System się zawiesza arduino mega

Neavvy

Zrobiłem inteligentną listwę prądową opartą na arduino mega i Supli. Wszystko działa elegancko, jednak czasami (na przykład przy nagłej zmianie stanu paru kanałów) system supli ulega jakiemuś błędowi i wszystkie gniazdka się wyłączają i komunikacja z arduino przez internet na moment się zawiesza co przysparza wiele problemów. Z czego może to wynikać?
Raku2008

Umie jest to samo pomaga tylko restart arduino
Neavvy

Dokladnie. Będzie to naprawione w jakiejś aktualizacji? Bo przez ten błąd cały ten projekt w zasadzie traci swój sens.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Przekaźniki i podłączone do nich urządzenia generują zakłócenia. Musicie to dobrze odfiltrować inaczej ATMEG-a będzie się wieszać czy będzie tam Supla czy inny soft.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Espablo

Postaraj się o dobre zasilanie arduino. Czasami spadek napięcia powoduje zwiechę.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Neavvy

Potestowałem z zasilaniem i dzieje się dziwna rzecz. Kiedy arduino zasilam przez usb z komputera, które daje mu tylko 5V i 500 mA to wszystko działa bezbłędnie. A kiedy podłącze je do zasilacza 12 V 1,2 A przez gniazdo DC to zaczynają się ścinki.

W końcu znalazłem gdzieś zasilacz DC 5V i wszystko działa świetnie. Jednak nie rozumiem dlaczego z teoretycznie lepszym zasilaczem nie działało, jeśli ktoś mógłby to wytłumaczyć to byłbym wdzięczny.
shimano73
Been thanked: 1 time

Prawdopodobnie problem jest w stabilizatorze, przy zasilaniu usb nie bierze on udziału . Może jakiś zimny lut na lm1117 (an1117). Ja w swoim nie zarejestrowałem takiego problemu
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Zybi

O samej mocy zasilacza można by rozmawiać/porównywać, gdyby to były klasyczne zasilacze transformatorowe. A to są zapewne przetwornice, które potrafią siać rożne zakłócenia. Być może częstotliwość pracy jednej przetwornicy i słaby poziom filtracji napięcia powoduje zwieszanie się arduino.
shimano73
Been thanked: 1 time

Może dodać dodatkowe elektrolity na 5V , miałem podobne problemy z esp - nie generował AP po dolutowaniu elektrolitów ( w sumie 1000uF) problem zanikł
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Neavvy

Niestety podczas trochę dłuższego korzystania z układu nawet zasilanie z komputera zaczęło czasami zawodzić, więc raczej nie jest to kwestia stabilizatora lub zasilacza. Ma ktoś jakiś pomysł na to? A jeśli to kwestia "odfiltrowania" przekaźników to jak to zrobić, bo jestem początkujący? :(

Return to “Ogólna dyskusja”