Sterowanie zaworami- NodeMCU v3

Sibikk

Cześć
Doszedł Dziś mi pierwszy z 2 zawór elektryczny do wody.
Chcę za ich pomocą zakręcać wodę kiedy nie ma nikogo w mieszkaniu. Na razie proste sterowanie załącz/ wyłącz, w przyszłości sceny- odłączanie prądu i wody.
Sterowanie SUPLA za pomocą NODEMCU V3 Ale nie potrafię znaleźć odpowiedniego softu,
Jest w stanie ktoś i pomóc?
Potrzebuję 4 wyjść - 2 zawory- otwórz i zamknij wysterowane na czas 5s , przekaźniki sterowane stanem niskim. oraz 4 wejścia- aktualny stan zaworu. I jeżeli jest opcja DS18B20
Taka płytka:

Sterowanie zaworem:
Image
Last edited by Sibikk on Thu Mar 30, 2017 9:07 pm, edited 1 time in total.
Image
pzygmunt
Been thanked: 59 times

"STOP" wygląda na to, że można otworzyć zamknąć procentowo ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Sibikk

Być może, wyprowadzone jest 5 żył więc może w środku są dodatkowe zaciski,( jednak nie) ale z mojej obserwacji wynika za zawór ma dość dużą [bezpłodności] :D edit-> Bezwładność więc może być problem z kalibracją , można by go uzbroić w enkoder albo sterować czasowo tak jak roletami, pełen cykl trwa ok 3s.
Dałem za jeden ok 20$ w środku solidnie, zębatki zaworu z mosiądzu, do krańcówek osobne plastikowe.

Podejmie się ktoś stworzenia softu?
Image
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pomyślę nad tym. Na razie możesz użyć wersji do rolet.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
leo

Witam

Ja właśnie tak zrobiłem do sterowania zaworu kulowego użyłem inCan-Easy zmiana ikony z okna na ikonę zaworu i śmiga idealnie. Jest tylko jeden mankament jak przesunę na telefonie w lewo to zamiast animacji otwarcia zaworu jest animacja otwarcia okna. Czy będzie się ją kiedyś dało zasępić tak jak robi się to aktualnie z ikonami ?

Pozdrawiam
Karol

Return to “Pomoc”