sam pomiar (a wcześniej jego stabilizacja) wymaga trochę czasu.

Trochę pomysłów i zaczętych projektów też mam. Dzięki Tobie (a dokładnie Twojej motywacji) moje umiejętności z dnia na dzień rosną. Coś co kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia, teraz wydaje się banalnie proste. No i część tych zaczętych projektów teraz budzi tylko mój uśmiech...

Co do propozycji od Tuya czy eWelinka - nie dostałem (jeszcze). I tak by nic z tego nie wyszło. Nie stać ich na mnie :lol:
Za to Avatto cały czas coś mi wysyła, prosi o testy i uwagi (upsss, nie wiem czy nie za dużo napisałem ;-)).

W każdym razie i tak zawsze Ty wiesz pierwszy co będzie następne :)
PawełPolny
Has thanked: 3 times

Zibi_007 wrote: Fri Feb 27, 2026 4:32 pm Zibi Zigbee CO True Sensor

Cześć wszystkim!

Pamiętacie ten mój post? viewtopic.php?t=18243
Każdy kto doczytał do końca, to zobaczył informację:
Za niedługo pokażę, jak zrobić taki czujnik z wykorzystaniem bardziej wiarygodnego sensora elektrochemicznego w wersji niskobudżetowej (koszt całkowity urządzenia <40 zł) :)
A ja dzisiaj odebrałem paczkę od Ciebie. Kolejny raz pełne zaskoczenie :D Dziękuję! Pożyczyłem od teścia lutownicę i biorę się za składanie tego w całość. Obudowa wygląda jak taka ze sklepu. Napiszę później, jak mi poszło. Jak się uda, to wezmę się za ten projekt też :)
Paweł
Zenon
Has thanked: 2 times

Witam!
Ja to każdy Twój temat z nowym urządzeniem czytam z wypiekami na twarzy. Nie zawsze wszystko rozumiem ale jestem zachwycony poziomem i ilością wiedzy którą się dzielisz. Więc proszę o więcej i jeszcze więcej 😁
Pozdrawiam
Zenon

Return to “Bramka ZigBee”