Dimmer Arduino Ethernet W5100

tompia

Witam!
Mam problem z Dimmerem. Chciałbym ściemniać taśmę LED (jednokolorową) za pomocą SUPLI, ale niestety ściemnianie wizualnie wygląda nie najlepiej: brakuje płynności, widać skokowe przejścia między poziomami. Podłączyłem równolegle do taśmy kondensator i o ile "skokowość" się zmniejszyła to mimo wszystko widać, że ściemnianie nie działa płynnie.
Sterując sygnałem PWM z potencjometru podpiętego pod wejście analogowe lub programowo, byłem w stanie uzyskać zupełnie płynne ściemnianie.

Pytanie brzmi czy można to poprawić czy sama istota sterowania przez internet uniemożliwia płynne ściemnianie, bo (i tu domysł) prędkość przesyłu danych nie jest tak szybka?

Bardzo proszę o jakąś podpowiedź,
pozdrawiam! ;)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wartości kolorów wysyłane są co określony czas stąd te skoki. Płynna zmiana powinna być zrealizowana z poziomu kontrolera. Dodam to jak zajme się RGB w 1.8.2
SUPLA.... Nareszcie w domu.
tompia

Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Czyli jeżeli dobrze rozumiem należałoby w jakiś sposób "wygładzić" programowo (w tym przypadku w Arduino) wartości otrzymywane z sieci i zapisywane do zmiennej _brigthness?
pzygmunt

Zgadza się
tompia

A jakaś podpowiedź?
pzygmunt

W set_rgbw_value nalezy przeliczyc nowe RGB na HSV tak samo jak poprzednie HSV. Następnie liczymy różnicę kontową i przesuwając o np 1 stopień ustawiamy co 100ms nową wartość, aż osiągniemy aktualne HSV. Jeżeli przyjdzie nowa wartość w trakcie przeliczania to zatrzymujemy i liczymy od aktualnej w kierunku nowej.

Return to “Pomoc”