Problem z prawidłowym podłączeniem SBW-01+ kontraktron do Dexxo Optima

rekrut111
Has thanked: 1 time

Witam drogich kolegów. Chciałem dodać kolejne urządzenie Supla do swojego domu, tym razem zdecydowałem się na SBW-01 do sterowania brama garażowa. Napęd mojej bramy to Somfy Dexxo Optima. Aby widzieć w aplikacji czy brama jest zamknięta czy nie zdecydowałem się na zakup kontraktronow QWORK MC-38. Podłączyłem na supli A1 i A2 do DEXXO 7 i 8, na supli 11 i 14 do DEXXO 11 i 12. Gdy tak podłączyłem bramę do prądu po parowaniu wszystko zadziałało prawidłowo. Następnie odłączyłem zasilanie bramy i do IN1 i A1 na supli podłączyłem kontraktron. Po podłączeniu i zalogowaniu się na supla.org w ustawieniach SBW-01 zmieniłem czujnik binarny na czujnik otwarcia bramy wjazdowej i przepisałem do kanału wybierając bramę garażowa. Po kliknięciu funkcji otwórz w aplikacji brama się nie otwiera, a po kliknięciu funkcji zamknij brama się otwiera, ale po kilku minutach ponownie się zamyka i otwiera i tak w kółko. Gdy przykładam do kontraktronu ten element bez kabla to aplikacja nie wskazuje zmiany stanu. Próbowałem zewrzeć pozycję IN1 z A1 aby sprawdzić czy stan piktogramu bramy w aplikacji się zmieni, ale równie, nic się nie zmienia. Skończyły mi się pomysły, czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? Czy możliwe, że supła przyszła do mnie uszkodzona ?
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Sprawdź, czy w cloud-zie, w kanale otwierania bramy masz do tego kanału przypisany odpowiedni "czujnik otwarcia" bramy.
Krótko, bo piszę "z doskoku", ale może ktoś rozwinie temat. :)
Dodam jeszcze; sprawdź miernikiem, czy sam kontaktron (niepodpięty) reaguje na przyłożenie magnesu a także prawidłowość podpięcia przewodów - stykologia.
Last edited by RomanG on Wed Jun 10, 2026 6:40 pm, edited 1 time in total.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Objaw świadczy o niepoprawnie działającym czujniku otwarcia lub o tym, że czujnik nie został przypisany do kanału sterującego.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
rekrut111

Przesyłam zrzuty ekranu jak wygląda sytuacja na stronie konfiguracji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zmienia się ikona w aplikacji jak zamykasz/otwierasz bramę przy kanale sterującym ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
rekrut111

Nie
RomanG

Nie wiem, czy pomyliłeś się w opisie podłączenia czujnika, czy faktycznie źle podłączyłeś ten kontaktron; w/g schematu powinno być IN1 - A2 (a nie A1)!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rekrut111

Dziękuję Ci ! Przepraszam że zawracałem Wam głowę a winny był mój błąd. Bez Was na pewno bym tego nie podłączył. Wszystko działa jak należy. Wielkie dzieki
RomanG

Powtórzę za "wirusowym" ( ;) ) Robertem; "spoko"! 😀

Return to “ZAMEL SBW-01”