Podłączenie do włącznika schodowego

Sterownik jednokanałowy
zboina
Posts: 3
Joined: Fri Jan 13, 2017 9:51 am

Post

Witam!

Właśnie dotarł do mnie zakupiony moduł ROW-01.
Mam pytanie: czy będzie on działał w obwodzie 2 włączników schodowych jako 3 włącznik "cyfrowy" - włączanie oświetlenia z telefonu :-)
SebiCo
Posts: 29
Joined: Tue Mar 01, 2016 9:49 am

Post

Bez małej modyfikacji instalacji się nie obędzie. Ale raczej nie trzeba będzie nic kuć tylko odpowiednie przepięcie kabli ;)
zboina
Posts: 3
Joined: Fri Jan 13, 2017 9:51 am

Post

Bez małej modyfikacji instalacji się nie obędzie. Ale raczej nie trzeba będzie nic kuć tylko odpowiednie przepięcie kabli
A może jakiś schemacik jak podłączyć kabelki - będę bardzo wdzięczny :-)
User avatar
wojtas567
Posts: 2218
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

Z tego co pamiętam to tam oba wejścia sterują równolegle przekaźnikiem, więc jeden przełącznik można podłączyć do jednego wejścia a drugi do drugiego.
tu kolega pokazał viewtopic.php?f=11&t=411&start=60#p7088
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Za chwile coś narysuję....
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Warunkiem podłączenia ROW-01 jest posiadanie fazy i przewodu naturalnego w puszce.
Minus załączonego "schematu" bo schematem tego nie można nazwać ;) jest to, że faza zawsze jest przy żarówce co nie jest zgodne z normami bezpieczeństwa.

Oba wejścia IN1 i IN2 muszą pracować w trybie "SWITCH"
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

A tak to powinno być prawidłowo podłączone.... wszystko zależy od tego na co "pozwoli" Ci istniejąca instalacja. Chyba, że prowadzisz instalację od nowa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zboina
Posts: 3
Joined: Fri Jan 13, 2017 9:51 am

Post

@pzygmunt Bardzo DZIĘKUJĘ za schematy!!! To dla mnie wielka pomoc i kilka godzin zaoszczędzonego czasu :-)
Mam nową instalację z żółtym przewodem "zerowy" tak więc powinno się udać to zrobić :-)
User avatar
slawek
Posts: 2466
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Post

zboina wrote: Wed Mar 29, 2017 5:11 pm @pzygmunt Bardzo DZIĘKUJĘ za schematy!!! To dla mnie wielka pomoc i kilka godzin zaoszczędzonego czasu :-)
Mam nową instalację z żółtym przewodem "zerowy" tak więc powinno się udać to zrobić :-)
Uważaj, bo jeśli wyłącznik schodowy masz podłączony trzyżyłowym przewodem (nie czterożyłowym) to ten żółtozielony też jest przewodem fazowym!!!
I jeśli nawet czterożyłowym, to jest to przewód ochronny, nie zerowy - a to zasadnicza różnica.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
wwpiotr
Posts: 36
Joined: Fri Nov 04, 2016 9:14 am

Post

Czy można zmienić soft w ROW-01 ??

Return to “ZAMEL ROW-01”