Sterowanie grzałka w CWU
-
Kielux
- Has thanked: 5 times
Witam pewnie temat wałkowany wielokrotne, ale mam licznik supla lew-02 z przekładnikiem, który jest na WLZ i mierzy wszystko to co się dzieje na liczniku głównym od operatora. Chce nadwyżkę z PV przekierować na grzałkę 1,5kW która będzie w zasobniki CWU. Moje pytanie brzmi co mam do tego dokupić żeby było kompatybilne z licznikiem i sterował jakimś stycznikiem który zasilalby grzałkę wtedy gdy będzie nadwyżka mocy z PV np przez 3min włącz , 3min brak nadwyżki wyłącz i działanie w takiej pętli w godzinach załóżmy 9-15? Dziękuję za pomoc 
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Potrzebujesz gniazdko aby włączyć grzałkę przykładowe https://allegro.pl/oferta/gniazdko-wifi ... 8308550128
i robisz reakcję na liczniku ,
Tylko musisz się zastanowić jaki warunek ma załączyć grzałkę , i jaki ma wyłączyć
Może warto dokupić też regulator mocy grzałki aby zmniejszyć moc grzałki , wtedy załączy się przy mniejszej mocy oddawanej
i robisz reakcję na liczniku ,
Tylko musisz się zastanowić jaki warunek ma załączyć grzałkę , i jaki ma wyłączyć
Może warto dokupić też regulator mocy grzałki aby zmniejszyć moc grzałki , wtedy załączy się przy mniejszej mocy oddawanej
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Potrzebujesz dowolnego urządzenia typu "przekaźnik", który uciągnie grzałkę. Przy 1500 W to może warto już brać urządznia na 16 A, w stylu ROW-01 16A.
Albo z gniazdek SGW-01.
Osobiście nie polecam kupować przerabianych urządzeń, za które osoba, która to sprzedaje nie ma jaj, aby wziąć na siebie pełną odpowiedzialność wymaganą przez przezpisy (czyli wystawienie osobiście deklaracji CE oraz zapewnienia zgodności urządzenia i softu z obowiązującymi przepisami).
Jako alternatywę, bezpieczniej będzie brać urządzenia na ZigBee i ogarnąć sobie bramkę ZigBee2SUPLA.
Ogólnie SUPLA niczego nie ogranicza w kontekście sterowania innymi urządzeniami. Tzn. możesz mieć przekaźnik na dowolnym urządzeniu, dowolnego producenta, albo zrobione DIY i będziesz mógł sobie tym sterować przez reakcje ustawione na liczniku.
Albo z gniazdek SGW-01.
Osobiście nie polecam kupować przerabianych urządzeń, za które osoba, która to sprzedaje nie ma jaj, aby wziąć na siebie pełną odpowiedzialność wymaganą przez przezpisy (czyli wystawienie osobiście deklaracji CE oraz zapewnienia zgodności urządzenia i softu z obowiązującymi przepisami).
Jako alternatywę, bezpieczniej będzie brać urządzenia na ZigBee i ogarnąć sobie bramkę ZigBee2SUPLA.
Ogólnie SUPLA niczego nie ogranicza w kontekście sterowania innymi urządzeniami. Tzn. możesz mieć przekaźnik na dowolnym urządzeniu, dowolnego producenta, albo zrobione DIY i będziesz mógł sobie tym sterować przez reakcje ustawione na liczniku.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Kielux
Tak tak napewno to będzie urządzenie na 16A i rączkę szedlbym w gniazdko co koledzy wyżej zaproponowali.
Jak się robi taka relację na liczniku ?;) wtajemniczy ktoś ?
Co do regulatora grzałki też nie głupi pomysł to szukać takiej grzałki z wbudowaną już funkcja czy jest to osobne urządzenie?
Logika ma wyglądać tak : licznik widzi wypływ energii do sieci 1500w przez 2-3min to załącza urządzenie, potem widzi że wypływ spada poniżej 1500w i utrzymuje się przez 1-2min wyłącza grzałkę i tak w pętli
Co do regulatora grzałki też nie głupi pomysł to szukać takiej grzałki z wbudowaną już funkcja czy jest to osobne urządzenie?
Logika ma wyglądać tak : licznik widzi wypływ energii do sieci 1500w przez 2-3min to załącza urządzenie, potem widzi że wypływ spada poniżej 1500w i utrzymuje się przez 1-2min wyłącza grzałkę i tak w pętli
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Błędne założenie już maszKielux wrote: Tue May 26, 2026 8:15 am Tak tak napewno to będzie urządzenie na 16A i rączkę szedlbym w gniazdko co koledzy wyżej zaproponowali.
Logika ma wyglądać tak : licznik widzi wypływ energii do sieci 1500w przez 2-3min to załącza urządzenie, potem widzi że wypływ spada poniżej 1500w i utrzymuje się przez 1-2min wyłącza grzałkę i tak w pętli![]()
Po włączeniu grzałki nie będzie już mocy na poziomie -1500 bo grzałka zabierze tobie moc , musisz ustawić np w reakcjach przy liczniku
gdy moc będzie -1500 W to załącz gniazdko ( grzałkę ) i ustaw czas suwakiem na taki jaki chcesz , i drugą reakcję np gdy moc będzie -10W to wyłącz grzałkę i ustaw czas suwakiem na taki jaki chcesz
-
klew
Jak masz już licznik, to wejdź sobie w Cloud w ten licznik i na dole jest zakładka "Reakcje". Kliknij i obejrzyj sobie jak to się ustawia i jak to wygląda.Kielux wrote: Tue May 26, 2026 9:22 am Cinas tak tak oczywiście chodziło o logikę załączania i wyłączaniapod takie sterowanie trzeba coś pisać jakiś skrypt czy jak to wygląda od strony technicznej ?;) załóżmy że będę miał gniazdko sgw-01 V2
-
Kielux
Nie mam nic jeszcze narazie chce rozgryźć jak to ma działać żeby w to wejść
co do regulacji mocy grzałki to jak to ekonomiczne zrobić ? Jakiś ściemniacz żarówkowy przekaźnik ?
Edit: mam licznik źle zrozumiałem nie mam jeszcze gniazdka
Edit: mam licznik źle zrozumiałem nie mam jeszcze gniazdka
-
klew
Do płynnego sterowania mocą, to raczej potrzeba czegoś więcej niż "ściemniacz żarówkowy". One nie są na takie moce przygotowane.Kielux wrote: Tue May 26, 2026 9:30 am Nie mam nic jeszcze narazie chce rozgryźć jak to ma działać żeby w to wejśćco do regulacji mocy grzałki to jak to ekonomiczne zrobić ? Jakiś ściemniacz żarówkowy przekaźnik ?
Edit: mam licznik źle zrozumiałem nie mam jeszcze gniazdka![]()
Najprościej to sterowanie on/off na przekaźniku.
Mamy też w planach przeniesienie eko-oze-pv do SUPLI, ale czasu brakuje, aby się tym zająć - tam jest płynne sterowanie mocą.
-
vajera
- Has thanked: 288 times
- Been thanked: 161 times
Ekonomicznie tego nie zrobisz, jedynie opcja 0/1. @Krzysztof już Ci napisał - wszystkie ściemniacze żarówkowe to max. 400W.Kielux wrote: Tue May 26, 2026 9:30 am Nie mam nic jeszcze narazie chce rozgryźć jak to ma działać żeby w to wejśćco do regulacji mocy grzałki to jak to ekonomiczne zrobić ? Jakiś ściemniacz żarówkowy przekaźnik ?
Edit: mam licznik źle zrozumiałem nie mam jeszcze gniazdka![]()
Ewentualnie PRZEKAŹNIK ELEKTRONICZNY SSR 40A DC-AC (np. https://allegro.pl/oferta/przekaznik-po ... 349087267?) i do wejścia DC podpinasz ściemniacz LED (WiFi lub ZigBee).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277