Brama -sygnalizacja otwarcia 1 skrzydla

dawidd
Been thanked: 1 time

Hej, mam bramę 2 skrzydłowa w której mogę otworzyć 1 lub 2 skrzydła. Czy da się zrobić tak by było to widoczne w apce?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

dawidd wrote: Tue Apr 07, 2026 6:22 am Hej, mam bramę 2 skrzydłowa w której mogę otworzyć 1 lub 2 skrzydła. Czy da się zrobić tak by było to widoczne w apce?
Możesz użyć drugi czujnik otwarcia i w cloud ustawić go jako czujnik pośredniego otwarcia.
Można też dograć własne ikony aby stan pośredni był pokazywany jako otwarte jedno skrzydło
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
dawidd

Czujnik pośredni chciałem wykorzystać zeby widzieć ze brama jest w ruchu, ale chyba Twoja propozycja jest lepsza. A jest jakaś inna opcja zeby widzieć ze brama jest "w ruchu"?
Mam taki swój pomysł ale trochę przekombinowany: Siłowniki maja na 2 krańcówki każdy, ale jest tez kręcący się magnes i można by dolozyc hallotron, albo 2 i Andino które w zależności od kierunku kręcenie biedzi zwiększać lub zmniejszać napięcie dla pinu analogowego esp zeby można było procentowo widzieć w aplikacji czy brama się zamyka/otwiera i w jakim jest położeniu - ale ciągle mam w głowie ze to trochę przerost formy nad treścią i może da się to jakoś łatwiej rozwiązać
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

dawidd wrote: Tue Apr 07, 2026 8:34 am Czujnik pośredni chciałem wykorzystać zeby widzieć ze brama jest w ruchu, ale chyba Twoja propozycja jest lepsza. A jest jakaś inna opcja zeby widzieć ze brama jest "w ruchu"?
Mam taki swój pomysł ale trochę przekombinowany: Siłowniki maja na 2 krańcówki każdy, ale jest tez kręcący się magnes i można by dolozyc hallotron, albo 2 i Andino które w zależności od kierunku kręcenie biedzi zwiększać lub zmniejszać napięcie dla pinu analogowego esp zeby można było procentowo widzieć w aplikacji czy brama się zamyka/otwiera i w jakim jest położeniu - ale ciągle mam w głowie ze to trochę przerost formy nad treścią i może da się to jakoś łatwiej rozwiązać
Na kanale bramy tego nie ogarniesz. Ale można dołożyć osobny kanał binarny albo KPOP i tam sobie pokazywać -1/0/1 (zamyka/stoi/otwiera).
Pytanie do czego Ci ta informacja potrzebna? Czasem mamy tendencje do przekombinowania, a potem to i tak nie jest używane. Oczywiście w celach hobbystycznych i edukacyjnych jest to jak najbardziej OK :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
dawidd

uprościłem trochę ten mój sterownik - podłączyłem jedną krańcówkę pod lampę ostrzegawcza i w apce mam info ze brama jest w ruchu. Jak wyjeżdżam z posesji to nie widzę lampy i bramy i funkcja przydatna dla mniej bo wiem ze brama się zamyka od razu

Return to “Pomoc”