Zapraszamy do testów nowego czujnika zalania AURATON Flood Sensor 2.0

[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Image
Szukamy 10 osób do tradycyjnych już, przedpremierowych testów, tym razem - nowego czujnika zalania AURATON Flood Sensor 2.0.
Nowa wersja czujnika została przeprojektowana praktycznie od podstaw. Urządzenie otrzymało nowy design, otwieraną obudowę, wymienną baterię CR2032 oraz dodatkową funkcję: czujnik wstrząsu (shock sensor). Nominalnie czujnik wstrząsu ma pełnić funkcję prewencyjną i chronić urządzenie przed przypadkowym przemieszczeniem lub przewróceniem. W praktyce może być wykorzystany jako dodatkowy element automatyzacji SUPLA i tutaj właśnie widzimy spory potencjał i liczymy na Waszą fantazję.
Do testów zapraszamy osoby, które posiadają już:
• zawór do wody AURATON Flood Sensor Valve,
• oraz bramkę AURATON Box lub centralkę AURATON Pulse - przy okazji wymienimy je na nowe bramki AURATON Box.
Chcemy, żeby urządzenie jeszcze przed premierą trafiło do osób, które naprawdę intensywnie korzystają z systemu na co dzień i potrafią przekazać konkretny feedback z użytkowania urządzenia w praktyce.
Jeżeli chcesz wziąć udział w testach - wypełnij proszę poniższą ankietę:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... ish-editor
Napiszcie proszę, do czego jeszcze można by wykorzystać taki "czujnik wstrząsu" - @klew zakładał już podobny wątek na forum, ale chciałbym usystematyzować to i zebrać wszystkie te pomysły w jednym miejscu.
Spośród zgłoszeń wybierzemy 10 testerów - na Wasze zgłoszenia czekamy do 7 czerwca.
W imieniu zespołu AURATON zapraszam do testów.
W.R.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by [email protected] on Thu May 28, 2026 4:17 pm, edited 1 time in total.
DamD
Has thanked: 2 times

No trudno, zaworu AURATON Flood Sensor Valve nie posiadam wiec tym razem odpuszczam. Powodzenia w testach :)
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Oczywiście testy zgłoszone :)
Ja bym spróbował jednocześnie wykorzystać ten czujnik do automatycznego zmykania zaworu wody i jako czujnik końca pracy np. pralki, ale to wszytko zależy czy uda się to odpowiednio zamontować i jaką czułość ma czujnik wstrząsu.
Zawór wody Auraton posiadam zamontowany :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

robertklepacki94 wrote: Thu May 28, 2026 11:34 am Oczywiście testy zgłoszone :)
Ja bym spróbował jednocześnie wykorzystać ten czujnik do automatycznego zmykania zaworu wody i jako czujnik końca pracy np. pralki, ale to wszytko zależy czy uda się to odpowiednio zamontować i jaką czułość ma czujnik wstrząsu.
Zawór wody Auraton posiadam zamontowany :)
I tutaj właśnie duża czułość tego czujnika była jednym z powodów, dla których dodaliśmy opcję wyłączenia sygnalizacji dźwiękowej i świetlnej.
U naszego suplowego guru - pozdrawiam Cię Krzysztof - czujnik leżał na biurku i potrafił piszczeć nawet wtedy, gdy obok telefon wibrował.

Najlepsze pomysły rodzą się przypadkiem.
W.R.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

O! I to jest dobra wiadomość.
Mam zawór z Auratona (a nawet dwa), mam poprzednią wersję czujnika, więc jest co testować i porównywać.
Zgłoszenie poszło :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
voytekf
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

niestety tez nie posiadam zaworu. Może kiedyś sie dorobie:P Udanych testów.
czujnik zalania przyda sie oczywiście wszedzie tam gdzie używamy wody ale też w okolicy akwarium np. czujnik wstrząsów pewnie może pełnić funkcje zabezpieczające np w szufladzie do któej nie chcemy żeby ktoś zagląał i da nam znać jak ktoś ją otworzy czy np w sejfie itp.
am1410

Cześć;
Dobrze że w końcu zrobiliście wymienną baterię - nareszcie !. Czujnik model v.1 pochodził z rok i padł. Rozpiłowałem plastik i wymieniłem baterię CR2450 Renata - szajs ! Wymieniłem na Duracela CR2450 i śmiga jak nowy. Druga sprawa - nie zgrzewajcie blaszek do baterii - wystarczy poprawić gniazdo osadzenia baterii - tak by dało się to bezproblemowo wymieniać. Do boxa muszę go znowu dodać po zaniku komunikacji, zawór widzi go bez problemu
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

No i wchodzi na salony ( testy ) czujnik flood sensor 2.0 . Dziś kurier dostarczył i co dziwne zadzwonił że jedzie 😁👍
Pierwsze wrażenia pozytywne wizualnie fajnie wygląda .
I główna zmiana można zajrzeć do wnętrza 😉 w celu wymiany baterii - to na co wszyscy czekali
I oczywiście czujnik wstrząsu w tej odsłonie 2.0
Parowanie z bramką poszło bez problemu
Testuję …….

Podziękowania dla Auraton za dosłanie mi przy okazji uszkodzonego z mojej winy łącznika , nakrętki głowicy - dziękuję 😁

IMG_1211.jpeg

IMG_1212.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Do mnie również czujnik dziś dotarł, rozpakowany i zaczynamy testy 😁
IMG_6077.jpeg
IMG_6078.jpeg
IMG_6079.jpeg
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Wyłączenie alarmu akustycznego i optycznego czujnika drgań - działa robimy to przez stronę konfiguracyjną bramki - kiedy zobaczymy to w Cloud ?

Return to “Nowości”