Wyświetlenie danych w aplikacji

sledzik9

Dzień dobry,
Mam problem z integracją magazynu energii z Suplą i szukam porady, jak to ugryźć od strony technicznej.
Co zrobiłem do tej pory:
Postawiałem Linuxa z małym skryptem w Pythonie, który pobiera dane z Modbusa z modułu WiFi magazynu energii.
Komunikacja i pobieranie danych działają bez zarzutu.
Gdzie pojawia się problem:
Wysyłam obecnie te dane za pomocą supla-device-linux, jednak traktuję je jako odczyt temperatury.
O ile przy rozładowaniu (wartości dodatnie) wszystko wygląda ok, o tyle w momencie ładowania magazynu moc podawana jest jako wartość ujemna. Po przekroczeniu granicy zera absolutnego (-273) aplikacja całkowicie głupieje i rozwala wyświetlanie danych.
Próbowałem to przepychać na różne sposoby przez supla-device-linux, ale bez skutku.
Czy ktoś z Was rozwiązał podobny problem?
Jak inaczej mogę zaprezentować te dane w Supli (np. jako pomiar mocy/energii), żeby poprawnie obsługiwało wartości ujemne (ładowanie) i dodatnie (rozładowanie)?
W załączeniu jak to wygląda na dzień dzisiejszy - magazyn energii , oraz zwykły inwerter SOFARA.
Z góry dzięki za każdą podpowiedź i wskazówki!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Nie używaj termometru, tylko Kanału Pomiarowego Ogólnego Przeznaczenia (KPOP) / GeneralPurposeMeter (GPM). Są przykłady dla sd4linux z ich użyciem. Proste zmiany w yamlu i powinno być ok. Tylko zmiana typu kanału to "konflikt kanałów", więc po takiej zmianie trzeba usunąć urządzeznie z Clouda, aby się zarejestrowało ponownie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
sledzik9

Dziękuję za naprowadzenie teraz działa jak chciałem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Nie wiem do końca jaka jest zależność między tymi wartościami, ale kilka z nich na pewno mógłbyś opakować w kanał licznika energii (tam jest moc, napięcie, prąd, energia w jednym kanale).
Ewentualnie jeśli wolisz zostać ma KPOP, to polecam też KLOP (kanał licznikowy) - on się lepiej nadaje do do zliczania wartości licznikowych, takich jak energia.
No i jednostka energii to raczej kWh.
KV to nie wiem co to ;). Dużego K się używa w informatyce do oznaczania kilo bajtów w sensie 1024 B = 1KB.
A V to raczej napięcie, a nie jednostka energii
sledzik9

Dziękuję, poprawiłem. :D
klew

sledzik9 wrote: Thu Aug 06, 2026 11:32 am Dziękuję, poprawiłem. :D
pochwal się screenem :)
Możesz też wrzucić mini poradnik - jak takie coś udostępnić - może ktoś skorzysta.

Return to “Pomoc”