Witam!
Właśnie dotarł do mnie zakupiony moduł ROW-01.
Mam pytanie: czy będzie on działał w obwodzie 2 włączników schodowych jako 3 włącznik "cyfrowy" - włączanie oświetlenia z telefonu
Podłączenie do włącznika schodowego
-
Bez małej modyfikacji instalacji się nie obędzie. Ale raczej nie trzeba będzie nic kuć tylko odpowiednie przepięcie kabli
-
A może jakiś schemacik jak podłączyć kabelki - będę bardzo wdzięcznyBez małej modyfikacji instalacji się nie obędzie. Ale raczej nie trzeba będzie nic kuć tylko odpowiednie przepięcie kabli
-
Z tego co pamiętam to tam oba wejścia sterują równolegle przekaźnikiem, więc jeden przełącznik można podłączyć do jednego wejścia a drugi do drugiego.
tu kolega pokazał viewtopic.php?f=11&t=411&start=60#p7088
tu kolega pokazał viewtopic.php?f=11&t=411&start=60#p7088
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Za chwile coś narysuję....
-
Warunkiem podłączenia ROW-01 jest posiadanie fazy i przewodu naturalnego w puszce.
Minus załączonego "schematu" bo schematem tego nie można nazwać jest to, że faza zawsze jest przy żarówce co nie jest zgodne z normami bezpieczeństwa.
Oba wejścia IN1 i IN2 muszą pracować w trybie "SWITCH"
Minus załączonego "schematu" bo schematem tego nie można nazwać jest to, że faza zawsze jest przy żarówce co nie jest zgodne z normami bezpieczeństwa.
Oba wejścia IN1 i IN2 muszą pracować w trybie "SWITCH"
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
A tak to powinno być prawidłowo podłączone.... wszystko zależy od tego na co "pozwoli" Ci istniejąca instalacja. Chyba, że prowadzisz instalację od nowa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
@pzygmunt Bardzo DZIĘKUJĘ za schematy!!! To dla mnie wielka pomoc i kilka godzin zaoszczędzonego czasu
Mam nową instalację z żółtym przewodem "zerowy" tak więc powinno się udać to zrobić
Mam nową instalację z żółtym przewodem "zerowy" tak więc powinno się udać to zrobić
-
Uważaj, bo jeśli wyłącznik schodowy masz podłączony trzyżyłowym przewodem (nie czterożyłowym) to ten żółtozielony też jest przewodem fazowym!!!zboina wrote: Wed Mar 29, 2017 5:11 pm @pzygmunt Bardzo DZIĘKUJĘ za schematy!!! To dla mnie wielka pomoc i kilka godzin zaoszczędzonego czasu
I jeśli nawet czterożyłowym, to jest to przewód ochronny, nie zerowy - a to zasadnicza różnica.
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Póki dym jest w urządzeniu - urządzenie działa.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać
Póki dym jest w urządzeniu - urządzenie działa.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać