Automatyzacja (dawniej rutyny) z warunkami

wsosniak
Been thanked: 1 time

Od kiedy istnieje integracja supli z gh , to mam to skonfigurowane , ale dawno do tego nie zaglądałem (czyli od czasu kiedy są sceny w supli ). I Trochę z nudów , odpaliłem dzisiaj aplikację gh , z ciekawości szukam rutyn , czy może coś się zmieniło ? No jak dla mnie to się dużo zmieniło ! Tzn można budować sobie sceny/automatyzacje jednocześnie je warunkując stanem innych urządzeń (nie tylko z supli !! ) np
1) kiedy jest zachód słońca to zapal światła w domu , ale pod warunkiem że roleta/rolety są otwarte w przedziale 10%-100%-tach i jest włączona cyrkulacja wody (dla mnie taki stan oznacza że ktoś jest w domu i tylko wtedy można włączyć wybrane lampy ) .
2) albo : otwieram bramę wjazdową i ma się otworzyć dom (podnieść rolety , włączyć odpowiednie gniazdka , zapalić światła ) ale pod warunkiem kiedy na pewno nie ma nikogo w domu czyli ze rolety są zamnkiete i cyrkulacja wody jest wyłączona

Nie wiem jak dla Was ale ja na to czekałem …. od dawna od zawsze 🙂

Niestety minusem tej automatyzacji (tych nowych rutyn) jest to że w działaniach nie można wywoływać scen zdefiniowanych w supli , a co można było robić w starych rutynach .

Return to “Google Home”