Dzień dobry,
Otóż mam już urządzenia Supli ale do tej pory używałem chińskiego kontrolera RF który musiał być zależny od Chmury co nie zawsze działało dobrze więc poczytałem i zakupiłem sobie zasuplowaną bramkę Sonoff . Tylko mam problem bo nie wiem w jaki sposób dodać do niej piloty i tutaj moja prośba o pokierowanie mnie lub podpowiedź . Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Dane urządzenia
Wersja oprogramowania
GG v25.02.11
Dodanie pilotów RF do Sonoff RF Bridge Supla.
-
zipersen
Last edited by zipersen on Wed Mar 04, 2026 12:00 pm, edited 1 time in total.
-
zipersen
Witam.
Bramka to bramka Sonoff RF BridgeR2 kupiłem juz gotowa z oprogramowaniem Supla . SUPLA wykrywa ją pokazało mi w urządzeniu 10 przycisków zasilania lecz nie wiem jak dograć to tego pilota.Piloty jakie chce dodać pracują na częstotliwości 433.92 mhz.
Bramka to bramka Sonoff RF BridgeR2 kupiłem juz gotowa z oprogramowaniem Supla . SUPLA wykrywa ją pokazało mi w urządzeniu 10 przycisków zasilania lecz nie wiem jak dograć to tego pilota.Piloty jakie chce dodać pracują na częstotliwości 433.92 mhz.
Odczytywanie kodów z pilota
Po zarejestrowaniu modułu w Supla Cloud wejdź w GUI modułu przez przeglądarkę (adres IP urządzenia ):
Przejdź do ustawień przekaźnika : zakładka RF
Kliknij przycisk Odczytaj
Wciśnij przycisk na pilocie (pilot musi używać stałego kodu – 24-bitowego)
Odczytany kod pojawi się w polu tekstowym – zapisz go
Wpisywanie kodu do przekaźnika wirtualnego
Po odczytaniu kodu:
W GUI modułu dodaj przekaźnik wirtualny (GPIOvirtual)
W konfiguracji tego przekaźnika wpisz odczytany kod w polu „Załącz" (i opcjonalnie inny kod w polu „Wyłącz")
Zapisz konfigurację
W Supla Cloud możesz przypisać do tego kanału Akcje Tymczasowe (AT) lub Reakcje
UWAGA: pierwszy przekaźnik (fizyczny, na GPIO12) jest trudny do skonfigurowania i nie da się mu przypisać akcji. Kody RF i wyzwalacze zaczynają poprawnie działać dopiero od drugiego przekaźnika (wirtualnego) , bramka sonoff w supli działa dopóki pierwszy przekaźnik jest włączony - !!! nie wyłaczaj go mimo ze jest bezużyteczny !!! -dziwne ale wyłączenie go powoduje zbrickowanie bramki, trzeba od nowa wgrywać firmware zeby działała
UWAGA2: dodawane i zmiana funkcji nadajnik odbiornik przekaźnika wirtualnego spowoduje konflikt bramki w cloud, nalezy ja z cloud usunąć i ponownie dodac ze zmienionymi przekaźnikami, dlatego dobrze jest dodac od razu wszystkie potrzebne przekazniki a nawet na zapas zeby nie dodawać do cloud wiele razy.
Znajdz na forum wątek bramka sonof rf bridge znajdziesz tam wiecej informacji
Po zarejestrowaniu modułu w Supla Cloud wejdź w GUI modułu przez przeglądarkę (adres IP urządzenia ):
Przejdź do ustawień przekaźnika : zakładka RF
Kliknij przycisk Odczytaj
Wciśnij przycisk na pilocie (pilot musi używać stałego kodu – 24-bitowego)
Odczytany kod pojawi się w polu tekstowym – zapisz go
Wpisywanie kodu do przekaźnika wirtualnego
Po odczytaniu kodu:
W GUI modułu dodaj przekaźnik wirtualny (GPIOvirtual)
W konfiguracji tego przekaźnika wpisz odczytany kod w polu „Załącz" (i opcjonalnie inny kod w polu „Wyłącz")
Zapisz konfigurację
W Supla Cloud możesz przypisać do tego kanału Akcje Tymczasowe (AT) lub Reakcje
UWAGA: pierwszy przekaźnik (fizyczny, na GPIO12) jest trudny do skonfigurowania i nie da się mu przypisać akcji. Kody RF i wyzwalacze zaczynają poprawnie działać dopiero od drugiego przekaźnika (wirtualnego) , bramka sonoff w supli działa dopóki pierwszy przekaźnik jest włączony - !!! nie wyłaczaj go mimo ze jest bezużyteczny !!! -dziwne ale wyłączenie go powoduje zbrickowanie bramki, trzeba od nowa wgrywać firmware zeby działała
UWAGA2: dodawane i zmiana funkcji nadajnik odbiornik przekaźnika wirtualnego spowoduje konflikt bramki w cloud, nalezy ja z cloud usunąć i ponownie dodac ze zmienionymi przekaźnikami, dlatego dobrze jest dodac od razu wszystkie potrzebne przekazniki a nawet na zapas zeby nie dodawać do cloud wiele razy.
Znajdz na forum wątek bramka sonof rf bridge znajdziesz tam wiecej informacji