Zigbee-LoRa. Czy to ma sens?

george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Chodzi mi po głowie zrobienie modułu (mam zlecenie od kolegi) ktory będzie wysyłał dane na odległość 100-300m i prezentował w Supla. Pomyślałem o LoRa.
Tylko odbiornik zrobić do bramki Zigbee ? Czy to ma sens? Czy lepiej na WiFi?
Jak myślicie?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

george1255 wrote: Thu Mar 19, 2026 5:26 pm Chodzi mi po głowie zrobienie modułu (mam zlecenie od kolegi) ktory będzie wysyłał dane na odległość 100-300m i prezentował w Supla. Pomyślałem o LoRa.
Tylko odbiornik zrobić do bramki Zigbee ? Czy to ma sens? Czy lepiej na WiFi?
Jak myślicie?
Raczej bez sensu dodatkowy pośrednik, zwłaszcza, że odbiornik może być zaraz obok routera WiFi.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Mam zrobione takie coś ale nie z bramką zigbee. Jeszcze wtedy nie było nawet planów na zrobienie tej bramki. Dane idą z odległości ponad 2Km. Ale robiłem to na dwóch modułach oddzielnych. Cały program i komunikacja LoRa jest na STM32 a drugi moduł ESP8266 to komunikacja z SUPLA. Moduły wymieniają się danymi przez UARTy. Na jednym module z zainstalowaną bramką zigbee raczej nie uciągniesz obsługi jednego i drugiego z powodu niewystarczającego RAM. Pewnie śledzisz trochę forum to sam zobacz jakie @vajera już zaczyna czary stosować żeby pamięć maksymalnie zoptymalizować. Nie odbierz tego źle ale wydaje mi się że takie kombinowanie w bramce samemu i pod takie zastosowanie nie zakończy się sukcesem. Zapytałeś to Ci powiem swoje zdanie. Lepiej jeśli zdecydujesz to robić zrób to jako oddzielne urządzenie. I jeśli faktycznie jest uzasadniona potrzeba skomunikowania tego z bramką, wtedy pomyśl co w swoim urządzeniu dołożyć żeby to miało komunikację z bramką. Może jakiś np GMP zigbee. Możesz wtedy do bramki wysyłać komunikaty w postaci liczbowej, w bramce je odczytywać i ustawiać akcję pod konkretną wartość. To taka komunikacja która mi pierwsza przyszła do głowy bez ingerencji w samą bramkę.
EDIT:
Nie widziałem tej wiadomości od @vajera bo bym odnośnik zrobił. W drugiej karcie miałem otwartą
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

zzrr wrote: Thu Mar 19, 2026 6:45 pm Mam zrobione takie coś ale nie z bramką zigbee. Jeszcze wtedy nie było nawet planów na zrobienie tej bramki. Dane idą z odległości ponad 2Km. Ale robiłem to na dwóch modułach oddzielnych. Cały program i komunikacja LoRa jest na STM32 a drugi moduł ESP8266 to komunikacja z SUPLA. Moduły wymieniają się danymi przez UARTy. Na jednym module z zainstalowaną bramką zigbee raczej nie uciągniesz obsługi jednego i drugiego z powodu niewystarczającego RAM. Pewnie śledzisz trochę forum to sam zobacz jakie @vajera już zaczyna czary stosować żeby pamięć maksymalnie zoptymalizować. Nie odbierz tego źle ale wydaje mi się że takie kombinowanie w bramce samemu i pod takie zastosowanie nie zakończy się sukcesem. Zapytałeś to Ci powiem swoje zdanie. Lepiej jeśli zdecydujesz to robić zrób to jako oddzielne urządzenie. I jeśli faktycznie jest uzasadniona potrzeba skomunikowania tego z bramką, wtedy pomyśl co w swoim urządzeniu dołożyć żeby to miało komunikację z bramką. Może jakiś np GMP zigbee. Możesz wtedy do bramki wysyłać komunikaty w postaci liczbowej, w bramce je odczytywać i ustawiać akcję pod konkretną wartość. To taka komunikacja która mi pierwsza przyszła do głowy bez ingerencji w samą bramkę.
EDIT:
Nie widziałem tej wiadomości od @vajera bo bym odnośnik zrobił. W drugiej karcie miałem otwartą
Miałem na myśli zrobienie ED który bedzie z Lory odbierał dane i wysyłał po zigbee do bramki. Ale jak Bajera mówi, niepotrzebny pośrednik. Zrobię to po WiFi.
Jaki moduł lora użyłeś?
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

george1255 wrote: Thu Mar 19, 2026 9:17 pm ...
Jaki moduł lora użyłeś?
E220-900T30D

Return to “Projekty użytkowników”