[Sprzęt] Change Power Monitor (DIY_ZZRR::ChangePowerMonitor) [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Unknown model DIY_ZZRR::ChangePowerMonitor, no binding is possible

manufacturer == "DIY_ZZRR"
model == "ChangePowerMonitor"
endpoint == 2
cluster == 0x000F x 2
attribute == 0x0055 x 2
kanał binary 2szt. np z nazwą "SUPLY USB" lub cokolwiek a drugi np. SUPLY 230V

Zrobiłem małe rozeznanie w temacie monitorowania czy mamy zasilanie 230V. Powyższe urządzenie będzie na XIAO ESP32C6.
Sprawdziłem... XIAO na pinie VBUS ma 5V przy zasilaniu z USB. Po zaniku tego zasilania przełącza się na akumulatorek a na VBUS napięcie spada na 0. Wykorzystując pin VBUS przez dzielnik monitorujemy stan poprzez GPIO0. W momencie pojawienia się stanu LOW powyżej 500ms. idzie OFF trzy razy do bramki na powyżej podanym endpoincie co 2s. Po powrocie zasilania tak samo tylko idzie ON. Dzięki temu mam/mamy prosty monitor napięcia 230V.

@vajera prośba o dodanie do bramki jak wrócisz i oczywiście ogarniesz po powrocie pilniejsze tematy.
Dzięki z góry.

EDIT: 16.05.2026
Ponieważ urządzenie trafiło do bramki od wersji 1.5.34-12/05/26. poniżej program i rysunek z opisem.
To jest prosty, dość skuteczny monitor czy nie straciliśmy zasilania 230V w instalacji. Do XIAO musi być podłączony akumulatorek LiIon. 3.7V. oraz zasilanie przez USB C. Tak w skrócie: Na bramce tworzą się dwa kanały. Jeden monitoruje czy mamy zanik zasilania na USB, drugi opcjonalny jeśli do GPIO1 podłączymy np. zewnętrzny przekaźnik z UPS. Po wykryciu alarmu idzie trzy razy raport do bramki. Monitor co 10 minut wysyła raport do bramki potwierdzający obecne stany i swoją obecność jeśli chcemy w bramce ustawić timeout.
Domyślnie monitor działa na antenie wewnętrznej. Założyłem że będzie podłączony w pobliżu jakiegoś UPS od routera i bramki więc za duża siła sygnału z anteny zewnętrznej w pobliżu bramki jest raczej niewskazana. Jeśli chcemy korzystać z anteny zewnętrznej zwieramy GPIO2 do GND. W programie jest algorytm który w takiej konfiguracji przełączy tor RF na zewnętrzną antenę.
ChangePowerMonitor.ino.merged_XIAO_ESP32C6.rar
Zrzut ekranu 2026-05-16 112859.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by zzrr on Sat May 16, 2026 10:11 am, edited 8 times in total.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Rozwiązanie z jednej strony fajne, bo nie potrzebujemy żadnych dodatkowych elementów elektronicznych, ale z drugiej strony jak np. padnie zasilacz 5V, to też nam zgłosi brak 230V.
I tak cześć urządzeń odpowiadająca za dostęp do sieci Internet oraz jedna bramka Z2S musi być zasilana poprzez UPS, więc może lepiej wykorzystać styki alarmowe z UPS-a do informowania o zaniku 230V.

Edit: Ale też prawdą jest, że tak szczerze nie pamiętam, kiedy ostatnio padł mi jakiś zasilacz 5V USB-C :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zzrr

Robert Błaszczak wrote: Sat May 02, 2026 4:28 pm ...

Edit: Ale też prawdą jest, że tak szczerze nie pamiętam, kiedy ostatnio padł mi jakiś zasilacz 5V USB-C :D
No dokładnie. A nawet... to lepiej dostać info wyprzedzające. Ale przypuszczam że ewentualny alarm change power to 99.99% że byłby 230V OUT. 😉
Szukałem jakiegoś gotowego urządzenia które by w specyfikacji miało jasno napisane że raportuje natychmiast zmianę zasilania. Nie znalazłem.
zzrr

Robert Błaszczak wrote: Sat May 02, 2026 4:28 pm ...... więc może lepiej wykorzystać styki alarmowe z UPS-a do informowania o zaniku 230V.
......
Robert tak sobie rozmyślałem i postanowiłem że dorzucę logikę obsługującą dodatkowe GPIO pod kątem monitorowania z przekaźnika w UPS lub dowolnego innego podłączonego ewentualnie bezpośrednio na jakiejś linii zasilania. Zrobię logikę która zadziała jako brak zasilania w domu 230V na podstawie logiki AND. Czyli będą musiały zostać spełnione oba warunki jednocześnie. Czyli to co napisałem wyżej + dodatkowe GPIO rozwarte od masy. Czyli... pod dodatkowe GPIO podłączamy GND poprzez jakiś przekaźnik podłączony dodatkowo bezpośrednio do zasilania lub w UPS(przy braku napięcia ma rozwierać). Ewentualnie nie podłączamy nic bo obwód już będzie rozwarty i polegamy na pierwszej opcji bez przekaźnika dodatkowego.
Jeśli ktoś będzie potrzebował 100% informację że to nie zasilacz od XIAO tylko faktycznie brak 230V na jakimś obwodzie to rozwiązanie ze sprawdzeniem w dwóch miejscach da taką możliwość. Co o tym myślisz?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

zzrr wrote: Sat May 02, 2026 6:26 pm Robert tak sobie rozmyślałem i postanowiłem że dorzucę logikę obsługującą dodatkowe GPIO pod kątem monitorowania z przekaźnika w UPS lub dowolnego innego podłączonego ewentualnie bezpośrednio na jakiejś linii zasilania. Zrobię logikę która zadziała jako brak zasilania w domu 230V na podstawie logiki AND. Czyli będą musiały zostać spełnione oba warunki jednocześnie. Czyli to co napisałem wyżej + dodatkowe GPIO rozwarte od masy. Czyli... pod dodatkowe GPIO podłączamy GND poprzez jakiś przekaźnik podłączony dodatkowo bezpośrednio do zasilania lub w UPS(przy braku napięcia ma rozwierać). Ewentualnie nie podłączamy nic bo obwód już będzie rozwarty i polegamy na pierwszej opcji bez przekaźnika dodatkowego.
Jeśli ktoś będzie potrzebował 100% informację że to nie zasilacz od XIAO tylko faktycznie brak 230V na jakimś obwodzie to rozwiązanie ze sprawdzeniem w dwóch miejscach da taką możliwość. Co o tym myślisz?
Wygląda dobrze. Ale muszę sprawdzić, jaki stan na wyjściu sygnalizacyjnym wystawiają UPS-y. Wydaje się, że jest tak jak piszesz, ale dla pewności w poniedziałek w firmie sprawdzę.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zzrr

Robert Błaszczak wrote: Sat May 02, 2026 9:36 pm ...
Wygląda dobrze. Ale muszę sprawdzić, jaki stan na wyjściu sygnalizacyjnym wystawiają UPS-y. Wydaje się, że jest tak jak piszesz, ale dla pewności w poniedziałek w firmie sprawdzę.
W tych które sprawdziłem na necie w większości były do wyboru. Były rozwiązania że można zworkami w UPSie przełączyć z domyślnego na np. zwarcie przy ALARM. Ale zdaje się że wg jakiejś tam konwencji rozwarcie oznacza ALARM. Ale jak najbardziej, jak masz możliwość to sprawdź. 👍
EDIT:
W kodzie zrobię dwa binary. Jeden pod reakcje w wyniku braku zasilania z USB, drugi będzie reagował na rozwarcie D1<->GND. Będzie sobie można dowolnie skonfigurować na bramce. AND można zrobić na bramce lub używać niezależnie. W sumie skoro możemy również mieć zabezpieczenie w postaci monitorowania samego zasilacza od urządzenia to dlaczego nie. W końcu to ma pilnować zasilania. Więc niech robi to najpewniej jak się da.
zzrr

@vajera, to zgłoszenie dodasz do bramki?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Sun May 10, 2026 11:46 am @vajera, to zgłoszenie dodasz do bramki?
Dodam w najbliższym czasie (dopiero jutro mam lot powrotny), ale mam pytanie - co masz na myśli pisząc przy klastrze i atrybucie x2?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Sun May 10, 2026 12:40 pm
Dodam w najbliższym czasie (dopiero jutro mam lot powrotny), ale mam pytanie - co masz na myśli pisząc przy klastrze i atrybucie x2?
AAA... to Ty jeszcze w świecie. Ok. a x2 to miałem na myśli że będą dwa identyczne kanały na dwóch endpointach. :)
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Sun May 10, 2026 7:25 pm
vajera wrote: Sun May 10, 2026 12:40 pm
AAA... to Ty jeszcze w świecie. Ok. a x2 to miałem na myśli że będą dwa identyczne kanały na dwóch endpointach. :)
Czyli dobrze przypuszczałem - endpoint 1, 2?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”