Supla button

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Lucas

Tak sobie ostatnio myślałem, że jak zostaną już wprowadzone sceny, to fajną sprawą byłby soft pozwalający do ESP podłączyć jeden lub kilka przycisków i w ten sposób uruchamiać wybrane akcje bez potrzeby sięgania do komórki.
Np. przyciśnięcie jeden raz lub X razy (lub przytrzymanie przez X sekund) przycisku uruchamiałoby dane urządzenie lub scenę (coś jak w Fibaro Button).
magx2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Podpisuję się pod tym 2 rękoma. Widziałem ten button od Fibaro i muszę powiedzieć że jest świetny.
Supla ❤️ Open HAB - https://github.com/magx2/openhab-supla
Sibikk

Podłączam się pod pytanie, co prawda jestem zwolennikiem redundantnej instalacji ale w niektórych miejscach łatwiej będzie doprowadzić samo zasilanie z np gniazdka w pobliżu zamiast 20m przewodu.
Image
Ernest

Technologia wi-fi ma jedną wadę - z baterii to długo nie pociągnie - a przycisk do ładowania to średnie rozwiązanie. Może pomyśleć o takim gate gdzie po jednej stronie będzie Supla a po drugiej radio bardziej oszczędne - tam moga być przyciski, piloty, czujniki temperatury :)
Sibikk

Ernest wrote: Tue Aug 22, 2017 1:05 pm Technologia wi-fi ma jedną wadę - z baterii to długo nie pociągnie - a przycisk do ładowania to średnie rozwiązanie. Może pomyśleć o takim gate gdzie po jednej stronie będzie Supla a po drugiej radio bardziej oszczędne - tam moga być przyciski, piloty, czujniki temperatury :)
Jak dla mnie nie musi być całkowicie bezprzewodowe, doprowadzamy tylko zasilanie a samo sterowanie już po wifi, wtedy jeden przewód a możliwości ogromne. Tylko odpowiednio funkcjonalny soft. i moduł dopuszkowy 5x in+dht i wtedy np 4 przyciski do oświetlenia+pir.
Image
magx2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Ja tam wolałbym przycisk na baterie. Łatwiej jest GP przestawić
Supla ❤️ Open HAB - https://github.com/magx2/openhab-supla
Sibikk

Ernest wrote: Tue Aug 22, 2017 1:05 pm Technologia wi-fi ma jedną wadę - z baterii to długo nie pociągnie - a przycisk do ładowania to średnie rozwiązanie. Może pomyśleć o takim gate gdzie po jednej stronie będzie Supla a po drugiej radio bardziej oszczędne - tam moga być przyciski, piloty, czujniki temperatury :)
Sonoff ma taki wynalazek.
Image
slawek

Sibikk wrote: Tue Aug 22, 2017 8:30 pm
Sonoff ma taki wynalazek.
Ale nie ma do tego czujników...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
grzegorzmcewp

jeżeli to będzie współpracować z czujnikami ruchu i działać na zasadzie alarmu razem z suplą to biorę takie dwa:) Właśnie się zastanawiałem czy będzie opcja w przyszłości alarmu sterowanego poprzez suple.
slawek

Miałem na myśli czujniki temperatury
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Pomysły i koncepcje”