[Sprzęt]SYRENA HZ-SR-ZB-01 (_TZE204_t1blo2bj::TS0601) [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera jest problem i jest prośba jak już będziesz miał moce przerobowe.
Ta Syrenka co jest już w bramce w której kiedyś poprawialiśmy przypadek w którym VOLUME zmieniało MELODY.
Ale w czym problem... Nie potrafię w niej ustawić powiadomienia jak jest offline lub jest błąd w polu timeout (s).
Po wpisaniu dowolnej wartości, może to być i 120000 syrenka po restarcie jest offline od razu. Jeśli wpisuję 0 i naciskam Save natychmiast po wciśnięciu robi się online. Wpisuję wartość, Save i jest offline i tak można na zmianę. Próbowałem na innym kanale przełącznika to samo. Czy na kanale przełącznika to działa? Zerknij jak będziesz mógł lub coś podpowiedz. Dzięki
Last edited by zzrr on Mon Jun 29, 2026 8:33 am, edited 2 times in total.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Fri May 01, 2026 2:44 pm @vajera jest problem i jest prośba jak już będziesz miał moce przerobowe.
Ta Syrenka co jest już w bramce w której kiedyś poprawialiśmy przypadek w którym VOLUME zmieniało MELODY.
Ale w czym problem... Nie potrafię w niej ustawić powiadomienia jak jest offline lub jest błąd w polu timeout (s).
Po wpisaniu dowolnej wartości, może to być i 120000 syrenka po restarcie jest offline od razu. Jeśli wpisuję 0 i naciskam Save natychmiast po wciśnięciu robi się online. Wpisuję wartość, Save i jest offline i tak można na zmianę. Próbowałem na innym kanale przełącznika to samo. Czy na kanale przełącznika to działa? Zerknij jak będziesz mógł lub coś podpowiedz. Dzięki
Nie sądzę, żeby w przypadku tej syreny mechanizm timeout dział prawidłowo, ten kod ma pewnie z rok. Musiałbym przyjrzeć mu się ponownie i sprawdzić, czy jest jakaś opcja na mechanizm keepalive.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Fri May 01, 2026 2:59 pm
zzrr wrote: Fri May 01, 2026 2:44 pm @vajera jest problem i jest prośba jak już będziesz miał moce przerobowe.
Nie sądzę, żeby w przypadku tej syreny mechanizm timeout dział prawidłowo, ten kod ma pewnie z rok. Musiałbym przyjrzeć mu się ponownie i sprawdzić, czy jest jakaś opcja na mechanizm keepalive.
Więc poproszę jeśli już nie będzie większych priorytetów. Syrenka sama w sobie to się nie za bardzo mieści w standardach Zigbee, bo pomierzyłem ją i na baterii jest bardzo słabo. Ale gdyby padło zasilanie to bateria w tej syrence rozładuje ją w 8 dni. Awaryjnie timeout by się przydał.
zzrr

@vajera na wszelki wypadek wstawiam loga z bramki soft Z2S-1.5.25-28/04/26 ze sparowaną tylko czujką. Log jest zrobiony od momentu parowania a później jak sobie po prostu syrena leży i coś tam raportuje non stop co ok. 160-180s. Może się przyda.
syrena.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

zzrr wrote: Fri May 01, 2026 3:12 pm
vajera wrote: Fri May 01, 2026 2:59 pm
Więc poproszę jeśli już nie będzie większych priorytetów. Syrenka sama w sobie to się nie za bardzo mieści w standardach Zigbee, bo pomierzyłem ją i na baterii jest bardzo słabo. Ale gdyby padło zasilanie to bateria w tej syrence rozładuje ją w 8 dni. Awaryjnie timeout by się przydał.
Tu standard Zigbee nie ma nic do rzeczy. Syrenka powinna być cały czas podłączona do zasilania.
Ona cały czas jest gotowa przyjąć rozkaz z jej uruchomieniem. Nie zasypia ani na moment.
Bateria ma tylko podtrzymać jej funkcje, jakby zabrakło prądu, albo ktoś celowo odciął zasilanie.
Tak działa większość tego typu urządzeń. 8 dni to i tak sporo.

Oczywiście przydałaby się informacja o zaniku zasilania i przejściu na zasilanie bateryjne.
I to jest rzecz, którą warto mieć w powiadomieniach. Bo jeśli nam przyjdzie info, że syrena nie działa/wyleciała z sieci (timeout) to może być już za późno...
Są też wersje tej syreny bez możliwości włożenia baterii. I tutaj konieczne jest info o tym, że jej już nie ma w zasięgu naszej sieci Zigbee.
Co do dwóch powyższych to pełna zgoda, że jakiś "awaryjny timeout" a raczej pewnie "keepalive" by się przydał...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

Zibi_007 wrote: Fri May 01, 2026 8:18 pm ...
Tu standard Zigbee nie ma nic do rzeczy. Syrenka powinna być cały czas podłączona do zasilania.
Ona cały czas jest gotowa przyjąć rozkaz z jej uruchomieniem. Nie zasypia ani na moment.
Bateria ma tylko podtrzymać jej funkcje, jakby zabrakło prądu, albo ktoś celowo odciął zasilanie.
Tak działa większość tego typu urządzeń. 8 dni to i tak sporo.

Oczywiście przydałaby się informacja o zaniku zasilania i przejściu na zasilanie bateryjne.
I to jest rzecz, którą warto mieć w powiadomieniach. Bo jeśli nam przyjdzie info, że syrena nie działa/wyleciała z sieci (timeout) to może być już za późno...
Są też wersje tej syreny bez możliwości włożenia baterii. I tutaj konieczne jest info o tym, że jej już nie ma w zasięgu naszej sieci Zigbee.
Co do dwóch powyższych to pełna zgoda, że jakiś "awaryjny timeout" a raczej pewnie "keepalive" by się przydał...
Wszystko co napisałeś to się zgadza. Też uważam że podtrzymanie bateryjne w niej jest tą lepszą opcją. Ale na myśli miałem ogólny standard urządzeń Zigbee gdzie wymagany czas pracy na baterii to zdaje sie dwa czy nawet trzy lata. Ale masz rację tutaj baterie raczej trzeba traktować jako awaryjne zasilanie a samą czujkę jako zasilaną z zewnątrz. Ale powiem Ci Zibi jako ciekawostkę że czujka PIR którą mam, bateryjna pobiera do 20 uA a ta syrenka 8.3mA. A powiedziałbym że pracy więcej w oczekiwaniu niż czujka nie wykonuje. Więc to o takie ogólne Zigbee mi chodziło ;) A timeout by się przydał tak tak. Ta syrenka u mnie będzie w domku gdzie czasami i dwa tygodnie może nikogo nie być więc każda możliwa awaria zasilacza prądu itd będzie i tak mi potrzebna. Samą bramkę i router WIFI zechcę na jakimś UPSie zostawić.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

zzrr wrote: Fri May 01, 2026 8:29 pm [...]
Ale powiem Ci Zibi jako ciekawostkę że czujka PIR którą mam, bateryjna pobiera do 20 uA a ta syrenka 8.3mA. A powiedziałbym że pracy więcej w oczekiwaniu niż czujka nie wykonuje. Więc to o takie ogólne Zigbee mi chodziło ;) A timeout by się przydał tak tak. Ta syrenka u mnie będzie w domku gdzie czasami i dwa tygodnie może nikogo nie być więc każda możliwa awaria zasilacza prądu itd będzie i tak mi potrzebna. Samą bramkę i router WIFI zechcę na jakimś UPSie zostawić.
Rozbierz jedno i drugie, to wiele się wyjaśni ;-)

Kolejna rzecz, to sposób pracy tych urządzeń.
Syrena pracuje cały czas w sieci. Radio (Zigbee) jest włączone ciągle.
Czujka PIR generalnie pracuje lokalnie. Dopiero po wykryciu ruchu uruchamia radio i wysyła sygnał do bramki. I jakbyś dokładnie w tym momencie zmierzył pobór prądu, to myślę, że byłoby trochę więcej niż 20 uA. Po wysłaniu sygnału o wykryciu ruchu natychmiast wyłącza radio i włącza je dopiero w momencie wysłania sygnału o braku ruchu. Podobnie działa czujnik otwarcia okna/drzwi. W takim np. popularnym czujniku wstrząsów (wibracji) poszli jeszcze o krok dalej i tu w zasadzie informuje tylko o wykryciu wstrząsu (wibracji). Na sygnał o powrocie do stanu wyjściowego można się w ogóle nie doczekać (albo czekać bardzo długo) ;-) Jakby nie @vajera i możliwości ustawienia tego czujnika w bramce, to byłby mało przydatny w Supli. No i takie czujniki mogą działać miesiącami lub nawet latami na jednej baterii.

Z UPSem dobry pomysł. Sam mam tak podłączone w domu letnim. Co do syreny, to też jestem zainteresowany rozwiązaniem powiadomienia o braku/przełączeniu zasilania. Poczekajmy na kolegę @vajera :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

Zibi_007 wrote: Fri May 01, 2026 10:00 pm ...
Z UPSem dobry pomysł. Sam mam tak podłączone w domu letnim. Co do syreny, to też jestem zainteresowany rozwiązaniem powiadomienia o braku/przełączeniu zasilania. Poczekajmy na kolegę @vajera :)
Sprawdziłem dzisiaj czy syrenka coś wysyła do bramki jak się wyłączy zewnętrzne zasilanie i przełącza się na baterie. Niestety nic. Więc pozostaje tylko Timeout. A szkoda. Byłby gotowy monitor utraty zasilania 230V.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Sat May 02, 2026 11:53 am
Sprawdziłem dzisiaj czy syrenka coś wysyła do bramki jak się wyłączy zewnętrzne zasilanie i przełącza się na baterie. Niestety nic. Więc pozostaje tylko Timeout. A szkoda. Byłby gotowy monitor utraty zasilania 230V.
Przeglądam właśnie kod i mam taką prośbę - ustaw dla tej syreny zarówno wartość timeout, jak i keepalive (keepalive < timeout)?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Tue May 12, 2026 1:49 pm
zzrr wrote: Sat May 02, 2026 11:53 am
Przeglądam właśnie kod i mam taką prośbę - ustaw dla tej syreny zarówno wartość timeout, jak i keepalive (keepalive < timeout)?
OK. Dla jakiegoś kanału konkretnego to zrobić? Bo mamy SWITCH, MELODY, VOLUME, DURATION, DISPLAY ?

Return to “Bramka ZigBee”