To mój pierwszy post, i na początku chciałbym pogratulować super projektu
Dopiero się "wdrażam" w Suplę wraz z kilkoma urządzeniami sonoff. Wstępnie przeglądałem forum i nie znalazłem ewentualnego duplikatu zadawanych przeze mnie tutaj pytań - ale jeśli coś mi umkneło to najmnocniej przepraszam
Krótki opis: zacząłem działać z suplą po przez konto w cloud. Po sflashowaniu moich sonoff (wersja 2), praktycznie całość zadziałała świetnie. Natomiast problemy pojawiły się w momencie kiedy przeszedłem do następnego kroku - stworzenia lokalnych wyłączników światła. Do zarządzania światłem "lokalnie ze ściany" chcę zatrudnić samo esp8266 + ttp223, które w momencie wykrycia kliknięcia robi proste zapytanie https do API cloud'a i wykonuje toogle aktualnego stanu jednego z sonoff'ów. Na początek uruchomiłem sobie clienta do API napisanego w PHP'ie i wszystko z jego poziomu zadziałało, natomiast miałem problem z odwzorowaniem tego zapytania po przez curl'a (cały czas coś jest nie tak z moją składnią w sekcji head tego zapytania) które było by mi niezbędne do przeniesienia tego zapytania na moje esp. W miedzy czasie znalazłem koleje narzędzie napisane w PHP'ie które generuje "ładne linki" z możliwością simple auth i zapewnia toogle'a - ale tutaj pojawił się mały problem, cała akcja od momentu wykonania zapytania pod ładny link do momentu reakcji na sonoff trwa troche długawo bo ok 2 sekund (tutaj pewnie kłania się wykonanie po drodze całej logiki sprawdzenia aktualnego stanu itd). I stąd kilka pytań
1) Czy istnieje możliwość dodania po stronie supli "wyłącznika/kontrolera" światła i nadania mu logiki do konkretnego kanału ?
2) Czy jest możliwe wykonanie lokalnego zapytania (po lan'ie) na ip'ka takiego sonoff'a które zezwoliłoby na kontrolowanie stanu przekaźnika w firmwarze od Supli ?
3) Jak wygląda poprawne zapytanie do API po curl'u
4) Czy API ma wbudowaną funkjonalność "toogle" ? Czy po swojej stronie muszę tworzyć sobie logikę sprawdzająca obecny stan przekaźnika (choćby po API) ?
Mam nadzieję że znajdę tutaj odpowiedzi
Jeszcze raz wielki szacun za cały projekt