MOES Tuya Zigbee Inteligentny Wyłącznik Automatyczny 63A - co i jak tam ustawić?

Moderator: vajera

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Witam po świętach.
Przyszedł do mnie dzisiaj MOES Tuya Zigbee Inteligentny Wyłącznik Automatyczny 63A (_TZ3000_zv6x8bt2::TS011F) https://pl.aliexpress.com/item/1005009238797347.html i podłączyłem go w skrzynce i sparowałem z nową, drugą bramką. Wszystko przebiegło poprawnie. Po sparowaniu wyłącznika z bramką widzę trzy nowe urządzenia i nie bardzo wiem, jak je skonfigurować i jakie reakcje/powiadomienia można zastosować. W sumie podłączyłem pod ten wyłącznik tylko zasilacz (widoczny obok wyłącznika) obsługujący router (IP-Client z parteru) oraz elektrozaczep i kamerkę domofonową (bramofon), zasilanie korytarza i inne urządzenia podpięte do gniazdek w korytarzu, tudzież pierwszą bramkę Zigbee Supla i chciałem mieć tylko to zdalnie pod kontrolą i wyłączać/włączać dla oszczędności energii.

IMG_20260408_132932.jpg

Screenshot_2026-04-08-13-29-01-222_org.supla.android.jpg

TEMPERATURE - w tym urządzeniu to ewidentnie oszukuje, chyba mierzy jak jest wyłącznik nagrzany.
SWITCH - to chyba wiadomo, to tylko chciałem mieć zdalnie pod kontrolą.
Licznik energii elektrycznej - to nie bardzo wiem, jak skonfigurować, on może ewentualnie mierzyć energię z korytarza, urządzeń w korytarzu i zasilacza, podpiętych do niego. Na ile to się przyda, ciężko będzie sprawdzić. Czy wyłączanie na noc tego pomieszczenia i urządzeń da większe korzyści, niż jego własny pobór w ciągu dnia?

Ktoś mnie podszkoli, w tym temacie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jaroni on Wed Apr 08, 2026 12:42 pm, edited 1 time in total.
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Kupiłes cos, tylko nie wiesz co i do czego to zastosowac? Dobrze rozumiem?
Jaroni

george1255 wrote: Wed Apr 08, 2026 12:25 pm Kupiłes cos, tylko nie wiesz co i do czego to zastosowac? Dobrze rozumiem?
No trochę źle rozumiesz. Wyłącznik spełnił moje oczekiwania, jeśli chodzi o wyłączanie/włączanie konkretnego obiegu, urządzeń.
Zaskoczony tylko jestem, że ma kilka funkcji więcej, jak mierzenie temperatury (czego?) i licznik energii elektrycznej.
Porady potrzebuję, czy można jakoś temperaturę skalibrować, skorygować, bo pokazuje mi obecnie 27,3 st. C, a tam na dole w piwnicy jest w tej chwili może 17 st. C.
Czy w SWITCH można reakcję utworzyć i zaprogramować włączanie/wyłączanie o konkretnym czasie?
Licznik energii elektrycznej to już w ogóle dla mnie nowość, jakie najczęściej tam się ustawia reakcje/powiadomienia? Linki mile widziane.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Wed Apr 08, 2026 12:53 pm
george1255 wrote: Wed Apr 08, 2026 12:25 pm Kupiłes cos, tylko nie wiesz co i do czego to zastosowac? Dobrze rozumiem?
No trochę źle rozumiesz. Wyłącznik spełnił moje oczekiwania, jeśli chodzi o wyłączanie/włączanie konkretnego obiegu, urządzeń.
Zaskoczony tylko jestem, że ma kilka funkcji więcej, jak mierzenie temperatury (czego?) i licznik energii elektrycznej.
Porady potrzebuję, czy można jakoś temperaturę skalibrować, skorygować, bo pokazuje mi obecnie 27,3 st. C, a tam na dole w piwnicy jest w tej chwili może 17 st. C.
Czy w SWITCH można reakcję utworzyć i zaprogramować włączanie/wyłączanie o konkretnym czasie?
Licznik energii elektrycznej to już w ogóle dla mnie nowość, jakie najczęściej tam się ustawia reakcje/powiadomienia? Linki mile widziane.
Temperatura - to temperatura wewnętrzna urządzenia. Kalibruje się wszystko w cloud - wejdź w opcje, to zobaczysz odpowiednie pola.
Licznik - jak to licznik. Pokaże Ci np. napięcie, moc, zużycie.
Reakcje ustawisz na wszystko. Na przełącznik normalnie (programowanie włączeń i wyłączeń to w harmonogramach), a na licznik, np. reakcję i info o przekroczeniu granicznego napięcia (dobre przy fotowoltaice) albo o spadku poniżej normatywnego.
Tutaj nie ma żadnej filozofii.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni

Zibi_007 wrote: Wed Apr 08, 2026 1:57 pm
Jaroni wrote: Wed Apr 08, 2026 12:53 pm
Temperatura - to temperatura wewnętrzna urządzenia. Kalibruje się wszystko w cloud - wejdź w opcje, to zobaczysz odpowiednie pola.
Jak ja w ustawieniach Konfiguracji > Dostosowanie temperatury dam -10 °C i będzie po zapisaniu pokazywało zgodną temperaturę z temperaturą pomieszczenia, to ten termometr będzie potem cały czas pokazywał temperaturę zgodną z temperaturą pomieszczenia, czy jak wyłącznik będzie się grzał bardziej, będzie znacznie oszukiwać?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

To nie jest termometr do pomiaru temperatury otoczenia, tylko termometr do pomiaru temperatury urządzenia. Zwróć uwagę, że ten przekaźnik ma nominalne natężenie maksymalne 63A - przy takich prądach pomiar temperatury może mieć znaczenie. Zawsze możesz ukryć ten kanał w Cloud, podobnie licznik - jeżeli nie są Ci potrzebne.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni

vajera wrote: Wed Apr 08, 2026 2:51 pm To nie jest termometr do pomiaru temperatury otoczenia, tylko termometr do pomiaru temperatury urządzenia. Zwróć uwagę, że ten przekaźnik ma nominalne natężenie maksymalne 63A - przy takich prądach pomiar temperatury może mieć znaczenie. Zawsze możesz ukryć ten kanał w Cloud, podobnie licznik - jeżeli nie są Ci potrzebne.
Super, dziękuję. Ja z tą bramką sparuję drugi czujnik temperatury i wilgotności w pralni, który też dzisiaj otrzymałem i wyświetlanie dodatkowo temperatury urządzenia by robiło zamieszanie.
Fajna zabawa, jak ja ten wyłącznik powiązałem w Konfiguracji z kanałem pomiarowym > Licznik energii, to mi w aplikacji pokazuje przy ikonce wyłącznika ON/OFF zużycie kWh i ikonka Licznika energii w apce sama zniknęła.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Jaroni wrote: Wed Apr 08, 2026 3:01 pm ...
Fajna zabawa, jak ja ten wyłącznik powiązałem w Konfiguracji z kanałem pomiarowym > Licznik energii, to mi w aplikacji pokazuje przy ikonce wyłącznika ON/OFF zużycie kWh i ikonka Licznika energii w apce sama zniknęła.
Właśnie tak to zostało zaprojektowane, aby po związaniu kanału przekaźnika z kanałem pomiarowym, info on/off i dane z kanału były widoczne w jednej belce.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Szkoda, że tylko kanał przekaźnika można tak powiązać 😉

Return to “Bramka ZigBee”