Powiadomienie o nieautoryzowanym otwarciu bramy

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

W tym viewtopic.php?t=17358&start=60 wątku z sierpnia 2025 roku, dzięki Wam koledzy, udało mi się zamontować w moim garażowym napędzie Hörmann, drugi sterownik WiFi SBW-02 (pierwszy mam na słupku bramy wjazdowej) i powiązać go przewodowo z kontaktronami magnetycznymi. Czy jest jakaś możliwość, żebym dostawał za pomocą aplikacji Supla w powiązaniu z SBW-02 powiadomienia w aplikacji o nieautoryzowanym otwarciu/zamknięciu garażu, bramy wjazdowej?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jaroni wrote: Thu Mar 05, 2026 9:37 am W tym viewtopic.php?t=17358&start=60 wątku z sierpnia 2025 roku, dzięki Wam koledzy, udało mi się zamontować w moim garażowym napędzie Hörmann, drugi sterownik WiFi SBW-02 (pierwszy mam na słupku bramy wjazdowej) i powiązać go przewodowo z kontaktronami magnetycznymi. Czy jest jakaś możliwość, żebym dostawał za pomocą aplikacji Supla w powiązaniu z SBW-02 powiadomienia w aplikacji o nieautoryzowanym otwarciu/zamknięciu garażu, bramy wjazdowej?
Raczej nie ma obecnie takiej opcji.

Natomiast najpierw zdefiniuj co to znaczy "nieautoryzowane otwarcie/zamknięcie bramy"?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Jaroni

klew wrote: Thu Mar 05, 2026 10:02 am
Jaroni wrote: Thu Mar 05, 2026 9:37 am W tym viewtopic.php?t=17358&start=60 wątku z sierpnia 2025 roku, dzięki Wam koledzy, udało mi się zamontować w moim garażowym napędzie Hörmann, drugi sterownik WiFi SBW-02 (pierwszy mam na słupku bramy wjazdowej) i powiązać go przewodowo z kontaktronami magnetycznymi. Czy jest jakaś możliwość, żebym dostawał za pomocą aplikacji Supla w powiązaniu z SBW-02 powiadomienia w aplikacji o nieautoryzowanym otwarciu/zamknięciu garażu, bramy wjazdowej?

Natomiast najpierw zdefiniuj co to znaczy "nieautoryzowane otwarcie/zamknięcie bramy"?
Znaczy chodziło mi o to, że jak sam otwieram/zamykam bramę/garaż to widzę w aplikacji stan otwierania, ew. mogę nawet podglądnąć na kamerce. Ale fajnie by było, gdybym dostawał powiadomienia w aplikacji, że ktoś obcy lub z domowników bez mojej wiedzy otwiera/zamyka bramę/garaż.
kiler88
Been thanked: 1 time

Na kanale czujnika otwarcia możesz dodać reakcję wysyłającą powiadomienie, to że nie Ty otwierasz, to już będziesz wiedział ;)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jaroni wrote: Thu Mar 05, 2026 10:29 am

Znaczy chodziło mi o to, że jak sam otwieram/zamykam bramę/garaż to widzę w aplikacji stan otwierania, ew. mogę nawet podglądnąć na kamerce. Ale fajnie by było, gdybym dostawał powiadomienia w aplikacji, że ktoś obcy lub z domowników bez mojej wiedzy otwiera/zamyka bramę/garaż.
A jak ktoś (np. żona) otworzy pilotem to jest to autoryzowane otwarcie, czy nie?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew

Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 05, 2026 10:58 am
Jaroni wrote: Thu Mar 05, 2026 10:29 am że ktoś obcy lub z domowników bez mojej wiedzy otwiera/zamyka bramę/garaż.
A jak ktoś (np. żona) otworzy pilotem to jest to autoryzowane otwarcie, czy nie?
To zależy czy żona zapytała wcześniej o zgodę :D
Jaroni

Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 05, 2026 10:58 am
Jaroni wrote: Thu Mar 05, 2026 10:29 am

Hmm, dzisiaj, w dobie powszechnego propagowania automatyzacji, tzw. inteligentnego domu, ludzie idą w to i chcą mieć jak najwięcej czujek, powiadomień, urządzeń ZigBee, Mater, kamerek i to nie tylko w celu ochrony lub namierzania włamywaczy, złodziei, ale także do szpiegowania współdomowników :) Te forum i projekty są tego przykładem. Dobrze jest wiedzieć, dlaczego żona krząta się po garażu, jak mnie nie ma w domu, nawet, jak ma drugi pilot i nie dostała zakazu łażenia po garażu :)
YoMan
Been thanked: 3 times

Jaroni wrote: Thu Mar 05, 2026 11:31 am
Hmm, dzisiaj, w dobie powszechnego propagowania automatyzacji, tzw. inteligentnego domu, ludzie idą w to i chcą mieć jak najwięcej czujek, powiadomień, urządzeń ZigBee, Mater, kamerek i to nie tylko w celu ochrony lub namierzania włamywaczy, złodziei, ale także do szpiegowania współdomowników :)
Moim zdaniem pomyliłeś "automatyzację" z "inwigilacją". Smart home IMHO ma być jak najbardziej "niewidoczny", inteligentny, działać w tle, ułatwiać życie.

BTW: gdybym się odważył i powiedział żonie, że nie jest autoryzowana .... :evil:
YoMan

kiler88 wrote: Thu Mar 05, 2026 10:39 am Na kanale czujnika otwarcia możesz dodać reakcję wysyłającą powiadomienie, to że nie Ty otwierasz, to już będziesz wiedział ;)
Super, o to mi chodziło. Teraz muszę tylko przetestować, który czujnik trzeba ustawić, tipuję na ten pierwszy, z zależnością pośredniego otwarcia dla kanału. Tytułu chyba nie trzeba wpisywać.

Powiadomienia.jpg
Powiadomienia-2.jpg
Powiadomienia-3.jpg

W Googlach natrafiłem nawet na tutejszy temat, z takim samym zapytaniem viewtopic.php?t=15899.

Przegląd od AI
Aby dodać reakcję wysyłającą powiadomienie (np. na telefon) po zmianie stanu bramy w sterowniku Zamel SBW-02, należy skorzystać z chmury SUPLA (cloud.supla.org).
Oto kroki, jak to skonfigurować:
1. Wymagania wstępne
SBW-02 musi być poprawnie podłączony do napędu bramy.
Kluczowe: Do wejść IN1/IN2 muszą być podłączone kontraktrony (czujniki otwarcia), aby chmura wiedziała, kiedy brama jest fizycznie otwarta/zamknięta, a nie tylko, że impuls został wysłany.
ZAMEL24.pl
ZAMEL24.pl
+1
2. Konfiguracja w SUPLA Cloud
Zaloguj się na swoje konto na stronie cloud.supla.org.
Przejdź do zakładki Urządzenia i znajdź swój sterownik SBW-02.
Upewnij się, że kanał sensora otwarcia jest aktywny i poprawnie skonfigurowany.
Przejdź do zakładki Reakcje (lub bezpośrednio w konfiguracji kanału sensora, jeśli opcja jest dostępna).
Wybierz opcję dodania nowej reakcji:
Zdarzenie: Wybierz np. "Kiedy brama garażowa zostanie otwarta" (lub "zmieni stan na otwarty").
Akcja: Wybierz "Wyślij powiadomienie" (lub powiadomienie PUSH).
Zapisz ustawienia.
3. Alternatywa: Sceny i Powiadomienia
Możesz również skorzystać z zakładki Sceny w aplikacji Supla, aby stworzyć zaawansowane reguły, np. wysyłanie powiadomienia, jeśli brama jest otwarta przez ponad 10 minut.
Uwagi:
Upewnij się, że w aplikacji Supla na telefonie masz włączone powiadomienia (push) dla aplikacji.
W przypadku, gdy brama jest często otwierana/zamykana, otrzymywanie powiadomień może być uciążliwe. Warto skonfigurować to tylko dla określonych stanów (np. "otwarta" po godzinie 22:00).
Jeśli powiadomienia wysyłają się po zaniku napięcia, zaktualizuj oprogramowanie SBW-02.

To działa, ale tylko przy krańcowych stanach bramy, nie włącza się powiadomienie przy pośrednim stanie bramy, jak się otwiera. Można do tego ustawić, żeby się wyświetlała przy powiadomieniu data i godzina?

Screenshot_2026-03-05-21-29-50-367_org.supla.android.jpg
Screenshot_2026-03-05-21-30-50-975_org.supla.android.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Jaroni wrote: Thu Mar 05, 2026 8:11 pm Przegląd od AI
Dobra instrukcja
Jaroni wrote: Thu Mar 05, 2026 8:11 pm To działa, ale tylko przy krańcowych stanach bramy, nie włącza się powiadomienie przy pośrednim stanie bramy, jak się otwiera. Można do tego ustawić, żeby się wyświetlała przy powiadomieniu data i godzina?
Jeśli masz dwa czujniki, to jeden powinien być tak podłączony, aby zmieniał stan, gdy brama otworzy się chociaż na kilka cm. Drugi powinien zmieniać stan gdy brama będzie całkowicie otwarta.

Powiadomienia możesz ustaiwć dowolnie na tych dwóch czujnikach. Nie wiem za bardzo po co powiadomeinie do "częściowo otwartej".

Datę i godzinę możesz wstawić zmiennymi: { date_time } - nad polem z treścią powiadomienia jest taki zielony ? - kliknij tam.

Return to “Pomoc”