Witajcie
Jestem tu nowy, trafiłem z potrzeby.
Obecnie mam instalacje SmartHome w domu około 20-sto letnią. Francuska, brak wsparcie już od dawna. Niestety padł jeden moduł wykonawczy rolet (poczwórny) - nie do dostania i nie do naprawy. Raczej nie będę walczył, wolałbym sukcesywnie wymieniać moduły na bardzie popularne.
Technicznie zasilanie rolet i oświetlenia mam sprowadzone do rozdzielni (układ gwiazdy), a włączniki rolet i oświetlenia są umieszczone przy drzwiach. Dla rolet jest zrobiona głęboka puszka przy rolecie w której jest łączenie kabli idących do rozdzielni. Można w niej zamontować moduł supli i włącznik rolet, chociaż chciałbym tego włącznika uniknąć w tym miejscu bo jest mało wygodne. Do włączników przy drzwiach jest pociągnięty jeden kabel LAN i wszystkie są połączone równolegle (każdy ma swój identyfikator) - a do nich są podłączone standardowe włączniki astabilne (dzwonkowe) Kontakt Simon. Cała instalacja jest bez radiówki.
Teraz pytanie - czy da się to zastąpić Suplą?
Moduły rolet i oświetlenia to widzę że można, mogą być w puszkach przy roletach lub w rozdzielni. Problem tylko z włącznikami. Po tym kablu LAN to mogę puścić zasilanie (modułów, pilotów), ale 12V. Pewnie muszą być moduły radiowe, coś jak piloty, ale jakie zastosować?
Obsługa aplikacją to będzie dodatek, najważniejsze są włączniki ścienne.