Cześć,
Czy jestem w stanie skonfigurować powiadomienia z SBW-02 w ten sposób, aby po np. 15 minutach dostać powiadomienie "Stary sklerotyku, zamknij garaż"? Jeśli tak, to prośba o przykład takiej konfiguracji.
Niestety automatyczne zamykanie po xx minutach nie wchodzi w grę.
Ps. Takie powiadomienie może przychodzić po tych 15 minutach cyklicznie co 15 minut aż do zamknięcia bramy.
Powiadomienie o otwartej bramie po xx minutach od otwarcia
ja mam w podobny sposób tyle ze scena sie uruchamia lub zatrzymuje. W bramie garażowej gdzie mam kontraktrony działa to ok. Jednak w bramie wjazdowej gdzie kożystam ze stanu od napędu somfy nie raz przychodzi mi infomracja że brama otwarta mimo, że jest zamknieta. Z tego co wiem ja nie mam SBW tylko inny modół (od kolegi z forum) ale w sbw można chyba odfiltrować troche te zmieniające się stany. Czekam na nowy modół co jest w testach jak bedzie do kupienia i chyba zamienie. 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
mSBW jest już dostępny. Na allegro wczoraj za 219 zł był.voytekf wrote: Sat Jul 04, 2026 2:00 pm ja mam w podobny sposób tyle ze scena sie uruchamia lub zatrzymuje. W bramie garażowej gdzie mam kontraktrony działa to ok. Jednak w bramie wjazdowej gdzie kożystam ze stanu od napędu somfy nie raz przychodzi mi infomracja że brama otwarta mimo, że jest zamknieta. Z tego co wiem ja nie mam SBW tylko inny modół (od kolegi z forum) ale w sbw można chyba odfiltrować troche te zmieniające się stany. Czekam na nowy modół co jest w testach jak bedzie do kupienia i chyba zamienie.![]()
Na DIY też można odfiltrować - kwestia softu. W SD to jest dodane.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Już dostałeś odpowiedzi ale jeszcze podrzucę mojeRobert Błaszczak wrote: Sat Jul 04, 2026 1:29 pm Cześć,
Czy jestem w stanie skonfigurować powiadomienia z SBW-02 w ten sposób, aby po np. 15 minutach dostać powiadomienie "Stary sklerotyku, zamknij garaż"? Jeśli tak, to prośba o przykład takiej konfiguracji.
Niestety automatyczne zamykanie po xx minutach nie wchodzi w grę.
Ps. Takie powiadomienie może przychodzić po tych 15 minutach cyklicznie co 15 minut aż do zamknięcia bramy.
- Tworzymy scene wysyłającą powiadomienie
- Tworzymy harmonogram zaawansowany który przerywa i wykonuje (lub wykonuje) scenę wg podobnej składni czyli tutaj dla mojego przypadku miedzy 21 a 23:59 mam co 10 min powiadomienie
Code: Select all
*/10 21-23 * * *
- Brama otwarta -> reakcja włącz haromonogram, Brama zamknięta -> reakcja wyłącz harmonogram
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec