Witam Wszystkich.
Studiujac forum zauważam że temat rolet jest obecnie na poziomie bardziej niż niezadowalajacym.Nic dziwnego bo zamieszczone tu próby stosowania prostych przekażników Sonoff ,przy braku miarodajnego pomiaru położenia rolet ,nie mogą dać dobrych efektów.
Klienci zamawiający u mnie instalacje elektryczne w nowych budynkach już z "automatu"chcą by ich dom wyposażony był w mozliwość zamontowania rolet .Ciekawostką jest to, że większość jednak nie jest zainteresowana nowoczesnymi systemami sterowania,pilotami etc,wystarczy przysłowiowy "knefel"przy oknie.
Jednako mozliwość zdalnego zasterowania roletami skądkolwiek wydaje się być kusząca dla ,nawet najzatwardzialszych sceptyków.
Mój projekt to system dwukanałowy oparty na dwóch sonoffach gate,przekażniku R15,i dwóch przekażnikach czasowych.Będzie systemem centralnym sterujacym wszystkimi roletami jednocześnie.Będzie kompatybilny z elementami sterujacymi obecnie sprzedawanymi.Jeden kanał to rolety w górę,drugi -rolety w dół.Będąc np.daleko w delegacji,nie majac pojęcia (brak czujników)o aktualnym położeniu rolety,klikamy zamknij,i wiadomo że rolety będą zamknięte.Ta pewnośc to czynnik decydujacy.
I teraz moja prośba do twórców oprogramowania,czy nie mozna by dodać jakiejś ikony rolety do softu "gate",oraz możliwości wydłużenia czasu działania przekaznika do 60 sekund?
Rolety by Jaros...
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Obecnie powstaje nowa wersja softu, która pozwoli na procentowe otwarcie i zamknięcie rolet. Będzie dodatkowy parametr w cloudzie i dodatkowe opcje w aplikacjach klienckich. Oprogramowanie będzie potrafiło sobie przeliczyć położenie rolet na podstawie czasu przez jaki rolety były otwierane/zamykane nie ważne czy z aplikacji czy z przycisku na ścianie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
jaros
Tak,ale tylko wtedy gdy kazdy wlacznik na scianie wspolpracuje z osobnym przekaznikiem sonoff.Moj system to sterowanie centralne wszystkimi oknami na raz ,to jak juz pisalem wczesniej, dla ludzi niekoniecznie zainteresowanych unowoczesnianiem wszystkiego,przyslowiowych gospodyn domowych.W domu z np. 16 oknami,obsluga z poziomu smartfona moze wypasc srednio.PZygmunt,moglbym te ikonke?
A jesli do tego wydluzyc czasy ,moglbym zrezygnowac z przekaznikow czasowych.Dobrze by bylo miec do wyboru system uproszczony,jak np.moj i takie cudo jak Wasz 
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Witam, czy istnieją jakieś przeciwskazania aby sterowniki do rolet umieszczać puszkach obok siebie . Mam 2 zestawy po trzy rolety i zastanawiam sie czy esp nie bedą sie wzajemnie zakłócać w takiej odległości ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
wojtas567
No to ja powiem, że potrafią się zakłócać na biurku jak pracują obok siebie.
Nie jest to regułą ale miałem kilka razy że drugi moduł esp nie chciał się zalogować do sieci dopóki nie odłączyłem pierwszego.
Nie jest to regułą ale miałem kilka razy że drugi moduł esp nie chciał się zalogować do sieci dopóki nie odłączyłem pierwszego.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Wtakim razie przydałoby sie jakieś rozszerzenie np po I2c w celu zwiększenia gpio. Ja próbowałem pod Arduino ale nie wiele z tego wychodzi 
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
-
wojtas567
Może to nie jest regułą, może zastosować jakiś ekran między urządzeniami tak żeby się "nie widziały".
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek