Uszkodzony ESP8266?

Zamber

Witam
Wgrałem do ESP8266 firmware pod DS18B20 wg instrukcji na YT ("ESP8266 krok po kroku") przy użyciu przejściówki USB TTL na driverze Prolifica i programu Nodemcu Firmware Programmer. Wszystko działało jak należy na płytce stykowej i na pająku. Po przeniesieniu na małą płytkę uniwersalną nie udało mi się uruchomić układu, być może popełniłem jakiś błąd w połączeniach. Kolejna próba na stykówce i pająku, niestety ESP nie loguje się do WiFi, poza tym nie mogę ponownie wgrać firmware wg tej samej procedury. Próbowałem na różnych prędkościach, program ten sam, Nodemcu Firmware Programmer, GPIO0 oczywiście zwierane do GND. Na przejściówce cały czas Tx, ESP nie odbiera i nie odpowiada. Za to jak ESP uruchomię normalnie, bez GPIO0 do GND to on cały czas nadaje, na ESP świeci cały czas dioda czerwona i niebieska, a na przejściówce Rx. Odpaliłem Putty, żeby podejrzeć co się dzieje na porcie, ESP cały czas pluje jakimiś krzakami.
Nie spotkał nikt się z takim problemem? ESP uwalony? Jest jeszcze jakaś możliwość jego sprawdzenia, może innym programem.
Espablo

Jaki masz moduł esp8266? Jaką masz przejściówke USB-UART. Putty masz ustawione tak jak tutaj viewtopic.php?f=6&t=376&start=20#p6402
I proszę nie używaj do wgrywania Nodemcu Firmware Programmer. Ten program jest wg mnie lepszy: Flash Download Tools.
Zobacz do FAQ. Tam @slawek przygotował kilka pomocnych linków .
Pozatym trochę chaotycznie piszesz np. co to znaczy: "Na przejściówce cały czas Tx,...".
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Zamber

Mam ESP8266-01 (czarny), przejściówkę USB UART D-Sun na chipsecie PL-2303HX. Zaktualizowałem sterowniki do przejściówki, próbowałem wgrać firmware poprzez Flash Download Tools, nie idzie. ESP podłączony bez GPIO0 nie loguje się tak jak wcześniej pisałem do sieci WiFi, sam nie tworzy sieci Supla jak ma to miejsce pierwszy raz po flashowaniu. Ustawiłem Putty wg opisu, "coś" nadaje. ESP prawdopodobnie jest uszkodzony, jak montowałem na płytce uniwersalnej mogłem coś pomylić przy podłączaniu zasilania z modułu zasilającego 5V/3,3V. ESP zaczął nawet wydawać jakieś dziwne cichutkie b. wysokie dźwięki:) Czekam na dostawę nowych modułów i wtedy się upewnię.
Co do mojego wpisu "Na przejściówce cały czas Tx,...". to taki trochę może nietrafiony skrót myślowy, chodziło mi, że podczas wgrywania firmware na przejściówce cały czas mruga dioda Tx, ale z ESP nie przychodzi żadna odpowiedź jak miało to miejsce podczas pierwszego programowania układu.
Dzięki za linki. Przed kolejną próbą programowania nowych ESP troszkę się doszkolę.

Krzaki wyplute z Putty
4▒▒▒▒▒شB▒▒▒ZC$2▒▒▒0%(▒▒G[R▒▒▒0%8▒▒G[RsJ▒▒Y▒▒G▒G▒▒2▒0RsJ▒4▒▒▒▒▒شB▒)▒R4▒2▒4▒▒▒▒▒▒2▒0▒▒▒0%8▒▒G[RsJ▒▒Y▒▒G▒G▒▒2▒0 4▒▒▒4:▒▒▒G▒▒▒0%(▒▒G[▒▒C<20▒G▒G▒▒2▒0▒G▒G▒▒2▒0▒0 ▒▒▒B<;4RH\▒▒▒▒B<:4▒B4\▒▒▒2▒0▒G▒G▒▒2▒0 ▒▒▒▒B<:4▒B4\▒▒▒2▒0▒G▒G▒▒2▒0
slawek

Prędkość tzw. natywna dla ESP to 74880 (dla konsoli - np. putty).
Jeśli chodzi o ESP01 to po prostu mogła ci się "skończyć" pamięć po kilku/kilkunastu flaszowaniach.
Też tak "wykończyłem" swego czarnego ESP01 i uznałem, że dość... i przesiadłem się na ESP12F... teraz nie mam takich problemów, możliwości o wiele większe, cena prawie identyczna - mniej nerwów - bezcenne... :lol:
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Pomoc”