SmartThings w SUPLI?

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Czasem pojawiały się pytania o SmartThings i SUPLĘ, ale brakuje mi w tamtych postach dokładniejszej informacji.

Jakiś czas temu kupiłem pralkę Samsunga ;), która działa w SmartThings i z tego co widzę, to dość łatwo można sobie zrobić integrację w stronę ze SmartThings do SUPLI. Taka przykłądowa pralka by dawała status pracy (pracuje/nie pracuje), pozostały czas programu, licznik zużycia energii i wody. Jest tam jeszcze dużo innych rzeczy, ale mi się te wydają najciekawsze.

Czy ktoś byłby zainteresowany tego typu integracją? Tzn. aby urządzenia ze SmartThings, dodać do SUPLI?

Jeśli tak, to dajcie znać jakie urządzenia macie i zobaczymy co tam da się wyciągnąć.
Pierwsza integracja będzie robiona na sd4linux, także wymaga postawienia tego na jakimś komputerze. Jeśli to dla kogoś duży problem, to też dajcie znać.

PS: jeszcze jasno napiszę, że nie planuję obecnie wrzucać urządzeń z SUPLI do SmartThings.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Ja mam suszarkę Samsunga, używam SmartThings ale w zasadzie jedyna informacja, jaka mnie interesuje to powiadomienie o zakończeniu procesu suszenia i z niej korzystam. Tak wogóle zastanawiam się po co wszystko pakować do Supli? Przecież dzisiejsze telefony są tak pojemne że większa ilość aplikacji nie robi problemu. Jednak z ciekawości chętnie potestuje taką integrację.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

djalex wrote: Thu Jun 25, 2026 1:35 pm Ja mam suszarkę Samsunga, używam SmartThings ale w zasadzie jedyna informacja, jaka mnie interesuje to powiadomienie o zakończeniu procesu suszenia i z niej korzystam. Tak wogóle zastanawiam się po co wszystko pakować do Supli? Przecież dzisiejsze telefony są tak pojemne że większa ilość aplikacji nie robi problemu. Jednak z ciekawości chętnie potestuje taką integrację.
Możesz sobie zrobić reakcję, uruchomić scenę itp.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew

U mnie kiedyś apka Smart things się wylogowała i przestały przychodzić powiadomienia, a że jej nie otwieram, to przez jakiś czas tego nie zauważyłem, że przestało działać.

Pomysłów na użycie jest więcej: automatyzacje, analiza zużycia energii/wody w domu, wykrywanie wycieku wody ( np gdy nikogo nie ma w domu, to licznik wody powinien stać w miejscu, chyba że pracuje pralka, to wtedy nie).
Wysłanie do pociechy powiadomienia: "rozładuj zmywarkę" ;)

Dla niektórych takie rzeczy są też czymś, co pomaga ich utrzymać przy SUPLI, zamiast np przechodzić na HA, czy inny system (a zależy nam na utrzymaniu użytkowników i wzroście)
klew

PoC w wersji 0.1 gotowe ;)
image.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Wiecie, że Samsung zbiera dane o zużyciu energii przez pralki i wylicza średnie zużycie osób z tego samego regionu i daje porównanie "Twoje zużycie vs Twoi sąsiedzi" ?

Pewnie w regulaminie bylo, że tak wykorzystują dane zebrane ode mnie...

SUPLA tego nie ma. To chyba dobrze, czy może źle? :D
and111

Od kilku miesięcy mam kamery TP Link Tapo, które można wykorzystać do integracji z użyciem SmartThings. Można np. utworzyć sceny, z reakcją na wykrycie przez kamerę ruchu/osoby/zwierzęcia/samochodu. Niektóre modele mają również detekcję dźwięku (reakcja np. na dźwięk rozbijanej szyby).

Chciałem na tej podstawie (czujnik ruchu) włączać światła na podjeździe w przypadku wykrycia ruchu człowieka w polu obserwacji kamery. Lampy mam sterowane z SUPLI, no ale nie było możliwości integracji, więc dokupiłem moduł WI-FI z tego samego systemu co kamery i wpiąłem go równolegle z modułem z SUPLĄ. Włącza mi lampy z czujnika ruchu kamery w określonym okresie (od zachodu do wschodu słońca), na określony czas.
Integracja z SUPLĄ z pewnością byłaby przydatna, ale dla mnie lepiej byłoby, aby to właśnie urządzenia z SUPLĄ były widoczne w SmartThings.

Nie korzystałem z sd4linux, a z uwagi na ograniczenia czasowe póki co nie ma szans, żebym mógł próbować robić cokolwiek z użyciem sd4linux.
Będę obserwował temat.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Fri Jun 26, 2026 1:15 pm Wiecie, że Samsung zbiera dane o zużyciu energii przez pralki i wylicza średnie zużycie osób z tego samego regionu i daje porównanie "Twoje zużycie vs Twoi sąsiedzi" ?

Pewnie w regulaminie bylo, że tak wykorzystują dane zebrane ode mnie...

SUPLA tego nie ma. To chyba dobrze, czy może źle? :D
I tak i nie, jak by Supla mówiła: sąsiad jest daleko za murzynami i otwiera rolety ręcznie 😅 gorzej jak byś Ty był 😂 a tak to wiesz że sąsiedzi chodza brudni 😂
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

A jak się to ma do informacji: https://share.google/WixZl4gAC1XfYWUMr
YoMan

YoMan wrote: Sun Jun 28, 2026 8:56 pm A jak się to ma do informacji: https://share.google/WixZl4gAC1XfYWUMr
Zbieżność dat przypadkowa :)
Dzięki za informację, nie widziałem tego wcześniej.
Jakby ktoś był zainteresowany, to ogłosznie Samsunga jest tutaj: https://community.smartthings.com/t/a-n ... nce/309947

Wprowadzają opłaty za używanie API. Ma być 5 $ miesięcznie... i do końca nie wiadomo za co. Ogólnie widać duże poruszenie w środowisku (głównie HA), bo 60 $ rocznie za powiadomienia o zakończonym praniu, to trochę nie na moją kieszeń  :lol:

Na razie można to obserwować. Może się z tego modelu wycofają (wszyscy znamy te polityczne zagrywki, gdzie najpierw robi się g...wno-burzę, a potem wraca z łagodniejszym planem, za który wszyscy są wdzięczni.

Dla SUPLI to znaczy tyle, że na 100% nie będę obecnie tego forsował jako natywna integracja dostępna z poziomu Cloud, ani jako inna usługa www. Dokończę PoC na sd4linux i zobaczymy co się wydaży w październiku.
Plus jest jeszcze taki, że praktycznie ta integracja umożliwi nam też odczyt innych API (LG, Electrolux, ogólnie wszystko co udostępnia json), także na marne nie pójdzie, ale pewnie lepiej sobie kupić smart gniazdko z pomiarem energii i mieć pomiar oraz powiadomienia o zakończonej pracy. Jedynie zużytej wody takie gniazdko nie pokaże :P

Return to “Ogólna dyskusja”